Жадан привіз у Луцьк новий роман про Схід

1
1
Жадан привіз у Луцьк новий роман про Схід
Завершенням Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Lutsk» став виступ одного з найпопулярніших українських письменників Сергія Жадана.

У неділю, 8 жовтня, у Волинському обласному драматичному театрі він презентував свій новий роман «Інтернат».

Книга вийшла друком місяць тому у видавництві «Meridian Czernowitz» і вже встигла стати найкращою на 24 Форумі Видавців у номінації «Сучасна українська проза».

Почав Жадан із подяки глядачам: «Дякую всім, за те, що ви прийшли, за те, що у вас залишилися рештки сили і совісті! Попри те, що цей фестиваль триває вже третій день і ви чули вже стільки всього цікавого, ви все одно прийшли, щоб послухати ще».

За словами письменника, написання видання почалося ще у 2014 році, з початком бойових дій на Сході. Тоді ж писалися і попередні книги Жадана - «Життя Марії» та «Тамплієри», а також окремі вірші.



Усі ці книги наскрізь пронизані тематикою війни на Сході і по-суті описують тамтешні реалії.

Для Жадана не є новим писати про героїв-східняків, адже дія більшості його творів відбувається саме там. Сам письменник – із Луганщини, а доросле життя він провів у Харкові.

«Інтернат» – роман про війну, хоча разом з тим війна у ньому є лише тлом", - зауважив автор.

«Роман мінявся, трансформовувався головний герой. Я намагався його відчути, намагався його зрозуміти, побачити. Мені важливо було, щоб ця картинка була чіткою. Не хотілося використовувати цю історію як звичайний літературний матеріал, ставитися до цього, як до якоїсь гри. В якийсь момент, десь роки півтора-два тому я зрозумів, що я свого героя знаю, можу назвати, розумію, що він хоче робити, що не хоче. Так і з’явилася ця історія», - розповів Жадан.

У романі немає чіткої географічної назви, проте зрозуміло, що йдеться про Дебальцеве.

Головні герої - Паша та Саша. Паша – вчитель української мови на Донеччині, який свідомо дистанціюється від подій, які відбуваються в країні. Так стається, що до його міста входять війська, війна рухається в бік Паші, але там залишаються його рідні. Після цього герой проходить колами війни, артилерійських обстрілів, для того, щоб змінити владу та врятувати свого племінника.

Щоб не переповідати роман, адже це «дуже невдячна справа», за словами Жадана, він прочитав уривок, коли Паша і Саша – його племінник повертаються додому, тікають від бойовиків.

На звершення письменник почитав ще нових віршів, які обіцяв видати новою книгою вже наступного року.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли Жадан був останнiй раз на Сходi?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні