--> У бій ідуть навіть ...священики. Репортаж із сесії Луцькради | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У бій ідуть навіть ...священики. Репортаж із сесії Луцькради

6
-2
У бій ідуть навіть ...священики. Репортаж із сесії Луцькради
Перше питання порядку денного - присвоєння звання почесного громадянина Луцька покійному меру Миколі Романюку. Тихо жевріла надія, що у такий дещо знаковий день, обійдеться без бруду. Дарма. З нього й почали.


***

Друга поспіль сесія починається за одним сценарієм...
Друга поспіль сесія починається за одним сценарієм...


Лідер за кількістю зібраних голосів за його відкликання депутат Луцькради Євгеній Ткачук прийшов на сесію одним з перших. І - в гарному настрої.

- Зі святом! - привітався до журналістів.

- З яким? - поцікавилися.

- КВН, - віджартувався той, маючи на увазі, що за кілька хвилин розпочнеться чергова сесія Луцької міської ради.

А згодом додав:

- У мого сина День народження.

Але без “”кавеену” не обійшлося...

***

Олександр Вронський: ''Якщо треба, прийдуть всі прихожани''
Олександр Вронський: ''Якщо треба, прийдуть всі прихожани''


Друга поспіль сесія Луцькради стартувала за
одним і тим же сценарієм: з політичних заяв.

Не встигли депутати оговтатися і налаштуватися на плідну роботу (а в порядку денному 26-го липня до сотні питань, тому роботи - до вечора), як за трибуну попросився настоятель одного з храмів у мікрорайоні ЛПЗ о. Олександр Вронський.

Ще в кулуарах перед сесією священик зізнався: знає, що його виступ навряд чи щось змінить, але сказати слово на захист депутата Євгенія Ткачука вважає за доцільне. Тому і почав з головного:

- Наша парафія підтримувала Євгенія Ткачука...

За версією свщеннослужителя, робота ініціативної групи, яка взялася спробувати абсолютно законним шляхом позбавити мандатів кількох луцьких обранців, котрі відійшли від лінії партії, - “від сатани”.

- Приходять із генделика. На п’яну голову ставлять підписи... - додала жару до такого емоційного початку сесійного дня ще одна представниця виборців Євгенія Ткачука Людмила Стеболяєва, голова Волинського благодійного фонду “Діти Чорнобиля”.

Щоправда, не уточнила, чому на ЛПЗ в генделики люди з паспортами ходять (бо ж паспорт то обов’язкова передумова, щоб поставити свій підпис).

- А я і Миколі Яручику вдячна, - заплуталася у обранцях ще одна захисниця Ткачука голова ОСББ “Дружба народів” Валентина Левицька.

Євгеній Ткачук вийшов до трибуни з компроматом на вчорашніх соратників
Євгеній Ткачук вийшов до трибуни з компроматом на вчорашніх соратників


Резюмувати взявся сам Євгеній Ткачук - і з трибуни міської ради посипався компромат на заступників покійного Миколи Романюка Тараса Яковлева, Сергія Григоренка, Юрія Моклицю, депутата Артема Запотоцького, і навіть на вчорашнього “кращого друга і кума” лідера волинської “Солідарності” Романа Романюка.

Одні аплодували. Інші? Певне “точили зуби”...

***

Алла Надточій принесла на сесію газету зі звітом Ігоря Поліщука
Алла Надточій принесла на сесію газету зі звітом Ігоря Поліщука


Поки “вчорашні” депутати від “Солідарності” розпинали трибуну з обіцянками помститися дітям своїх ще недавніх соратників за сльози своїх дітей, депутат Алла Надточій (“Самопоміч”) уважно розглядала газету зі звітом екс-секретаря Луцькради Ігоря Поліщука (УКРОП). Чотири аркуші зі звітом екс-виконувача обов’язків міського голови про 97 днів роботи щедро покреслені рожевим маркером.

- Склалося враження, що в цьому місті всі губернатори і мери нічого не зробили. Це зробив один Ігор Поліщук. Наведу приклад: реконструкція “Ротонди” в центральному парку... Яке відношення мав Ігор Поліщук до “Ротонди”, коли рішення про це ми приймали ще в 2016-му році? - взялася критикувати Алла Володимирівна.

- Зразком правди і тільки правди є газета партії “Самопоміч”, яку я вам недавно показував, де написано, що в Луцькій міській раді майнові питання приймають пакетом, - критикою на критику відповів Надточій Григорій Пустовіт (”Батьківщина”), нинішній секретар ради.

- Так, ми купили ангіографічну трубку. Так, ми купили томограф. Прийшли до мене керівники медичних закладів, переконали, що ці речі необхідні - і кошти на них були виділені, - один за одним взявся пояснювати окреслені рожевим маркером пунктики у газеті зі своїм звітом.

- Ви одноосібно тут нічого не зробили. А “я” - можна говорити вдома. Тут - команда багатьох людей, - уперто стояла на своєму Алла Надточій.

Роль “рефері” на себе взяла Анна Мовяк (“Народний контроль”), холоднокровно запропонувавши на наступне “перемивання кіток на сесії” запрошувати прокурора і слідчого. Щоб хоч якийсь конструктив... На цьому - перейшли до порядку денного.

***



Найперше луцькі обранці без обговорень і одностайно проголосували за те, щоб присвоїти звання Почесного громадянина Луцька Миколі Романюку.

На диво одностайно із результатом 40 із 40-ка підтримали і проект рішення про згоду Луцькради на об’єднання із територіальними громадами, що прилягають до міста. Щоправда, жодного представника цих громад на сесії не було. Таке собі приєднання навпаки.

Наступний крок, наголошували у сесійній залі, передача цього рішення в громади, де селяни мають обговорити його і визначитися шляхом голосування на сесіях. Представляти інтереси міста у цих процесах уповноважили першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада.

Розуміючи, що об’єднання громад - ймовірний шлях до перевиборів міської ради та міського голови в тому числі (на Верховну раду в питанні призначення перевиборів мера в Луцьку уже й не сильно покладаються) лідери фракцій підтримали ініціативу громадськості (хоч самої “громадськості” теж на сесії не було).

Лише Микола Федік (”Свобода”) нагадав присутнім колегам про все ще не виконані умови договорів співпраці між селами і містом.

- Тільки тоді до нас побіжать об’єднуватися. Ми маємо з ними працювати і виконувати взяті зобов’язання, - каже.

- Цей проект - можливість пришвидшення виборів міського голови і можливість провести позачергові вибори у міськраді. Ви ж бачите, на що перетворюються сесійні засідання. Господарські питання відійшли на задній план. Ми втрачаємо партнерів, інвестиції, додатковий ресурс для розвитку міста, - наостанок підсумовує Ігор Поліщук.

У залі самотньо аплодує у відповідь Сергій Була (фракція РПЛ).

***

Цього дня створили департамент сім'ї, молоді та спорту. Уважно за цим спостерігав паралімпієць і радник Луцького міського голови Андрій Розтока
Цього дня створили департамент сім'ї, молоді та спорту. Уважно за цим спостерігав паралімпієць і радник Луцького міського голови Андрій Розтока


Серед знакових питань 27-ї сесії Луцької міської ради - створення ще одного департаменту. Відділ сімї та молоді об’єднали з відділом спорту в один департамент - сім’ї, молоді та спорту.

- Ми не можемо утворювати департаменти точково. Тільки ті, які нам подобаються. Давайте будемо чесними: три людини - це не управління, 10 людей - це не департамент. Об’єднали два відділи і ставимо директора департаменту, в якого навіть не буде заступника. Що це дасть? Проект - сирий, - переконувала колег-обранців депутат Наталія Бунда (“Солідарність”), яка ще недавно очолювала один із підрозділів Луцькради.

- Хто нас питав? - емоційно звернувся з трибуни до депутатів заслужений тренер України, директор обласної вищої спортивної школи з видів боротьби Анатолій Бондарєв. - Ви не спитали людей зі спорту, бо вам хочеться когось посадити в якесь крісло.

Однак 23 із 38 - “за”. Проект підтримали. Паралімпієць Андрій Розтока (якого недавно призначили на посаду радника міського голови) з полегшенням тисне руку керівник відділу спорту Юрієві Волинцю. Чи не Андрій Розтока може зайняти крісло директора новоствореного департаменту?

Майже без зауважень депутати перейменували департаменту муніципальної поліції на департамент муніципальної варти. Як пояснила очільниця структурного підрозділу Юлія Сиротинська: змінити назву просять “згори”, у Нацполіції України. Поліція має бути одна. А от варт у Луцьку відтепер буде дві...

Крім того, погодилися обранці і на збільшення штату муніципальної варти: на роботу візьмуть ще 15 людей. Щоб реагувати на звернення лучан можна було ефективніше, каже Юлія Сиротинська.

***

Юлія Сиротинська, керівник луцьких муніципалів
Юлія Сиротинська, керівник луцьких муніципалів


Уже майже під завісу дня у сесійній залі підтримали звіт про виконання бюджету та розподілили більше 37 мільйонів коштів від перевиконання надходжень до міської казни.

Левову долю коштів виділили на ремонти садочків, шкіл, дворів та доріг. Літо ж бо, кажуть. А от горезвісна 27-ма школа лишилася без обіцяного раніше фінансування з міського бюджету.

За словами Ігоря Поліщука, ситуація з будівництвом непевна. Йдеться взагалі про те, що це буде гімназія обласного рівня, тому з коштами поспішати не стали. Є проблеми - нагальніші. Як скажімо, необхідність виділити п’ять мільйонів з бюджету на зарплату працівникам КП “Луцьктепло”, що було зроблено ще на попередній сесії.

- У мене є багато запитань до того, як нова влада розподіляє кошти. Буду робити з цього висновки, - багатообіцяюче зауважив лідер “Народного контролю” Павло Данильчук.

Тут варто нагадати про те, Павло Данильчук донедавна очолював бюджетну комісію. Зі зміною влади йому обрали заміну - Бориса Смаля (УКРОП).

***

У сесійній залі презентували проект забудови Привокзального району Луцька
У сесійній залі презентували проект забудови Привокзального району Луцька


Розійшлися обранці ген після 19-ї, здолавши кілька десятків земельних питань та розглянувши депутатські запити і запитання.

Сесійній залі Луцької міськради як ніколи бракує виваженості й досвіду господарника та політика штибу Миколи Романюка. Сьогодні як ніколи очевидно, якою ціною йому вдавалося робити так, щоб політичні емоції у переважній більшості вирували десь поза її межами, і студити гарячі голови молодих своїх колег.

...Як слушно зауважив хтось із обранців цього дня, ще скоро - й у бій підуть не тільки священики, а й народні артисти.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

У порядку денному 29 сесії Луцькради - майже сотня питань
У порядку денному 29 сесії Луцькради - майже сотня питань
Ігор Поліщук днями відзвітував про 97 днів роботи у якості в.о. мера, хоча посаду уже передав Григорію Пустовіту
Ігор Поліщук днями відзвітував про 97 днів роботи у якості в.о. мера, хоча посаду уже передав Григорію Пустовіту
Провідний аудитор міжнародного органу з сертифікації ТОВ Global Certifik Павло Підгаєць під час сесії вручив Григорію Пустовіту Сертифікат відповідності стандарту міжнародної системи управління якістю ISO 9001:2015
Провідний аудитор міжнародного органу з сертифікації ТОВ Global Certifik Павло Підгаєць під час сесії вручив Григорію Пустовіту Сертифікат відповідності стандарту міжнародної системи управління якістю ISO 9001:2015
Лучанки, які прийшли стати на захист Євгенія Ткачука
Лучанки, які прийшли стати на захист Євгенія Ткачука
Олександр Козлюк до трибуни цього разу не виходив
Олександр Козлюк до трибуни цього разу не виходив
А от Євгеній Ткачук - так
А от Євгеній Ткачук - так
Микола Яручик і Андрій Покровський. Заслухалися...
Микола Яручик і Андрій Покровський. Заслухалися...
Аллу Надточій обурило прочитане у звіті Ігоря Поліщука
Аллу Надточій обурило прочитане у звіті Ігоря Поліщука
Після виступу - відверта розмова...
Після виступу - відверта розмова...
Микита Рабан (УКРОП)
Микита Рабан (УКРОП)
На сесію деякі обранці ходять зі щоденниками правника
На сесію деякі обранці ходять зі щоденниками правника
Андрій Авраменко просив виділити кошти на підтримку спортивних федерацій, але колеги не підтримали
Андрій Авраменко просив виділити кошти на підтримку спортивних федерацій, але колеги не підтримали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
отець Олександр оголосіть усім цим єретикам Анафему і довічного прокляття
Відповісти
От добра християнська людина. Від атеїстів таких слів не почуєш. Добре, що тупий, кривавий та злий божок, всього лише вигадка))
Відповісти
Піп вронський - мародер. Гидкий. Які прихожани до нього ходять?! А Алла Наточій - молодець. Сказала прищавому брехуну правду в очі. Красива і мужня жінка.
Відповісти
Про крайню ницість Ткачука навіть свідчить золота печатка.
Відповісти
Рука з печаткою точно не Ткачука розуй очі!
Відповісти
Люди на дпз ходять в генделики,а церква о.Олександра не колишній генделик?????
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні