«Вони називають це «наш маленький майдан»: чи закінчився конфлікт у Грибовиці?

14
-2
«Вони називають це «наш маленький майдан»: чи закінчився конфлікт у Грибовиці?
Представники громади села хочуть, щоб батюшка виселився з хати, яка йому не належить.

Церковний конфлікт у селі Грибовиця Іваничівського району триває. Як повідомив прес-секретар Волинської єпархії УПЦ Олег Точинський, священику Ігорю Маргіті дали час до 7 листопада.

Нагадаємо, у селі Грибовиця за волею громади Свято-Покровський храм УПЦ раніше перейшов до Київського патріархату. Але у так званій «церковній хаті» залишився проживати настоятель Ігор Маргіта. Тепер актив села вимагає, щоб він виселився з будинку.

Детальніше про свій погляд на конфлікт у Грибовиці розповів о. Олег Точинський на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Сьогодні (27 жовтня, - ред.) - 3-тя доба протистояння у селі Грибовиця, де прихильники УПЦ КП захопили житло священика УПЦ. Вимога рейдерів проста - "виписуйся і виселяйся"! Інших пропозицій розкольники не розглядають, дотепер перебуваючи у будинку отця Ігоря Маргіти. В силу обставин я перебував у будинку в перший і другий день конфлікту. Спостерігав за всім особисто, вмовляв, деколи навіть сперечався, але все марно. Люди, більшість з яких віком за 50, абсолютно не поступливі у своїх намірах.

Протягом двох днів на ситуацію також намагались вплинути вищі чини районної і обласної поліції, однак і в них нічого не вийшло. Представники УПЦ КП не визнають законів, судів та навіть елементарних морально-етичних норм. Називають свою акцію - "наш маленький майдан". В силу юридичних колізій, даний будинок юридично не належав нікому... хто ж знав, що в селі може дійти до подібного. Була собі, як в народі кажуть, - церковна хата. Всі чітко знали, що в ній має жити священик, який у селі служить. Так і було. Так, поки що, є», - зазначає прес-секретар єпархії.

Священик Ігор Маргіта прописаний у цьому ж будинку. За словами Олега Точинського, представники УПЦ Київського патріархату схиляють його до «добровільно-примусової виписки з оселі».

"Біля будинку цілодобово перебуває наряд поліції. Серед копів - переважно місцеві хлопці віком 23-28 років, яких рейдери знають по іменах, звертаючить не за уставом, а просто "Вадік", "Мішка", "Сашка" і т.п.. Поліцейська реформа зробила цих стражів закону беззахисними перед подібними ситуаціями, і брати під варту бодай одного з рейдерів вони навідріз відмовляються.

Можна зрозуміти, адже після роботи вони повернуться до своїх домівок по сусідніх селах, а цей "маленький майдан" перекочує під їхні хати. Та і що взагалі казати, якщо більшість з них - конфесійно орієнтовані саме на Київський патріархат? Дехто з копів, періодично підходить до отця Ігоря і вмовляє піти на умови рейдерів, мотивуючи свою рекомендацію тим, що "їх більшість", "вони Вам всеодно життя не дадуть". Так все і лишається... у підвішаному стані», - пише священнослужитель.

На думку Олега Точинського, «правоохоронні органи, які відмовляються виконувати свою роботу, створюють колосально небезпечний прецедент», бо «подібна схема запросто може повторитись у будь-якому іншому селі і не лише зі священиками УПЦ». А ті, хто ходить до храму УПЦ (в селі дві громади) опинилися «без права на захист».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це все наслідки...а причина сидить в кремлі!!!
Відповісти
І це правильно!Хватитьрахувати народ лохами. Московські попи показали істинну свою суть з початком кнфлікту на Донбасі.парафіяни КП не розкольники, а патріоти. АВтор забув хто кому мама і тато- Київ до Москви,як і тй факт,що в аналогічній ситуації була і Московська метрополдія-десь років 250, поки дячок з Москви не завіз хабар соболиними шкурами та золотом в Царгород .І хоча наступний церковний собор признав прийняте рішення про надання Москві автокефалії незаконним, про це вже там забули. Якщо по закону, то для всіх. Немає юридичного права на існування Московської церкви. Хай моляться її очільники за принесені горе і страждання для України і всього православного світу.
Відповісти
Ви засліплені лихим люди.
Якщо КП патріоти, прошу допомагайте захищати неньку Україну. Але ж ні, туди ви йди безсилі, здоров'я погане. Так так,але тут вам кричати здоров'я не бракне.
Стільки молодих хлопців в селі. Тож в вашій газеті "Колос" вже писало як призивали в АТО вашого голову і інших. Бідні втікали.
Нащо зачіпати священника зі сім'єю? Може і ви до свого будинку таких як ви спустили?
Дуже шкода їх сім'ю. Мучаться через таких людей. Але нічого Бог все бачить!
А ви не горлайте, а вивчіть історію і прочитайте про свого Філарета. Здається,вам і це не допоможе.
Відповісти
Про свого гундяєва кгбіста прочитай, жополизе московський.
Відповісти
Це ти такий православний?
Мати вперед слів. А ти кому сраку лижеш? Філарету? Тому що називає себе патріархом маючи дітей?
Але для нерозуміючих це нормальне явище.
Відповісти
Кол вже цея кегебешна, російськоговорящая братія заткнеться. "Розкольники"? Звісно вам мало лугандонії і Криму? Ми ж бо анексували ці території в росії, яка "вєлікая і нєдєлімая". А зараз "скрєпи" вмєстє?! Геть московських попів з Волинської землі!!! Упирі прокляті!
Відповісти
ти куди побіжиш? про це думай.
Відповісти
Був вибір? Вірвались до будинку і вважаєте себе героями. Захотіли слави?
Тупі люди,які ведуть себе як стадо крикливих.
Може зібрати ще одну купку народу і прийти до вашого дому,а що,сказати,мене не цікавить ваша хата,не ваша,я законів не визнаю - дати чемоданчика і на вихід.
Ви настільки жалюгідні, що мені вас шкода.

Відповісти
Стоп. Ця хата службове житло. Люди ж не будували цю хату особисто Маргіті. Вони збирали гроші для будівництва пастирського дому. Оскільки Маргіта перестав бути пастирем цієї громади, то й з будинку має вибратись
Відповісти
А те що там 2 громади ви усвідомлюєте?
І якщо не помиляюсь, Маргіта там багато років і за цей час він вклав в житло в 10р більше ніж збирали ваші люди.
Настільки чув,то багато чого що зробив він біля дому ви приписуєте собі.
Я не розумію логіки вашої "великої справи": не визнавати законів означає не визнавати держави в цілому.
І по-друге,для тих хто не розуміється:пастирським домом називають зовсім не будинок священника.
Просто купка людей,яка недокінця розбирається як в політиці, так і у вірі вирішила показати своє "я"
Цікаво чи оцінить ваші старання Бог,якщо ви ще про нього не забули.
Відповісти
А чому КП пишете, а МП - ні? І чому не висвітлюється позиція тих, хто хоче виселення священика, і КП? Якось однобока і схоже на заказуху...
Відповісти
Священик мавби усвідомити, що громада дала йому будинок на проживання дотих пір, доки священик служить громаді.
Відповісти
У вас 2 громади!
Чи ви ділите людей на касти: "рішалово села" і "всі інші"
Відповісти
Дорогi земляки скажiть нагнали Iгорку чи вiн ще пiнеться 'нахжусь далеко вiд дому але хотiв порадуватись за село за його перемогу ,а ти хлопе втiкай бери приклад з Вiтька
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні