--> Президія чи бурштин? У Луцьку дочекалися сесії Волиньради. ФОТОРЕПОРТАЖ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Президія чи бурштин? У Луцьку дочекалися сесії Волиньради. ФОТОРЕПОРТАЖ

1
-6
Президія чи бурштин? У Луцьку дочекалися сесії Волиньради. ФОТОРЕПОРТАЖ
Волинська облрада приміряє на себе роль Верховної. Бо, мабуть, чи не вперше в її історії мала повноцінні літні канікули. Навряд чи це тому, що влітку у волинських виборців – жодних проблем. Їх вистачало… І от нарешті. 7-го вересня до сесійної зали поспішили волинські обранці. Востаннє вони були тут ще в …травні.

Поліція під радою - від ранку
Поліція під радою - від ранку


***

Рясний дощ. А під вікнами білого дому дружньо шикуються працівники ДП «Волиньторф». Вийшли домагатися виділення заводу нових земель.

Кричать «Гунчик, виходь!» у німі вікна і переконані, що голова Волинської облдержадміністрації і лідер облосередку «Солідарності» Володимир Гунчик власноруч гальмує розвиток підприємства.

За цим збоку спостерігає керівник «Волиньторфу», теж депутат облади (УКРОП) Іван Киричик. Поруч міліція і невідомі люди у камуфльованому одязі.

Волиньторф влаштував майдан
Волиньторф влаштував майдан


І здавалося б, що за таких умов облрада найперше мала б почати роботу з розгляду саме того питання, з яким під її стіни приїхало стільки люду. Але ні. Першим до трибуни проситься Віталій Кварцяний (УКРОП).

Зала принишкла. Відомий тренер рідко бере слово. А за трибуною, як сам найперше зізнається, та й взагалі вперше за 20 років. Вийшов сказати про наболіле. Вочевидь, після того, як залишив посаду тренера ФК «Волинь» більш ретельно зайнявся проблемами волинського футболу.

Висновок Кварцяного: у районах владі до футболу байдуже. Та й загалом до розвитку спорту.

«Локачі. Та там катастрофа! Вісімнадцяте століття! Коли був губернатором Володимир Бондар, то ще давав якісь кошти на розвиток стадіону. Зараз там розбомбили все!» - емоційно з трибуни «рве душу» Віталій Володимирович.

Віталій Кварцяний: уперше за трибуною
Віталій Кварцяний: уперше за трибуною


За два дні, до речі, - День працівника фізичної культури і спорту…

«З усією повагою до вас. Але у нас тут не звітна конференція федерації футболу, а сесія облради…» - перериває Кварцяного на півслові голова облради Ігор Палиця.

Він, до речі, теж усе літо, схоже, воглів працювати дистанційно. Але повернувся до Луцька у гарному настрої. Засмага і білосніжна усмішка свідчили, що таки літо провів достойно.

Віталій Кварцяний іде з трибуни дещо розчаровано. Депутати обіцяють згодом прийняти його звернення і підтримати голосами.

***

Від футболу обранці переходять до земельних проблем. До трибуни стає представник Асоціації землевпорядників Волині Світлана Шеремета. Це, стає зрозуміло згодом, такий собі «привіт» від облради головному земельнику Волині Василеві Василенку. У пані Світлани в руках – папка з його «гріхами». Десятки гектарів то під стінами замку Любарта, то на Світязі, то біля Ковеля незаконно «пішли в руки» ласим на землю ділкам (часто з чужих областей) за покровительства Василенка, каже вона. Учасникам АТО дотепер трудно добитися землі. У наділах відмовляють навіть …рідним загиблих!

Правда, «привіт» - в спину. Бо, як згодом повідомить присутнім Ігор Палиця, Василя Василенка уже перевели працювати на Хмельниччину. Вочевидь, саме так керівництво Держгеокадастру воліло вчинити після того, як Волинська рада зверталася з проханням звільнити головного земельника через низку порушень.

Начальник УСБУ Юрій Фелонюк заступник цього разу не відправляв на сесію. Прийшов сам...
Начальник УСБУ Юрій Фелонюк заступник цього разу не відправляв на сесію. Прийшов сам...


За всім, що відбувається, уважно спостерігає начальник УСБУ у Волинській області Юрій Фелонюк. Днем раніше спецслужби оприлюднили скандальні плівки «Варти порядку», громадської організації, що підконтрольна Ігореві Палиці. І плівки свідчать: вони стежили за людьми, вони купували техніку для стеження і прихованих зйомок, вони переслідували нардепів, депутатів і громадських діячів.

От тільки суд ще своє слово з цього приводу не сказав. Тут же, на сесії, був цього дня і головний «герой» скандальних плівок керівник «Варти порядку» Олександр Тиводар.

Сам же Ігор Палиця «у мікрофон» часто під час сесії апелюватиме до СБУ, до прокуратури і загалом правоохоронців, акцентуючи на їхній бездіяльності.

«Хіба СБУ не знає, що жінка першого заступник прокурора області працює керівником юридичного відділу в управлінні Держгеокадастру? Хіба не знає, що Держгеокадастр це все робить разом з прокуратурою? Так і допишіть: бездіяльність!» - резюмує Палиця виступ земельниці.
Облрада підтримує звернення до Генпрокуратури і НАБУ щодо порушень на Волині більшістю голосів.

***

Напруга наростає: перший заступник голови облради Олександр Пирожик з трибуни заявляє, що Володимир Гунчик ігнорує рішення депутатів про те, щоб цей рік на Волині був роком УПА.

Згодом до трибуни виходять волиньторфівці. Лідер тамтешньої профспілки Аліна Базарнова наголошує: Володимир Гунчик зумисне блокує роботу ДП «Волиньторф», бо не погоджує виділення нових площ для розробки родовищ торфу.

«Голова облдержадміністрації не поставить підпис всупереч закону!» - відповідає Володимир Петрович.

І нагадує: прокуратура свого часу зобов’язала голову ОДА скасувати подібне розпорядження через його незаконність. Як виявляється, проблема в суперечностях чинного законодавства. І навряд чи її вирішити у стінах Білого дому. Гунчик зазначає: готовий сам поїхати в Кабмін розбирати, але…

Розмова навулиці
Розмова навулиці


Це розуміє й Ігор Палиця.

«Зараз Володимир Петрович вийде до людей і все пояснить (а під вікнами гучно кричать «Гунчику ганьба!»). Ні, ми разом вийдемо», - каже голова облради. І керівники залишають президію.

Поки на семи вітрах під стінами ОДА Ігор Палиця та Володимир Гунчик говоритимуть з працівниками заводу і домовлятимуться про створення робочої групи, у сесійній залі розглядатимуть запити.

***

Трохи «помірялися», хто більший брехун (депутати Василь Столяр («Батьківщина») і Роман Микитюк («Наш край») так дискутували через землю для видобутку торфу, що слів не добирали.

Голова облради Ігор Палиця у запалі навіть заявив, що готовий піти з посади, тільки б запрацював «Волиньприродресурс». Став би, каже, «рядовим депутатом» і поступився місцем комусь із «Солідарності»….

У лавах радикалів: гарний настрій
У лавах радикалів: гарний настрій


Випустивши пару, без особливих дискусій цього дня волинські обранці затвердили зміни до перспективного плану формування громад. Згодом прийняли і зміни до бюджету. Розглянули низку «мисливських» проектів рішень. Дозволили фірмі «ВОЛИНЬСАПРОФОС» видобувати сапропель з озера Синове на Старовижівщині, а «ПАН КРЕЙД» - розробляти родовище крейди на Турійщині. Проголосували за низку премій для освітян і …збільшили надбавки до зарплати керівництву облради.

За – інтенсивність. До речі, працювали - без перерви.

Ігор Палиця заявив: готовий піти...
Ігор Палиця заявив: готовий піти...


***

Ігор Палиця цього дня не став залишатися у залі після сесії ні хвилини. Хоч традиційно до нього «на розмову» завше шикується черга бажаючих. Поспіхом залишив президію. За півтори години мав першу прес-конференцію у ролі голови облради. Треба було «перевести дух».

Що цікаво: якщо уважно слухати Ігоря Петровича упродовж дня., то можна було як мінімум чотири рази почути, що він готовий написати заяву і піти з роботи. Заради … «Волиньприродресурсу».

Не така вже й дорога та посада голови Волиньради. Є й дорожче...

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.
Мітинг під стінами Білого дому
Мітинг під стінами Білого дому
Плакати - напоготові
Плакати - напоготові
Олександр Волянюк і депутат Олександр Омельчук (УКРОП)
Олександр Волянюк і депутат Олександр Омельчук (УКРОП)
Іван Киричик спостерігає: на чолі ДП він вже не один рік
Іван Киричик спостерігає: на чолі ДП він вже не один рік
Олександр Тиводар, керівник Варти Порядку і депутат Григорій Павлович (УКРОП)
Олександр Тиводар, керівник Варти Порядку і депутат Григорій Павлович (УКРОП)
Ігор Палиця теж у залі завчасно
Ігор Палиця теж у залі завчасно
Короткі перемовини з Володимиром Гунчиком
Короткі перемовини з Володимиром Гунчиком
А в залі - людно
А в залі - людно
У лавах УКРОПу - поповнення...
У лавах УКРОПу - поповнення...
До укропівців приєднався вчорашній радикал Володимир Кучер
До укропівців приєднався вчорашній радикал Володимир Кучер
Світлана Шеремета говорить про десятки порушень у розподілі та використанні землі на Волині
Світлана Шеремета говорить про десятки порушень у розподілі та використанні землі на Волині
Аліна Базарнова
Аліна Базарнова
Анатолій Грицюк (РПЛ)
Анатолій Грицюк (РПЛ)
Емоційна розмова з мітингарями
Емоційна розмова з мітингарями
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
мафія непереможна
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні