--> Старий «базар», новий парк і нічийний туалет: репортаж із сесії Луцькради | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Старий «базар», новий парк і нічийний туалет: репортаж із сесії Луцькради

7
-5
Старий «базар», новий парк і нічийний туалет: репортаж із сесії Луцькради
До 31-ї чергової сесії Луцької міськради найретельніше готувалися аж ніяк не депутати. І навіть не журналісти. Луцькі базарники «від руки» написали 600 листів місцевим обранцям.

«І ви їх принесли?!» - не без іронії в голосі дивувалася керівник відділу секретаріату Тетяна Касьянова.

Принесли. Тому коли сесійні баталії ставали нудними, а ФБ у телефоні набридав, вони брали до рук ці послання і читали:

«Шановний депутате! Ви позбавили мене роботи…».


РЯТУЮТЬ «ЛУЦЬКТЕПЛО» І ДО ЧОГО ТУТ КРОПИВА?
Валентина Малютіна, керівник КП Луцьктепло
Валентина Малютіна, керівник КП Луцьктепло


27 вересня. Ранок для обранців розпочався енергійно. Перш, ніж у сесійній залі зазвучав Державний гімн, поміж рядами «пробігла» новина: обранці зірвали бюджетну комісію. Депутати Павло Данильчук (Народний контроль), Тарас Шляхтич (Самопоміч) і Богдан Богонос (Свобода) обурилися, побачивши у порядку денному проекти рішень, про існування яких і не здогадувалися і які пропонувалося розглянути вже буквально за годину. А тому встали і – пішли.

Зрештою, «випустивши пару», сесію вирішують розпочати саме з тих «гарячих» питань. Точніше – з одного… До трибуни виходить керівник КП «Луцьктепло» Валентина Малютіна. Каже, через арешт рахунків підприємство не може розрахуватися за кредит із Європейським банком реконструкції та розвитку, з яким реалізовує серйозний проект. А тому в стінах на Богдана Хмельницького визріло інше рішення: аби за кредит розрахувалася міськрада.

Коли у спину дихає зима. Коли виборців більше за депутатські обіцянки гріють …батареї. Коли під загрозою репутація Луцькради як партнера у серйозних міжнародних проектах. Тоді не до політики…

А тому згодом луцькі обранці одностайно (!) проголосують за те, щоб 40 тисяч єврокредиту заплатила таки міська рада. Хоч це аж ніяк не вирішує проблеми заблокованих рахунків. «Луцьктепло» - вчергове в епіцентрі закулісних партійних розборок.

Саме тому згодом під час обговорення цього проекту рішення (а крім нього, луцькі обранці голосували і за звернення до Кабміну щодо ситуації на комунальному підприємстві) Павло Данильчук поцікавиться: а що у міськраді робить одіозний Олександр Кропива, який тепер радник міського голови?

«Григорію Олександровичу, я вас прошу, нам треба тримати обличчя…» - наголошуватиме депутат.

Мовляв, в тому, що «Луцьктепло» вже не один рік бореться за виживання - і його вина. Щоправда, аж ніяк не секрет, що тепер «Луцьктеплом» умовно «кермує» саме він: у статусі радника проводить наради і вибудовує стратегії.

«Рішення приймають не радники. Радники дають поради», - зазначить у відповідь Григорій Пустовіт.

А яку місію у стінах міської ради виконує знавець «котельних схем» Олександр Кропива, лишилося тільки здогадуватися.

«РЕВЕРАНС» ПОКРОВСЬКОМУ І ПЛЮС ДВА ГУРТОЖИТКИ ГОЛОСІВ…
Андрій Покровський
Андрій Покровський


31-ша сесія Луцькради поставила крапку в проблемі, яку в сесійній залі обговорювали давно.

На розсуд обранців знову винесли питання про долю двох гуртожитків: на Шевченка, 88 і на Дружби народів, 4. Будинки, які дотепер перебували у приватній власності, передали у міську комунальну власність. Історія – давня. Добитися передачі помешкань людям ще під час попередньої каденції намагалися депутати Андрій Осіпов та Ігор Поліщук, які відстоювали інтереси мешканців навіть у судах, але програли. Ще взимку цього року Євген Ткачук пропонував викупити гуртожиток на Дружби народів за кошти бюджету, але на таке рада ще під керівництвом Миколи Романюка не пішла.

Та якщо раніше власник гуртожитків (а це власник ВАТ «Електротермометрія») був непоступливим, тепер із ним вдалося домовитися. Якою ціною – не розголошували. Однак всі як один (36 із 36-ти) депутатів натиснули кнопки «за».

Ставку на чергову сесію зробив не тільки Євген Ткачук. У порядку денному – «програма Покровського». Депутат і бізнесмен Андрій Покровський (Солідарність), якого називають одним із потенційних кандидатів на посаду міського голови, топ-ідею своєї потенційної виборчої програми оформив у програму «підтримки ініціатив виборців територіальних виборчих округів, від яких не було орано депутатів Луцької міської ради на 2018-2020 роки».

А якщо простіше, то обранець пропонує виділяти з бюджету по 100 тисяч гривень на «округи-сироти», щоби ті не були «зонами відчуження» у місті.

«Давайте без виступу…» - згрішив хтось жартома з глибини зали. Та бізнесмен Покровський упевнено рушив до трибуни…

«Але йдеться тільки про 100 тисяч. За ці гроші можна поставити десь лавки, десь ліхтарі, та проблем округу не вирішиш», - зауважить згодом депутат Борис Смаль (УКРОП).

«Знаю вас і вамі восторгаюсь. Но це дуже тяжке питання», - скаже його колега по фракції Микола Дендіберін.

Зрештою, один за одним представники фракцій запевнять: готові підтримати таку ініціативу. Більшість голосує «за». Андрій Покровський задоволення не приховує. А після найближчої перерви залишає сесійну залу, щоб повернутися тільки тоді, коли дійде черга до запитів. Уже не в костюмі з білосніжною сорочкою.

ПАРК – ГЕРОЯМ! КОМУ - ВБИРАЛЬНЮ?


Дискусію у сесійній залі спровокувало питання про перейменування скверу Героїв Майдану в одному зі спальних районів міста у парк Героїв Майдану та Небесного Легіону. Депутат Павло Данильчук запропонував назвати іменем Небесного Легіону парк на вулиці Гордіюк, довкола якого нині активно триває зведення житлових комплексів.

«Біля РАЦСу вже дерева посаджені. І таблички є!» - обурився у відповідь Юрій Безп'ятко.

Мовляв, ініціатори вже погодили справу з родинами загиблих захисників, а чи варто вживати слово «легіон» (яке в перекладі – найманець) запитували «у соборі», а тут…

До аргументів народноконтролівця дослухатися не стали: сквер за РАЦСом - тепер парк імені Героїв Майдану та Небесного Легіону. А от як би його не назвали офіційно і які благородні назви не пропонували б, «у народі» він, очевидно, так і лишиться «собачим парком». Інакше його у цьому мікрорайоні і не звуть.

…Натомість яку назву готують луцькій громадській убиральні у центрі міста - невідомо. А от яку долю – припустити уже можна. Орендар, який брався відновити її роботу і навіть пропонував облаштувати над убиральнею …кафе, відмовився від своїх планів. Тому в Луцькраді визріло рішення не продовжувати договір оренди, а взятися за пошуки такого орендаря, який би не гребував …вбиральнею.

У залі не приховували: вбиральня тут - ні до чого. Мовляв, не так уже й складно відновити її роботу коштом бюджету. Причина такої несподіваної турботи про туалет – шмат землі над ним, на який, схоже, визріли інші плани. І 22 депутати дали їм «добро».

***

Зміни до бюджету. Зменшення пайової участі луцьким забудовникам. Пільги в орендній платі кільком громадським організаціям. Низка земельних питань. Чергове звернення до парламенту про пришвидшення виборів мера, зініційоване представниками фракції УКРОП…

Холодне вересневе сонце упевнено котилося донизу. Рада монотонно допрацьовувала «своє». Про 600 листів від базарників більше ніхто й не згадував. На Богдана Хмельницького, 19 – відчутне затишшя.

Радники радять. «Варта порядку» більше не чатує під стінами ради. Майбутньому меру десь пишуть передвиборчу програму. А в місті – раз-по-раз гучні затримання. І треба встигати тиснути кнопки…


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А про дівчат Пустовіта де?)))))))))))))))))))))
Відповісти
Гарна назва "Парк собачого Легіону"...
Відповісти
Уважаемые предприниматели начали заносы денег в депутатские группы горсовета, так что клоаке в центре Луцка - жить вечно . Слава Украине - героям слава !!!
Відповісти
Мойша, не делай людям нервы
Відповісти
Мойша,побеспокойтесь о привозе в Одессе
Відповісти
Дивно що листипишуть до обранців люди,які поповнюють бюджет міста і створюють робочі місця,саме це і повинні робити депутати,бо скоро всі працьовиті будуть в Польщі.Зробити реконструкцію!
Відповісти
цю купу укропівського гною яка назвала себе владою потрібно негайно судити....
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні