--> Мода минулого століття: в чому лучани у теніс грали | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Мода минулого століття: в чому лучани у теніс грали

4
11
Мода минулого століття: в чому лучани у теніс грали
Дослідники виводять історію появи тенісу до XVIII століття, коли придворні грали при французькому дворі в гру, яка нагадує сучасний теніс.

Але це були поодинокі випадки й гра ще не набула такої масової популярності, як це відбулось в середині ХІХ століття, - пише ВолиньPost.

У перші роки існування тенісу спортивна форма була досить незручною. Так, варто згадати хоча б образ чемпіонки Вімблдонського турніру кінця ХІХ століття, Мод Уотсон, яка бігала по корту в довгій спідниці та чоловічому солом’яному капелюсі.

Тоді були ще курйозніші випадки, коли жінки виходили на корт в складних костюмах і навіть хутрі. Хоча варто зауважити, що від самого початку, ця гра була суто чоловічою.

Довгий час мода на корті визначалась етикетом часу. В 1910-1920-х роках, до прикладу, жінкам не дозволялося з’являтися в суспільстві з відкритими щиколотками, тому спортивна форма того часу була схожою на сукню до самих п’ят. Погодьтесь, не так то просто було в ній не лише бігати, а крім того ще й отримати перемогу.

Луцьк не став виключенням, і тутешні мешканці теж полюбляли грати в теніс. На сьогодні найстаріші фото із гравцями в теніс на території міста датуються 1930-ми роками. Можливо є й раніші, але про них поки ще не відомо.

В 1930-х роках в жіночому тенісі утвердилися спідниці до коліна і короткі рукава. Крім того, популярно стає покривати голову на корті різними хустинками та пов’язками, які не дозволяли волоссю лягати на обличчя під час гри. У моду якраз увійшла коротка жіноча зачіска «боб».

З часом спортивний одяг поступово ставати одягом для відпочинку. Білий колір одягу, стає так званим «дрес-кодом», характерним для літніх видів спорту, а саме для тенісу, який став наймоднішим в першій половині 30-х років. Лише в кінці 1930-х років в жіночому тенісі шорти почали витісняти спідниці, а в чоловічому - довгі штани.

Цікаво, де в Луцьку раніше були тенісні корти? В різних спогадах про місто міжвоєнного періоду згадується, що корти були на території Луцького замку, на пляжі біля річки Стир та на території Урядової колонії.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Джерело фото: https://polona.pl/
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
О кому воно треба в чому вони грали,що вони їли і ще чимось займалися.Дурна інформація,яка нікого не цікавить я так умаю.Тоді люди жили ще гірше,як ми зараз-це простолюд.А багатим і тоді було добре, а зараз ще краще багатм живеться.
Відповісти
То не читайте.
Відповісти
Якщо люди читають, значіть треба
Відповісти
Пишіть далі й нікого не слухайти. Цікаво.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні