Польща оголосила В'ятровича «персоною нон ґрата»

2
-3
Польща оголосила В'ятровича «персоною нон ґрата»
Міністерство закордонних справ Польщі заборонило в'їзд в країну директору Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимиру В'ятровичу. Про це 9 листопада з посиланням на власні джерела повідомила польська газета Dziennik, - пише ZAXID.NET.

Раніше голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський повідомив, що його міністерство складає перелік українських чиновників, яким заборонять в’їзд до Польщі. Водночас, очільник польського зовнішньополітичного відомства відмовився називати конкретні прізвища і повідомив, що всі, хто потрапить у цей перелік, дізнаються про це лише на кордоні.

Голова польської дипломатії також заявив, що у справі чиновників, які блокують ексгумацію польських жертв в Україні, буде ухвалено рішення про заборону на їх в'їзд у Польщу. Як зазначив міністр, така процедура вже була розпочата щодо однієї людини. Після її завершення буде оголошено ім'я цієї людини, повідомляло «Польське радіо».

Під час свого візиту до Львова голова МЗС Польщі демонстративно відмовився відвідати музей «Тюрма на Лонцького», а на зустрічі з представниками польських середовищ Ващиковський дорікнув, що Міністерство закордонних справ України та Інститут національної пам’яті нічого не роблять для українсько-польського порозуміння.

В свою чергу, Володимир В’ятрович назвав заяви польського міністра спробою «демонізації» українців. Заяви Вітольда Ващиковського він пояснив політичною ситуацією у самій Польщі.

«Очевидно, що він навмисно демонізує українську сторону, зумисно заводить ситуацію у глухий кут, щоб показати свою відвагу за нібито вирішення цієї проблеми. Хоча насправді жодного бажання вирішити цю проблему у нього немає», – заявив голова УІНП.

Зауважимо, що заборону в'їзду в Польщу В'ятровичу наразі офіційно не підтверджено.

Як повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця українські дипломати намагаються прояснити це питання.

«У нас немає офіційного підтвердження, що голові Інституту національної пам'яті України заборонено в'їзд до Польщі», – цитує Дещицю «Укрінформ».

У квітні 2017 року Український інститут національної пам'яті, директором якого є Володимир В'ятрович, призупинив легалізацію польських меморіальних об'єктів на території України. Приводом для такого рішення стало стало знесення пам’ятника бійцям Української повстанської армії в Грушовичах, що у Підкарпатському воєводстві Польщі. Демонтаж був проведений після дощволу та за участі місцевої влади.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Його б ще в Україні таким зробити!!!
Відповісти
а ще краще - щоб весь той інститут розігнали б
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні