«Перед війною нас мало не закрили», - керівник Луцького військового госпіталю

1
-7
«Перед війною нас мало не закрили», - керівник Луцького військового госпіталю
У 2013 році перспективи таких закладів, як Луцький військовий гарнізонний госпіталь були не надто позитивними. Тодішнє військове керівництво України постановило – до 2017 року чимало військових шпиталів скоротять, а кількість медиків – оптимізують.

Однак, доля вирішила інакше. У 2017-ому році Луцький військовий госпіталь приймає поранених фронтовиків з усієї України, а його лікарі мають реальний бойовий досвід.

УСЕ ЗМІНИЛА ВІЙНА

Начальник госпіталю Василь Криворучко каже, що у закладі надають різнопрофільну допомогу тисячам пацієнтів.

Нині у госпіталі працюють приймальне та хірургічне відділення (в його складі є отоларингологічний кабінет, офтальмологічний та стоматологічний, три операційні зали), травматологічне відділення, відділення реанімації та інтенсивної терапії, відділення терапевтичного профілю (у ньому лікують не лише терапевтичних хворих, а й неврологічних та інфекційних), лабораторне відділення, відділення променевої діагностики, функціональної діагностики, фізіотерапевтичний кабінет.

Цьогоріч у медзакладі почали працювати гінеколог та психіатр. Досі військові навіть консультацію психіатра могли отримати лише у профільних закладах, які знаходяться в інших містах.

Окрім цього нещодавно у госпіталі відкрили стоматологічний кабінет. Там готуються до вживлення зубних імплантів. Процедура – дуже актуальна для ветеранів АТО і дуже дорога в приватних стоматологіях…
У госпіталі готуються до імплантації зубних протезів
У госпіталі готуються до імплантації зубних протезів
Тут лікуються не лише військові, а й цивільні
Тут лікуються не лише військові, а й цивільні

У планах – відкриття кабінету лікувальної фізкультури у підвалі. Однак там усе впирається у складний і недешевий ремонт приміщення.

Також госпіталь нині може похвалитись власним реанімобілем. Автомобіль оснащений апаратом штучної вентиляції легень, кисневими балонами, сучасними ношами, електровідсмоктувачем тощо. Він дозволяє перевозити на великі відстані хворих у тяжкому стані.

«На заході України такі автомобілі є лише у Луцьку та Львові», - запевняють медики.

ВІЙСЬКОВІ ПРОСЯТЬ ЛІКУВАТИ ЇХ У ЛУЦЬКУ


Василь Криворучко розповідає, що у госпіталі лікують військовослужбовців з усієї України. Деякі з них навіть просяться на лікування саме до Луцька.

«Кажуть, що місто гарне і лікарі добре ставляться до пацієнтів. До того ж волонтери організовують дозвілля – водять їх у «ПортCity», на Ніч у Луцькому замку» тощо», - наголошує військовий.

Нині за рік у луцькому госпіталі лікується близько трьох тисяч пацієнтів, 80% з яких - військовослужбовці та військові пенсіонери, решта – цивільні.

«Є постанова Верховної Ради, яка дозволяє медичним закладам Міністерства оборони надавати медичні послуги. Ми склали перелік послуг, підрахували, скільки витрачаємо на їх надання і сформували прейскурант», - пояснює керівник закладу.

«Ціни у нас значно нижчі, ніж в приватних клініках», - запевняє Василь Криворучко.

З його слів, усі отримані від платних пацієнтів гроші госпіталь може витрачати лише на обладнання та медикаменти, та й то – з дозволу Міноборони.

Минулого року таким чином шпиталь заробив 400 тисяч гривень.
Такі палати ще потребують ремонту
Такі палати ще потребують ремонту
А от кабінети вже оснащені сучасною апаратурою
А от кабінети вже оснащені сучасною апаратурою

МЕДИКИ ЗАГАРТОВАНІ ВІЙНОЮ


Практично усі хірурги та більшість хірургічних сестер, реаніматологи, анестезіологи луцького госпіталю нині мають досвід роботи у зоні бойових дій та військові звання.

«Навантаження у нас велике, бо постійно хтось з працівників перебуває в зоні АТО. Але це дуже важливий досвід, який допомагає покращувати навички», - запевняє начальник відділення хірургії Андрій Кострубський.

«Якщо порівняти те, з чого ми починали у 2014 році і те, що маємо сьогодні – це небо і земля. Мало хто й в інших країнах може похвалитись таким швидким розвитком військової хірургії. Те, що раніше вважалось невиліковним, зараз успішно лікується», - каже лікар.
У військовому госпіталі проводять й платні операції
У військовому госпіталі проводять й платні операції
Усі хірурги шпиталю тепер мають бойовий досвід
Усі хірурги шпиталю тепер мають бойовий досвід

БЕЗ ВОЛОНТЕРІВ НЕ ВПОРАЛИСЯ Б

Начальник госпіталю не надякується волонтерам і благодійникам, завдяки яким під час війни заклад зміг не лише втриматись на плаву, а й покращити якість послуг.

Однак, працювати ще є над чим. Так, завдяки благодійникам в госпіталі вже відремонтували п’ять палат. Покращили не лише їх вигляд, а й умови. Зокрема, в палатах з’явились туалети і душові.

«Є бажання зробити ремонт у всіх палатах, бо коли людина заходить в палату і почуває там себе, як вдома, це сприяє швидшому одужанню», - наголошує Василь Криворучко.

«Я дякую людям за їхню допомогу. Фактично щодня хтось приходить і пропонує допомогу. Школярі збирають медикаменти, солодощі. Є вуличний музикант, який виступає на ринках. Він щомісяця приходить і каже: «У мене є 800 гривень. Що вам купити?», - додає військовий медик.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все життя госпіталю віддав колишній його керівник Олександр Миколайович Хоменко. Саме йому вдалося досягти того,що госпіталь залишився працювати. Звичайно,що прийти на готове легше. А,без волонтерів,як колись-своіми силами ремонт не сила зробити? Як почитати статтю,то за 3 роки стільки зробили,а попередні 50 років госпіталь ,що був у руінах?Коли ніс догори,то землі не видно,бо високо у небі дзьоб
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні