Салат-кіно-еспрессо: у Луцьк привезли кращі фільми Манхеттенського фестивалю

1
0
Салат-кіно-еспрессо: у Луцьк привезли кращі фільми Манхеттенського фестивалю
Автор: Юрій Ричук

Завжди подобалися короткометражки. Бо стисло, концентровано, насичено. (Я і еспрессо через це люблю набагато більше, ніж американо).

А ще люблю незвичне поєднання смаків. Знаєте, коли в салаті змішують солодку малину, терпку руколу і приправляють якоюсь пахучою хрінню?

Вчора посмакував від душі: цілих 10 короткометражок за раз! При тому абсолютно різних за жанром, емоціями, суттю... 2 години, порізані на 10 частин – і суцільне задоволення) Я навіть телефон в рюкзак запхав, аби не заважав – хоча зазвичай навіть засинаю з ним у руках.

У Луцьк привезли фіналістів Манхеттенського фестивалю короткометражних фільмів. Щороку на ньому відбирають 10 найкращих – і показують у кінотеатрах світу. Переможця обирають глядачі, заповнюючи в кінці сеансу анкету, де вказують кращий, на їх думку, фільм і кращого актора.



Що показують?

НЕ НАШКОДЬ / DO NO HARM (Нова Зеланія)

Фільм про медсестру-каратіста. Багато крові і пострілів. Сподобається усім шанувальникам фільмів про мордобої з вузькоокими акторами. Мені сподобалося – ще з дитинства фанат Джекі Чана.

Головний плюс: максимально можлива кількість несподіваних поворотів сюжету, з перших секунд тримає в напрузі.

Головний мінус: соплі наприкінці. Втім за фінальний кадр їх прощаю))



ПО ТОЙ БІК / BEHIND (Іспанія)

Концентрований ужастік. За 15 хвилин встиг нещадно потоптатися по психіці. Тут і моторошна музика, і дитячий плач, і темрява, і… Купа напівзабутих ще з дитинства страхів типу того, що хтось живе під ліжком чи чигає на тебе за дверима кімнати з вимкненим світлом. Брррр…

Головний плюс: шикарна лоскоталка нервів.

Головний мінус: головна героїня, яка відверто дратувала (але може так і треба? Он Стенлі Кубрик те ж саме у “Сяйві” робив...)



FICKLE BICKLE  (США)

Смішна історія з класним чорногуморним фіналом про хитрого сантехніка з айфоном. Той приходить ремонтувати діряву трубу в маєтку мільйонера – і випадково лишається “сам удома”. Скориставшись нагодою, вирішує втілити шкільну мрію: трахнути норовливу однокласницю, охочу до багатеньких мажорів.

Головний плюс: чорний гумор.

Головний мінус: мало чорного гумору!



ІДЕАЛЬНИЙ ДЕНЬ / PERFECT DAY (Іспанія)

Фільм – суцільний такий мем з серії “Очікування-реальність”. Спочатку чувак уявляє, як у нього “все сьогодні вдасться”. А потім починається реальність. Комедія, коротше. Невибаглива і не особливо смішна. У моєму “салаті” – інгредієнт, доданий швидше для маси страви, а не для нового смакового відтінку. Хоча ні – смаку не псує.

Головний плюс: 2-3 реально смішні моменти.

Головний мінус: дивний фінал. Чого вони йому аплодували?..


The Perfect Day Short Film Trailer from Ignacio Redondo on Vimeo.



MARE NOSTRUM (Сирія)

Фільмам такої тематики дають Оскари. Ну знаєте – біженці, важка доля відсталих країн, людські долі на фоні соціальних катаклізмів – “вот ета всьо”. Історія про дивного тата-сирійця і його маленьку доньку.

Головний плюс: мала акторка, яка зіграла доньку. От кому я дав приз за кращу роль! Треба було бачити, з яким виразом обличчя вона плюнула йому в їжу... Як надривно кричала, коли боялася втонути!

Головний мінус: спекулятивно.


MARE NOSTRUM - Extrait / Trailer from GEORGES FILMS on Vimeo.



VIOLA, FRANCA 

Офігенно атмосферний фільм. Сицилія, 60-ті роки минулого століття, напівдикі традиції, італійський темперамент... От ви знали, що в Італії існував звичай “одруження як відшкодування”? За ним дівчину, яку зґвалтували, могли змусити вийти заміж за ґвалтівника – аби уникнути сорому. Фільм – про дівчину, яка відкрито виступила проти цього. І стала ініціатором першого в історії Італії судового процесу про зґвалтування

Головний плюс: круті пейзажі, крута робота оператора, фільм реально “пахне” Італією.

Головний мінус: виконавиця ролі Франки. Нє вєрю. Не побачив як в ній бунтарки...



КОРОТКО / IN A NUTSHELL (Швейцарія)

Кліп. Набір тисяч предметів, що змінюють один одного. Звуки. Асоціації. Деталі. Плинність життя. В анотації пишуть: “візуальні ребуси”. Так і є. Жодного слова – і максимум інформації. Найоригінальніший фільм добірки. Приправа “салату”. Круто.

Головний плюс: звуковий супровід.

Головний мінус: показали всього раз)) А його можна передивлятися: кожного разу щось нове бачитимеш.


IN A NUTSHELL - TRAILER from Ouat Media on Vimeo.



8 ХВИЛИН / 8 MINUTES (Грузія)

Найкращий фільм добірки. Історія про тата і сина. Про те, як тато зумів повернути вже дорослому сину віру в чудо. Хай і ціною апокаліпсису.

Головний плюс: перший позитивний і оптимістичний фільм про кінець світу) Не бійтеся, що сонце згасне – бійтеся, що діти вас розлюблять!

Головний мінус: враження від цього, як і від решти фільмів псував неякісний переклад. З усього чути, що голоси української озвучки належать непрофесійним акторам. Фальш різала слух. Ще й оригінальну звукову доріжку було погано чути. Головний “незарах” добірки(



НАДІЯ ВМИРАЄ ОСТАННЬОЮ / HOPE DIES LAST (Велика Британія)

Фільм, в якому не сказали жодного слова. Всього одна сцена, в якій головний герой бриє німецького офіцера. Актор, який грає цирульника у нацистському таборі – робить це тільки жестами, поглядом, скупою мімікою. Але передає набагато більше, ніж можна сказати словами.

Головний плюс: актор Тарек Слатер, виконавець головної ролі. Кращий актор у цій добірці!

Головний мінус: не знайшов.



УПЕРЕД! / JUST GO! (Латвія)

Історія про хлопця, який у дитинстві втратив обидві ноги під час аварії. В головній ролі – хлопець, який у дитинстві втратив обидві ноги під час аварії. Але став крутим спортсменом. У фільмі продемонстрував усе, на що здатний: бігати на руках, гасати на скейтборді, стрибати через перешкоди і взагалі – втирати носа двоногим. Кажуть, усі трюки Александрс Роніс виконував сам.

Головний плюс: Неймовірно і супермотиваційно. “Треба йти до мрії, навіть якщо доводиться повзти”.

Головний мінус: надуманий сюжет і дурацький фінал (звідки взялася банда інвалідів? А собачка без ноги – то взагалі якесь знущання...)



* * *

Намагаюся ніколи нічого не рекомендувати, якщо рекомендації мусять стосуватися “усіх”. Але цей випадок – виняток. Не вірю, що існують люди, у яких хоча б кілька фільмів з добірки не викличе захоплення.

Тому – рекомендую. Та й чи часто трапляється нагода стати членом журі світового кінофестивалю? ;-)

Фільми демонструються у кінотеатрі Прем’єр-сіті (РЦ "Порт-сіті").
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це для тих хто не має інтернету і дивану
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні