«Щоразу доводимо, що ми – не другий сорт», - у Луцьку відкрили виставку «Емігрантки»

0
0
«Щоразу доводимо, що ми – не другий сорт», - у Луцьку відкрили виставку «Емігрантки»
Правду про робочу еміграцію показав соціальний канадсько-український проект «Емігрантки». Фотовиставку зі щемливими історіями презентували в ПортCity у четвер, 2 листопада.

«Щоразу доводити, що емігранти - не другий сорт, а емігрантки не готові на все. Еміграція – це або вибір, або безвихідь», - написано на одному із стендів, підписаного ім’ям Олександри.

Побиття, приниження та домагання – це те, з чим часто стикаються українські жінки, які емігрували в пошуках кращої долі. Це показали автори світлин у рамках проекту «Емігрантки», який представлений фотографіями українських жінок за кордоном у національних строях. Героїні зображені у міських реаліях, а також представлені реальні історії з їх життя.




Фото-частина проекту знімалася в Канаді, але мова йде про досвід українок з різних країн. На зображеннях - не моделі, а жінки, що справді спробували на собі усі реалії заробітчанства. Окремі з них зображені спиною до глядача, з підписом під фото: «Можливо, це ти?» - що підкреслює, що на цьому місці може бути будь-хто з нас.

Лише за 2015 рік, за словами професора СНУ Оксани Ярош, 11 тисяч людей емігрували за кордон, повернулося ж в десять разів менше. Тобто, з-за кордону повертається лише один із десяти. Серед країн, куди в першу чергу виїжджають співвітчизники – Ізраїль, Росія, США, Німеччина та Угорщина. Для Волині – це Польща.

Більшість жінок, які погодилися поділитися своєю історією, ніколи не розповідали про це навіть своїм рідним, «бо соромно».

Одна з постраждалих, професорка середнього віку пані Роксоляна, що доглядала дівчаток семи та дев’яти років у Греції, поділилася такою історією:

«Перестань співати – я тобі сказала!» - вже знервовано вигукнула дівчина. Я перестала після першого зауваження, так, підмугикувала.
Вона схопилася і як хрясне мене своєю ракеткою для тенісу по ногах. І знову, і знову. «Ти нікому не скажеш, бо я знаю, що ти тут нелегально, я поскаржуся татові і тебе забере поліція!»




«На одній із цих фотографій – моя близька подруга, а один із текстів на стендах – історія моєї родички. Вони виїжджали за кордон з різницею в 20 років, але стикнулися з тими ж проблемами – пересуди з боку рідних, невиправдані очікування, зневіра в собі. Хочеться, щоб такого не ставалося. І тому ми хочемо показати потенційним емігранткам, що вони мають бути інформаційно обізнані та психологічно готові», - розповіла голова громадської організації "Розвиток Волині" Ірина Колковська.

До Луцька виставка вже встигла побувати у Києві, Львові, Запоріжжі. У наступному році її представлять і в Канаді.

Проект предствлений у ТРЦ ПортCitу у арт-просторі на 3 поверсі. Переглянути його можна буде протягом двох тижнів.






Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні