«Захищати права людей – моє покликання», – адвокат Станіслав Тарашевський*

0
2
«Захищати права людей – моє покликання», – адвокат Станіслав Тарашевський*
Станіслав Тарашевський – адвокат зі значним професійним досвідом роботи. Він - засновник та голова першого, створеного у Волинській області, адвокатського об’єднання «Правовий стандарт», а також однойменної юридичної фірми. Окрім того, Станіслав Тарашевський один із засновників обласної громадської організації «Волинський Союз Кікбоксінгу».

Чому обрали професію адвоката?

– З дитинства мріяв стати адвокатом, захищати людей. Однак, за збігом обставин, за першою освітою став військовим. Потім працював в органах внутрішніх справ на посаді слідчого. Саме тоді побачив адвокатську роботу зсередини. Вчився на практиці у найкращих волинських адвокатів. Тоді й зрозумів, що захищати права людей – це моє покликання.



– Згадайте, будь ласка, Вашу першу справу.

– Фактично, перших справ було декілька, але запам’яталась одна. Вона була нескладна, але засідань було багато. Справа про розлучення та поділ майна подружжя. Я представляв дружину, яка подала позов. Разом із чоловіком та його адвокатом на всі судові засідання ходила мама відповідача, яка намагалася запобігти розлученню аби провчити неслухняну невістку. Запам’яталась справа тим, що опоненти, відчуваючи програш, не гребували жодними засобами тиску, в тому числі і на мене як представника. Мама відповідача подала на мене скаргу в дисциплінарну комісію обласної колегії адвокатури, що для мене на той час виявилось повною несподіванкою. І хоча скарга була безпідставною, відчуття людської підступності залишилося.

– На Вашу думку, чи варто адвокатові мати дружні стосунки з суддями?

– Вважаю, що у адвоката із суддями мають бути стосунки виключно по справі ( ділові та регламентовані процесуальним законом ). І якщо дотримуватися цих правил, стосунки будуть хорошими.

Чи відмовляли колись у захисті людині? З яких причин?

– Якщо людина потребує захисту, правової допомоги – ніколи. Кожен має право на захист і допомогу. Однак, якщо під час розмови з’ясовую, що клієнт бачить роботу адвоката в «рішанні справи» – відмовляю.

– За яких причин могли б відмовитися захищати злочинця?

– На мою думку, адвокат має надавати допомогу незалежно від його ставлення до злочину підзахисного. У 2008 році мене призначили захищати чоловіка, який жорстоко вбив свою 4-річну доньку і вкинув її тіло до криниці. На тілі дівчинки виявили 44 крововиливи. До цього чоловік вже мав чотири судимості. Також його звинувачували у знущанні над дружиною, чого він довго не хотів підтверджувати. Я дав йому пораду визнати провину у повному обсязі. Це допомогло йому уникнути довічного позбавлення волі: його засудили лише на 15 років. Навіть після захисту такого нелюда я переконаний, що кожен повинен мати право на захист.

На Вашу думку, яка найбільша проблема судової системи існує сьогодні?

– Я вважаю, що найбільшою проблемою судової системи є затягування розгляду судових справ. Ця проблема викликана, зокрема, затримкою призначення суддів. У деяких випадках – більше року. Також проблемою є те, що судді, розглядаючи кримінальні справи, побоюються виносити виправдальні вироки.Вважаю, що про успішну судову реформу в першу чергу буде свідчити значно більший відсоток виправдальних вироків.

Ви активний громадський діяч. Розкажіть про це більше.

– Разом із адвокатами об’єднання «Правовий стандарт» ми надаємо безкоштовні консультації пенсіонерам, які часто до нас звертаються. Це відбувається в нашому офісі, у Луцьку, на вулиці Шопена,13.



Крім цього, через сайт адвокатського об’єднання legalstandart.com.ua ведемо проект «Отримайте безкоштовну юридичну консультацію!». В рамках цього проекту кожен бажаючий може отримати юридичну консультацію. З 2013 року через сайт ми надали більше трьох з половиною тисяч консультацій.

Як звучить Ваше професійне кредо?

– «Завжди залишатися у правовому полі!»

Чим Ви займаєтесь у вільний час?

– Люблю активний відпочинок. Займаюсь снорклінгом – споглядаю підводне життя в його природному середовищі та роблю фото на підводну камеру. Також займаюсь гірськолижним спортом.

На Вашу думку, який він, сучасний адвокат?

– Сучасний адвокат має бути принциповим, винахідливим, стресостійким та з чітким розумінням своєї мети. Має досконало знати законодавство та завжди професійно зростати.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні