«Луцьк у долонях»: у місті презентували путівник для незрячих

0
-3
«Луцьк у долонях»: у місті презентували путівник для незрячих
У Луцьку видали туристичний путівник для незрячих людей у рамках проекту "Луцьк у долонях".

У Луцьку презентували проект «Луцьк у долонях», який переміг у конкурсі громадських ініціатив, - пише Волинський Інформаційний Портал.

Так, у його рамках видали туристичний путівник для незрячих людей. Окрім шрифту Брайля, в такій книзі можна відчути на дотик й три основні пам’ятки міста Луцька – Лютеранську кірху, Замок Любарта та Синагогу.

Автором путівника «Луцьк – прогулянки містом» є начальниця управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська. Таку книгу випустили накладом у 30 примірників.

«Я з дитинства не бачу, тому навіть не знала, як виглядають ці історичні пам’ятки. Тільки про Кірху чула, що вона має шпиль. Навіть уявити важко було», - зазначила Валентина Мельник.

Коментуючи, жінка кінчиками пальців «досліджувала» поверхню малюнка у книзі. Цікаво, що контури архітектурних пам’яток Луцька, зображених на сторінках, мають випуклість, а відтак незрячі люди можуть уявити собі будівлю, яку ніколи не бачили раніше.

«Тепер же можу уявити, який вигляд мають ці пам’ятки», - додала Валентина.

На початку заходу Голова Волинського осередку всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук зазначив, що в рамках презентації також підсумують результати виконаної за рік роботи.

«Ми сьогодні зібралися, щоб обговорити кілька проектів. Рік тому ми презентували свій проект - надруковані книги. Саме в жовтні відбулася їх презентація. Це дві книжки – «Волонтери. Мобілізація добра», упорядкована Іреною Карпою, та дитяча книга «Літо з амазонками» Надії Гуменюк. Також сьогодні відбудеться презентація проекту «Луцьк у долонях», - розповів Віталій Ткачук.

Окрім того, до проекту долучилася й головний лікар Центру хірургії ока професора Загурського Тетяна Єремеєва.

«У своїй щоденній лікарській практиці я щодня чую різні історії саме від людей з обмеженним зором. Вони не можуть робити звичайні для людей речі: сходити за медикаментами чи купити хліб в магазині, приготувати собі горнятко чаю чи кави.

На початку своєї роботи я пообіцяла собі, що буду підтримувати таких людей, допомагатиму покращити їх адаптацію, поінформованість та їхню соціалізацію. Саме тому й вирішила долучитися до проекту», - розповіла Тетяна Єремеєва.

Окрім путівника, для присутніх презентували ще дві книги – історико-краєзнавче видання «Подорож старим Луцьком» для дітей молодшого віку, «Тактильну карту історичної частини Луцька» для людей з порушенням зору та інклюзивну книгу «BRAILLEBOOK».

Такі книги планують розповсюджувати у різні освітні заклади – бібліотеки, спеціалізовані школи тощо.

Організатори заходу зазначають, що до кінця року навіть розповсюдять аудіозапис туристичного путівника. Він допоможе дізнатися більше про історичні пам’ятки тим людям, які не знають шрифту Брайля.

Текст - Аліна БЕКЕРУК

Фото - Анастасія КАЧИНА

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні