«82% безробітних на Волині мають вищу освіту», - гендиректор «СКФ Україна» Володимир Цибульський

4
-4
 «82% безробітних на Волині мають вищу освіту», - гендиректор «СКФ Україна» Володимир Цибульський
Чому кваліфіковані працівники виїжджають за кордон, а найбільше безробітних на Волині мають вищу освіту?

Про ці та інші проблеми говорили під час засідання Правління «Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців» 25 жовтня у конференц-залі ПрАТ "СКФ Україна" .

Окрім членів Правління, власників або керівників відомих підприємств Волині, в роботі засідання також взяли участь представники таких компаній як, «Волинь – Зерно – Продукт», «Цунамі», «Кромберг енд Шуберт», «Волиньторф» та інші, а також директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк та начальник управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петро Філіпчук. Відгукнулися на запрошення журналісти популярних волинських інтернет видань, газети Волинь нова та обласної телерадіокомпанії. В засіданні взяв участь і виступив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

Головним питанням порядку денного засідання був розгляд проблеми забезпечення промислово-виробничим персоналом підприємств реального сектору економіки області.

«Найбільші проблеми на ринку праці наразі спостерігаються із промислово-виробничим персоналом – робітниками різних професій. Це яскраво відчувають на собі всі роботодавці Волині», - розповідає голова правління «Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців» та генеральний директор «СКФ Україна» Володимир Цибульський.



Розповідав про це Володимир Цибульський й Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, коли той приїжджав 20 жовтня до Луцька.

«Справа в тому, що 82% безробітних на Волині мають вищу освіту. А от роботодавці Волині першу чергу шукають працівників робітничих спеціальностей – водіїв, працівників з обслуговування, слюсарів, монтажників, зварювальників, ремонтників, швачок, будівельників. Тому держзамовлення на вступ до ВНЗ варто додатково скоротити», - зазначив керівник «Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців».

З його слів, впливають на дефіцит кадрів як недостатній рівень заробітної плати в Україні, так і міграція українців на роботу за кордон. Так, якщо середня зарплата в Україні – сім тисяч гривень, то на Волині – 5,6 тисяч. Тим часом у Румунії середня зарплата становить 395 євро, Угорщині – 497, Польщі – 750.

Разом з тим, технічний директор заводу «Кромберг енд Шуберт» Славомір Качмарек, розповів що в тій же Польщі українські трудові мігранти зіштовхуються з великою кількістю проблем. Це і не належні умови праці і проживання, ненормований робочий день, некоректне ставлення працедавця і, найголовніше, що реальний заробіток, як правило, є суттєво нижчим від обіцяного.



«Ми не повинні бути романтиками – якщо різко збільшити заробітну плату, разом з тим збільшиться собівартість і українська продукція стане неконкурентоспроможною. Наше завдання, як роботодавців - знаходити баланс між цими позначками. Проте, на «СКФ» при середній зарплаті 12 тисяч гривень, найменший рівень заробітку у робітника що працює у виробництві не повинен бути менше 8 тисяч гривень!» - розповідає Цибульський.



Також гендиректор «СКФ Україна» поділився своїм рецептом, як зберегти працівників на підприємстві та залучити нові кадри. Співробітники тут отримують постійні бонуси – за те, що приводять на підприємство своїх колег у випадку, коли ті пропрацюють більше трьох місяців. Самі нові працівники, після перших трьох місяців роботи, отримують спеціальні премії за те, що закріпилися в колективі. Особлива увага приділяється також демобілізованим працівникам після повернення з АТО – кожен з хлопців отримує бонус у вигляді 30 тисяч гривень для адаптації до мирного життя.

Окрім цього, на підприємстві оплачують усім охочим відвідування плавальних басейнів та спортклубів.

Особливо актуальним є надання працівникам безвідсоткових кредитів на придбання житла.

Та, кажуть представники бізнесу, лише силами підприємців кадровий голод не спинити. Вони хочуть налагодити співпрацю з Міністерством освіти і науки України, що дозволить впливати на формування держзамовлення, відповідно до потреб роботодавців.

Один з варіантів – запровадження дуальної форми професійної освіти. Тоді молодого спеціаліста навчальний заклад готує разом із підприємством, яке оплачує учням практику.

Роботодавці Волині готові до таких кроків.

Інформацію про потребу у робітничих кадрах підтвердив і директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк: «Лише 55% спеціальностей є затребуваними, треба вводити нові – їх потребує ринок. Вища освіта зараз – тренд. Натомість, лише 11% випускників ПТУ безробітні, адже кожен роботодавець має потребу в робітничих кадрах. Ми повинні реагувати на таку ситуацію. Не треба їхати в Європу – потрібно створювати Європу в нас. Така успішна практика, як на СКФ дасть можливість всім утримати працівників, адже на 3 200 їх не утримаєш».

Долучились до обговорення усі присутні роботодавці.




У підсумку «Волинське обласне об’єднання організацій роботодавців» вирішило, що потрібно якнайскоріше реформувати технічну освіту. Зокрема, вони пропонують створити в регіонах Центри професійно-технічної освіти та формувати держзамовлення, відповідно до потреб роботодавців. Правління звернулось до Федерації роботодавців України з проханням у взаємодії з Урядом та Міністерством освіти здійснити цілий ряд конкретних заходів котрі сприятимуть покращенню ситуації з забезпеченням економіки кваліфікованим робітничим персоналом.

Правління звертається до усіх волинських роботодавців із закликом активізуватися у підготовці фахівців робітничих професій, долучатися до розвитку матеріально-технічної бази професійно-навчальних закладів, стимулювати залучення молоді до робітничих професій регулярним підвищенням заробітної плати, зосередити увагу на покращенні організації виробничого навчання та виробничої практики на підприємствах, гарантувати посилення соціального захисту та умов праці. Вирішили також організувати семінар для членів правління щодо вивчення досвіду роботи СП ТОВ «Модерн-Експо» зі зростання ефективності використання працівників та підвищення продуктивності праці за рахунок впровадження системи бережливого виробництва “Кайдзен” (lean production), а також вивчити можливість об’єднання декількох підприємств для співфінансування будівництва гуртожитків з метою забезпечення проживання робітників з інших регіонів України.



Не обійшлося засідання і без приємних сюрпризів . «Федереція роботодавців України» нагородила три компанії Волині, як кращі підприємства України – це «Модерн-Експо» – краще підприємство з нарощення експорту, «Кромберг енд Шуберт» – за створення робочих місць, та «СКФ-Україна» – за соціально-орієнтовану політику .

Всього по Україні було 9 номінацій – три з них поїхали на Волинь.

Роботодавцям також вручили особисті нагороди – медалі «За заслуги» та почесні грамоти приурочені 15-й річниці утворення Федерації роботодавців України.







Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
прийшли і поговорили дяді із зарплатами по 50-100 тис. грн. яка зарплата і які кадри їм потрібні. Правильно, нікому не потрібні розумні люди. Будь собі штукатуром, на зарплату 5 тис. і не думай, не прагни більшого
Відповісти
Звідки директор заводу може знати процентне співвідношення безробітних,тут даже директор центру зайнятості оперує офіційними числами, а скільки безробітних незареєстровані!?
Відповісти
"Разом з тим, технічний директор заводу «Кромберг енд Шуберт» Славомір Качмарек, розповів що в тій же Польщі українські трудові мігранти зіштовхуються з великою кількістю проблем. Це і не належні умови праці і проживання, ненормований робочий день, некоректне ставлення працедавця"

Запитання:
А от керівники Кромберг енд Шуберт ДУЖЕ коректно ставляться до свої працівників?

Я чув тільки про свинське ставлення до працівників "Кромберг енд Шуберт"
Відповісти
Таки да! Скорочувати потрібно набір на правознавство (у цьому році держзамовлення 1500 студентів), менеджмент і тд. А вкладати ресурси в розвиток бази для навчання на ІТ та інженерії. Для того щоб українці могли створювати та обслуговувати високотехнологічні виробництва, а не такі як у цього зборища . Їх лише цікавить раб сила і жодної копійки в жоден університет вони не вклали а лише пизд.. про соціальну відповідальність! Спиногризи і рабовласники ...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні