Це - конкретне звинувачення у вбивствах, - адвокат у справі Галькевича проти « борця зі смородом»

3
9
Це - конкретне звинувачення у вбивствах, - адвокат у справі Галькевича проти « борця зі смородом»
Активіста мітингів проти смороду Дмитра Климука звинувачують у публічному поширенні неправдивої інформації, що образила честь, гідність і ділову репутацію співвласника Гнідавського цукрового заводу Ярослава Галькевича.

На черговому засіданні Луцького міськрайонного суду, що відбулося в четвер, 26 жовтня, адвокат позивача пояснив, чому вигуки Климука під час мітингів, є серйозним порушенням прав Галькевича і тягнуть на відшкодування морального збитку в розмірі один мільйон гривень.

Надаємо, навесні та влітку в Луцьку виникла проблема із поширенням смороду. Причиною цього стало перевантаження фільтраційних полів цукрового заводу фекальними викидами із сусіднього мікрорайону Вересневе та прилеглих сіл. Ситуацію підсилили викиди виробництва біоетанолу, яке розпочали на цукровому заводі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Знайшли «крайнього» і нікому не цікаво, чому насправді смердить», – Ярослав Галькевич

У зв'язку із цим Ініціативна група боротьби зі смородом провела ряд публічних заходів, під час яких закликали закрити виробництво та розповідали про його значну шкоду на здоров'я лучан. У ході таких мітингів 19 та 22 червня учасники вигукували текстівку "Галькевич, Макара вбивають українців".

Ярослав Галькевич подав до суду на одного з організаторів заходу Дмитра Климука, який проявляв найактивнішу участь у згаданих заходах.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Мешканці Вересневого провели черговий мітинг проти смороду

"Кожна людина має право висловлювати свою точку зору, і ми не проти цього. Але ми проти, щоб вона переходила межу і ображала честь, гідність та ділову репутацію", - пояснив у суді позицію скаржника його представник, адвокат Сергій Сафулько.

За його словами, треба чітко розуміти різницю між оціночними судженням, на яке кожен має право, і поширенням неправдивої інформації.

"Слова "вбиває українців" - це конкретна інформація, яка носить стверджувальний характер. Якби, приміром, прозвучало, що Галькевич якось не так організовує керівництво підприємством, що він поганий господарник - ми б не мали претензій. Але Дмитро Климук публічно поширив інформацію про те, що Галькевич здійснює конкретний злочин, якому відведені окремі статті в Кримінальному кодексі. А це - неправда", - зауважив Сафулько.

Через те, що образливі вигуки з неправдивою інформацією прозвучали в публічних місцях - в центрі міста та під стінами заводу - їх могла почути необмежена кількість людей, серед яких - знайомі, родичі, бізнес-партнери позивача.

"Ще один момент: в Луцьку проживають не тільки українці, але й росіяни, євреї, татари, представники інших національностей. Що хотіли підкреслити ствердженням, що "вбиває українців"? Ніби він ворог України? Тому почути таке - особливо боляче. Тим більше, якщо ти людина, яка зробила багато для розвитку промисловості міста, а не хтось, хто просто бігає містом із мегафоном", - виступив адвокат.

У свою чергу, Дмитро Климук запевнив суд, що він - не організатор зазначених заходів, а лише - один із таких. Також зауважив, що не він був автором текстівки, а тільки підхопив її і повторював разом з іншими.

Натомість представниця позивача, адвокат Ірина Масич зауважила, що в повідомленні про проведення мітингу, яке надали міськраді, саме Дмитро Климук був записаний як організатор.

Подальший допит свідків та розгляд доказів, серед яких і відеозаписи мітингів, відбудеться на наступному судовому засіданні, яке запланували на 20 листопада.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оо,які ми ділові!Якщо ти вже так ціниш свою репутацію,то закрий той завод і ніхто тебе не зачіпатиме...!
Відповісти
Ти даун. На заводі працюють сотні працівників, виробляють продукцію ( цукор, мелясу, жом для годівлі тварин і почали виробляти технічний спирт). А що ти зробило в цьому житті для людей та держави? Ось такі негідники і руйнують державу і іі економіку.
Відповісти
Виробництво - це звичайно добре. Але насамперед мають бути дотримані всі вимоги безпеки цього виробництва для життя і здоров'я населення.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні