Німці вчитимуть українців збирати пляшки

0
0
Німці вчитимуть українців збирати пляшки
Сьогодні є ефективні системи збору та утилізації відходів, якими користуються цивілізовані країни світу вже багато років. Така система може незабаром з’явитися і в Україні.

Про це в коментарі УНН повідомив член Бундестагу Марк Гауптман.

Він прибув з робочим візитом, в рамках якого зокрема обговорено питання запровадження в Україні депозитної системи збору тари.

М.Гауптман розповів, що ця система довела свою ефективність і вже давно користується попитом серед населення Німеччини.

“В Німеччині ми зрозуміли, що сміття це ресурс. Його можна просто прибрати кудись, а можна навчити населення бережно ставитися до цієї теми і створити систему обміну. Щоб сміття не просто прибирати, а щоб воно знову пішло в оборот.



Я думаю, що і в Україні було б дуже корисно ввести таку депозитну систему тари, в тому числі для жерстяних банок. Тому що потім це дозволить генерувати прибутки для держави і звісно, потрібно розуміти, що внаслідок впровадження такої системи в країні стане менше сміття.

Потрібно розуміти, що в ХХI столітті потрібно прикласти максимум зусиль для того, щоб використовувати ресурси максимально, і щоб сміття було утилізовано. Ми пішли цим шляхом в Німеччині і ми дуже раді, що до нас з візитом приїхали з України, щоб вивчити цю депозитну систему”, - зазначив він.

На запитання журналіста УНН, чи відчувався супротив при запровадженні депозитної системи в Німеччині, М.Гауптман зазначив, що як такого перешкоджання не було. Деякий час і виробники, і користувачі пристосовувалися до нових правил, проте в решті-решт усі залишилися задоволеними.

“Не було сильного супротиву з боку виробника, але потрібно було повністю налагодити нову систему. Тому що там, де людина купувала банку чи пляшку, в тому ж магазині споживач мав можливість знову здати і отримати за це гроші, тобто отримати залог назад. І тому повністю всю систему потрібно було налагодити і це було саме найважче. Населення до цього відносилося теж нормально, тобто як такого супротиву не було, вони розуміли що це потрібно робити. А зараз вони відносяться до цього дуже добре”, - наголосив він.

Нагадаємо, кожного року в Україні утворюється близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% із яких — це тара.

Верховна Рада України хоче перейняти досвід європейських країн та впровадити фандомати в Україні. Нардепи переконані, що нова система збору тари допоможе зменшити кількість сміття в Україні та стимулюватиме громадян цивілізовано поводитися з відходами.

Депозитна система впроваджена в багатьох європейських країнах: Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, в Норвегії збирають 95% тари, в Фінляндії — 93,3%, а в Данії — 89%.

Довідково: Депозитна система збору тари передбачає встановлення фандоматів. Фандомати приймають практично будь-які скляні та пластикові пляшки, а також металеві баночки. Після прийому тари, фандомати повертають людям частину грошей, сплачених при купівлі напою. Така система ще називається заставною.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні