У селі під Луцьком знову топить школу, в якій торік перекривали дах

5
-4
У селі під Луцьком знову топить школу, в якій торік перекривали дах
Лищенська школа за останні два роки заслужила титул «багатостраждальної». Два роки поспіль у навчальному закладі перекривають дах і як тільки осінь – долають наслідки негоди.

Після чергового дощу і під час нового ремонту перекриття у сільській школі, де вчиться майже три сотні дітей, – знову мокрі стіни. Невже минула осінь (а тоді перед Першим вереснем розкрита школа опинилася в епіцентрі зливи, після чого наклад ще чотири рази топило!) нічому не навчила і освітян, і майстрів?

НОВИЙ РЕМОНТ, НОВИЙ ПІДРЯДНИК І НОВИЙ ПОТОП

У лищенській школі з минулого року триває капітальний ремонт. Торік під час ремонту замінили лише частину покрівлі. У липні розпочали ремонт іншої частини: над шкільним спортзалом.

Мати справу із підприємством “Промтехдах”, через халатність якого торік залило школу водою, не захотіли. Ремонти навчальних закладів району цьогоріч віддали у підпорядкування комунального підприємства “Луцьке”, ті ж підрядником визначили фірму “Будпроф”.

Цьогоріч перекривають дах над спортзалом
Цьогоріч перекривають дах над спортзалом


Директор школи Тетяна Науменко зазначає: нові будівельники працюють добросовісно. Хоча й не заперечує, що під час недавніх дощів у приміщенні - знову мокрі сліди на стелі.

«Там, де перекривали шатровий дах (у клубі чи дитсадочку), зробили все швидко. А тут треба підмуровувати, ставити балки та крокви, а вже тоді накривати. Нам демонстрували, що все накрите плівкою, зроблені відводи для води. Але це ж дуже великий об’єм робіт, десь плівка може і протекти, ніхто ж не застрахований», - каже Тетяна Миколаївна.

Під час недавнього дощу саме так і сталося. Не встигли учні прийти до школи і скористатися послугами шкільної їдальні, як там потекла стеля. Нині над столами дві величезні дірки.

Дірки в стелі в шкільній їдальні - наслідки цьогорічного ремонту
Дірки в стелі в шкільній їдальні - наслідки цьогорічного ремонту


Сліди дощу видніються і на стінах шкільного спортзалу. В приміщенні для спортивного інвентаря - теж мокрі сліди на стелі. Від води упав світильник.

Однак дирекцію школи запевнили: всі недоліки, які виникнуть у ході будівельних робіт на даху, підрядники беруть на себе і обіцяють усунути. Заздалегідь домовлено: раптом десь протече вода, після завершення усіх робіт “Будпроф” відремонтує ті шкільні приміщення, які зазнають пошкоджень.

У спортивній залі теж тече
У спортивній залі теж тече
А в кімнаті для інвентаря навіть злетіла лампа
А в кімнаті для інвентаря навіть злетіла лампа


Не довіряти підряднику в лищенській школі поки не мають підстав. Кажуть: працюють будівельники добросовісно. Тому - терплять і чекають.

КЛАСИ ОНОВИЛИ, А МЕБЛІ ДОСІ ЧЕКАЮТЬ

“Терплять” тут не тільки через промоклі стелі у спортзалі та їдальні. Після торішнього потопу в школу досі відчутна нестача меблів. Старі столи, якими користувалися вчителі, не пройшли випробування водою і стали непридатними для використання. Нові - тільки обіцяють. Кажуть, проблеми з тендерами.

Втім, другий поверх школи, який залило минулого року - вже не впізнати. Оновлений коридор. Відремонтовані стелі і стіни у класах, які були пошкоджені зливою. Умови для навчання такі, яких за 47 років існування школи тут, чесно кажучи, ще не бачили.

Цей коридор - після торішнього потопу
Цей коридор - після торішнього потопу
Класи теж уже - оновлені: сухі й затишні
Класи теж уже - оновлені: сухі й затишні


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Після чотирьох потопів школа у селі під Луцьком «зацвіла»

У частині шкільного приміщення саме тривають ремонті роботи: тут ще можна побачити, яким все було. Будівельники знімають старий паркет, оббивають стіни. Той випадок, коли "не було щастя, та нещастя помогло".

Торік на ремонт шкільного даху було витрачено 1 мільйон 300 тисяч гривень. Інша частина даху вартувала 900 тисяч бюджетних коштів.

За словами Тетяни Науменко, у планах - ремонт фасаду, цоколя і обмостки. На це все заплановано виділити 2 мільйони гривень.

В частині шкільного приміщення ще триває ремонт
В частині шкільного приміщення ще триває ремонт


Фасад школи дійсно бажає кращого. Стіни сиплються. Сходи на бічних виходах – «щербаті» й аварійні. Схоже, за майже півстоліття цей навчальний заклад особливої «милості» від бюджету не бачив. А бачити такою школу в добротному селі під Луцьком – аж дивно.

МІЛЬЙОН ЗАПЛАТИЛИ, А РИНВИ ЗАБУЛИ?

За роботи над встановленням даху підприємству “Промтехдах” заплатили 1 мільйон 300 гривень. Гроші немалі. Але чому ж покрівля досі “світить” забитими чорною плівкою так званими “вітровими вікнами” і де над школою ринви і стічні труби?

Як виявилося, толково об’єкт дотепер не зроблений. Що не може не дивувати: торік школа опинилася в епіцентрі справжнього скандалу. Здавалося б, після такого вже “сам Бог велів” доробити справу по-людськи. Аж ні.

Підприємство «Промтехдах» закінчило ремонтні роботи у лищенській школі перед Новим роком. Однак дах над школою до пуття так і не довели.

Чорна плівка замість вікон...
Чорна плівка замість вікон...
Новий дах є, а ринв і стічних труб нема...
Новий дах є, а ринв і стічних труб нема...


Коли комісія оглядала школу перед початком навчального року, щоб підтвердити її готовність, то потрапити на дах, аби подивитися, в якому він стані, …не змогла. Бо зодчі покрівлю зробили, а люка, через який би можна було втрапити під дах, - ні.

Так звані вітрові вікна на покрівлі щедро затулені чорною плівкою . Засклити їх теж не встигли. Нова покрівля без ринв та стічних труб. Над школою нема блисковкозахисту…

«З тим підприємством сконтактувати не можна. Він казав раніше, що доробить, але коли. Ми до того не маємо стосунку. Замовником був відділ освіти,» - каже директор школи Тетяна Науменко.

Директор комунального закладу “Луцьке” Олександр Ткачик (а цьому КП районна рада доручили розпоряджатися усіма капітальними видатками на ремонти шкіл) запевняє: підрядник обов’язково усуне всі недоліки, що виникнуть під час ремонту покрівлі. Тому промоклу стелю у їдальні та спортзалі обіцяють довести до пуття.

За коментарем ми звернулися до начальника відділу освіти, молоді та з питань фізичної культури і спорту Луцької райдержадміністрації Олександра Хомича.

«З підприємцем, який працював у лищенській школі торік, повністю розрахувалися. За все, що він зробив, отримав кошти. Він виконав певний обсяг робіт, згідно з проектно-кошторисною документацією. Той обсяг був оплачений у минулому році. Крім того, був перехідний борг (більше ста тисяч), який оплатили цього року.

Якщо я не помиляюся, то відповідно до проектно-кошторисної документації незробленого залишилося на 200 тисяч. Об’єкт перейшов на цей рік. Цього року всі капітальні видатки Луцька райрада спрямувала через КП “Луцьке”. Саме тому ми не змогли продовжити роботи з попереднім підрядником і зобов’язати його зробити ще й це.
Комунальний заклад визначив іншого підрядника. Маючи можливість розпоряджатися грішми КП “Луцьке”, може замовити ці роботи іншому підприємству. Однозначно, що дах треба доводити до пуття”, - каже головний освітянин району.

У КП “Луцьке” кажуть: у разі наявності коштів усі “гріхи” торішнього перекриття виправлять.

А поки новенький дах “вітає” школярів чорною плівкою у віконницях і є гарною ілюстрацією до давньої приказки “стук-грюк аби з рук”.

Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Фото автора.

Лищенська школа переживає перший капремонт за 47 років
Лищенська школа переживає перший капремонт за 47 років
Триває ремонт над спортзалом
Триває ремонт над спортзалом
На стінах сліди від недавнього дощу
На стінах сліди від недавнього дощу
Будівельники кажуть: дах накрили плівкою, але ніхто не застрахований...
Будівельники кажуть: дах накрили плівкою, але ніхто не застрахований...
Школа вкрай потребує і ремонту фасаду
Школа вкрай потребує і ремонту фасаду
Хоч навчальний заклад і далеко не найгріший у районі, але стрічає от такими сходами...
Хоч навчальний заклад і далеко не найгріший у районі, але стрічає от такими сходами...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То шо ж то за будівельники такі, що все швиденько зробили... Добре, що відремонтують все самі.
Відповісти
Я б таким криворуким будівельникам ліцензіі відбирав..
Відповісти
Так вони ж (будівельники) відкату віддали районній владі 50%, а за залишок що можна було зробити якісно?
Відповісти
А сільрада не бачить,що в школі не так?Можна було б хоча сходи зркмонтувати аби діти ноги не ламали А голові села Шкорубському,який ще й в цій школі вчитель,все одно.Не добивається гарної школи для села,не збере громаду,що за тиждень своїми силами хоч щось візуально би підлатала Шкорубському дочку у школу на роботу "пристроїв",гроші відмиває,а всім і плювати.
Відповісти
А де ж той гоноровий"мер"Ярмрольський?І навіщо та прокладка"Луцьке".Складається таке враження,що нема влади ні в селі ні в районі.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні