--> У Луцьку відбулася унікальна операція із відновлення слуху | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку відбулася унікальна операція із відновлення слуху

0
5
У Луцьку відбулася унікальна операція із відновлення слуху
У Луцьку провели унікальну операцію із відновлення слуху - встановили кохлеарний імплант однорічному лучанину.

Операцію проводили у Волинській обласній дитячій лікарні. Ця операція проводиться вперше у західному регіоні країни.

Операцію провів кандидат медичних наук, старший науковий співробітник дитячого відділення ДУ Київського інституту отоларингології імені проф. О.С. Коломійченка Борис Миронюк. Він здійснив в Україні уже понад 250 таких операцій, - пишуть Волинські Новини.

За словами отоларинголога Руслана Жиленка, Борис Миронюк сам запропонував зробити цю операцію у Луцьку.

«Кохлеарна імплантація – це протезування, яке допомагає відновити слух. Борис Миронюк знайшов малюка, якого треба було прооперувати. Ця дитина з Луцька, батьки завдяки фондам роздобули гроші на імплант», – наголосив медик. Він також додав, що у обласній дитячій лікарні є два скринінгові апарати для діагностики слуху. На його думку, один варто віддати у пологовий будинок, аби медики могли оглядати діток відразу ж після народження.

Зі слів Бориса Миронюка, у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні є усі умови для проведення кохлеарних операції.

«Дуже важливо якомога раніше діагностувати проблему і якнайшвидше оперувати дитину. Ця операція минула успішно. Далі – справа за батьками та сурдопедагогами. Адже малюк потребує реабілітації», – каже Борис Миронюк.

У 2011 році медик зробив таку ж операцію п’ятирічному Любомиру з Ковеля. Тепер хлопчик усе чує. Нині йому 11. Його батько каже, що він відмінник, вільно говорить польською та англійською.

Засновниця всеукраїнського батьківського об’єднання «КІ-спілка» Ірина Лисенко каже: в Україні на кожну тисячу новонароджених дітей народжується одне немовля з вадами слуху, ще одне – набуває такої вади до року.

Якщо дитині встановити кохлеарний імплант у ранньому віці, то вона усе чутиме, і навчатиметься не у спеціальних, а у звичайних школах. Але така імплантація дуже дорога, не усі батьки можуть собі дозволити придбати імплант та прооперувати дитину. Операція на одне вушко вартує 30 тисяч євро. Більшість батьків не мають таких грошей і потребують державної підтримки.

Ірина Лисенко каже, що перші операції з відновлення слуху в Україні почали робити у 1991 році на базі Київського інституту отоларингології імені Коломійченка. Тоді було закуплено десять імплантів і проведено десять операцій. Однак згодом державне фінансування припинилося і відновилося аж у 2004 році.

«У 2013 році в Україні на три роки знову було призупинено фінансування державної програми з кохлеарної імплантації. Усього за цей час було прооперовано понад 1500 людей. Кохлеарна імплантація має бути доступна для всіх: і для малозабезпечених, і для багатих людей, – каже жінка. – Держава має виконувати свої зобов’язання».

Ірина Лисенко наголосила, що у їхній спілці є багато батьків, які готові поділитися своїм досвідом. На її думку, спілкування з іншими батьками дітей з порушенням слуху може дати хорошу підтримку і реальну інформацію про те, як допомогти своїй дитині.

До слова, зараз на державній черзі з кохлеарної імплантації в Україні перебуває 472 людини. Загалом на Волині близько 30 дітей потребують кохлеарної імплантації.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні