Пекло «Шерідану»: пенсіонерка влаштувалася кухарем в луцький бар і через це мало не вмерла

39
176
Пекло «Шерідану»: пенсіонерка влаштувалася кухарем в луцький бар і через це мало не вмерла
Сімдесятирічна Тамара Костянтинівна з Липин давно думала, як би знайти підробіток. Якось цієї зими проходила на Центральному (Старому) ринку повз бар «Шерідан» і натрапила на оголошення на дверях: «Потрібен кухар». Років десять тому вона працювала кухарем у барі «Корчма». Люди йшли посмакувати її страви, хвалили. Але там змінились господарі, тож довелось розрахуватись. І ось нова можливість. Але одразу влаштовуватись на роботу не пішла. Та коли навесні знову побачила знайоме оголошення, твердо вирішила: «Спробую».

ПОЗАВЧОРАШНЄ ПЮРЕ І ЗРАЗИ З ЛИСТКІВ КАПУСТИ, ЯКІ ВИКИДАЮТЬ БАЗАРНИКИ


Попрацювала в травні три дні. Ні медичної книжки, ні дипломів жодних господарі не вимагали. Спитала про оплату, то їй відповіли: «Будемо вважати, що це ви стажувались. Через тиждень приходьте вже з медкнижкою на зміну». Пообіцяли платити 600 гривень за тиждень: по 100 за кожний робочий день з вівторка по неділю. Звісно, без офіційного оформлення. Працювати із 7.30 до закриття базару – 16-ї чи 17-ї, коли як.

Прийшла у вівторок, як домовлялись. Тільки готувати їй майже нічого не довелося. Кажуть, що інший кухар наварила-насмажила, те й продавайте. Мусила продавати.

– Я, по суті, працювала більше прибиральницею, ніж кухарем, – згадує Тамара Костянтинівна. – Старалася, вимивала всі кутки. Миколаївна, власниця бару, казала, що працюю добре. А їжі в тому барі практично ніхто не замовляє. Приходять здебільшого сто грамів випити. Коли ж хтось закуски захоче, то їм відбивну, посмажену на минулому тижні, в мікрохвильовці нагріють, то котлети з напівфабрикатів запропонують, то картопляне пюре позапозавчорашнє підсунуть, то зрази, в яких всередині не капуста, а верхні листки, які зазвичай продавці викидають, покришені й стушені.

Якось перестріла Тамару Костянтинівну одна її знайома, яка на базарі торгує. Дізналася, що та в «Шерідані» працює, і каже: «Як ви сюди потрапили? То не вашого рівня заклад. Тут кухарі довго не затримуються, оголошення на дверях навіть не знімають». Пенсіонерка вже й сама побачила, що то не та робота, на яку сподівалась. Але ж свіжу копійку в сім’ю принести хочеться.

"А ВИ ХОЛОДИЛЬНИКА НЕ ЗАКРИЛИ..."


Одного дня господарі їй сказали, що завтра будуть перевіряльники. Тамара Костянтинівна халата звечора випрала, напрасувала – готувалась. А вранці почула: «Зніміть. Коли зайдуть, скажете: «Ну все, Катю, я пішла, бувай». Буцімто ви моя знайома, провідати заходили». Так і зробила. Коли дійшло до оплати, їй за той день 100 гривень вирахували. Погодилась, все ж неповний день працювала.

Через тиждень – знову до роботи. Та коли прийшла у вівторок, їй сказала кухар, яку мала змінити, що працювати знову буде вона. Мовляв, їй наступного тижня потрібно буде особистими справами зайнятися. «Не могла подзвонити, попередити? – не то спитала, не то ствердила Тамара Костянтинівна. – Мені ж в Липинах за півтора кілометра до маршрутки йти». Але опустила голову і пішла додому.

Вийшла наступного вівторка. Відпрацювала п’ять днів, ще один залишився. Аж тут підходить до неї Павло, чоловік доньки господині (вона в барі теж працює), і заявляє: «Катя сказала, що цієї неділі ми вам зарплати не даємо». «Чому?» – «А ви холодильник не закрили, то в нас продуктів на 402 гривні зіпсувалося». «Коли?» – «Та ще два тижні тому, як працювали». «То чому ж ви зразу не сказали, не подзвонили мені?» – «А ми телефону вашого не знайшли».

– Не може такого бути. Але якщо навіть не закрила, то я ж перша з роботи йду, а вони залишаються, – розповіла Тамара Костянтинівна газеті «Волинь24». – Вони ж у холодильник молоко, ковбасу, інші, куплені додому продукти, кладуть. А мене зробили винною.

Менше з тим, Тамара Костянтинівна перепитала: «Що ж тепер робити?» «Рішай сама», – відрізав Павло.

Жінка хутко побігла в м’ясний відділ, купила 700 грамів вирізки, кілограм котлет-напівфабрикатів, пообіцяла наступного дня з дому кабачків, картоплі, відро малини принести, щоб збитки покрити. Та їй збитки порахували за ціною готових страв, а відмінусували тільки 200 гривень повернення. Каже Павло: «Щоб отримати 750 грамів соку, потрібно 5 літрів малини».

– А самі якусь бурду продають, водою розведену, стверджують, що то сік домашнього приготування, по 10 гривень за склянку, – розповіла Тамара Костянтинівна. – Ціни в них космічні: картопляне пюре – 35 гривень, смажені кабачки – 35 гривень за порцію, горщики (там одна картопля й капуста, м’яса й близько нема) – по 75 гривень, сто грамів горілки – 24 гривні. На полиці стоять пляшки зі справжніми напоями відомих брендів, а наливають спирт розведений. Дистрибютори з лютого до них ходять, щоб оплатили те, що взяли під реалізацію. А їм відповідають: «Бачите, ніхто нічого не купує». Клієнтів тут обважують і обраховують. Сама бачила, як Миколаївна важила дві відбивні. Вага показала 303 грами. «Вони великі, буде півкілограма», – сказала господиня. А ті відбивні – то лише тоненька плівочка м’яса, а зверху кляр на півсантиметра, мені навіть не довіряли їх смажити, бо могла не так, як їм треба зробити.

...І ВТРАТИЛА СВІДОМІСТЬ


Як почула Тамара Костянтинівна, що все, що вона придбала і мала з дому принести, оцінюють загалом тільки у 200 гривень, розсердилась і – в двері. Та відійшовши трохи, згадала, що забула в барі телефон. Повернулася. І тут їй стало зле. Втратила свідомість.

Лікар «швидкої», що прибула на виклик, привела до тями, виміряла тиск: 170/120. Повезли в Луцьку районну лікарню. Виміряли там: уже 220/120. Шпиталізували. Через стрес цукор в крові підскочив до 15 ммоль/л, хоча на діабет раніше не хворіла.

Її донька коротко описала схему, яку використовують власники «Шерідану» для обману найнятих працівників, у «Фейсбуці». Цей пост передрукувало інтернет-видання «Волинь24». Коли ж донька пішла вчора, щоб отримати за маму бодай 400 гривень, то почула: «Піши опровєрженіє, іначє дєнєг нє палучішь».

Лякали «крутими» знайомствами. Та вона з мамою вирішила: грець з ними, тими грішми, хай люди знають, як їх дурять. І дала згоду на цю публікацію.

Святослав ЛЕСЮК. (газета "Волинь24" №5 від 12 липня 2017 року)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
176

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А БОГ З ПАЛКОЮ НЕ ПРИХОДИТЬ, ПАМЯТАЙТЕ ТО НОВОСПЕЧЕНІ "БІЗНЕСМЕНИ". ХОТЯ НАСКІЛЬКИ ВІДОМО ВИ В БОРГАХ ЯК В ШОВКАХ, ДЕ ТІЛЬКИ НЕ НАПОЗИЧАЛИСЯ!!! ТИМ ВСЕ І СКАЗАНО, НА ЛЮДСЬКИХ СЛЬОЗАХ НЕ ЗАРОБИШ І ЩАСТЯ І ДОЛЯ ОБМИНАЄ ДІТЕЙ І ВНУКІВ...
Відповісти
кацапи та ще на волині - гірших шубравців не придумаєш
Відповісти
Людина, яка себе хоч трохи поважає і цінує своє здоров*я, в цей нужник не зайде. Бруд, черв*яки, сморід. Там до немитої місяцями підлоги можна взуття прилипає. А втім, якщо хочете посмакувати котлетами з кошенят і дохлих собак, підхопити паличку Коха, чи сифіліс, будьте такі ласкаві, заходьте. А нужник не закриють, бо адміністрація ринку його "конторолює".
Відповісти
Гнати нах москалів в три шиї. Нехай свою помийну яму перевозять в московію.
Відповісти
У собі вину шукати потрібно. Якщо офіційно неоформляють, це означає щось недобре. Потрібно спочатку офіційно оформитися. Сама винна ця пані куховарка
Відповісти
Закрий рота і сиди тихо. Добре-недобре тут розказує. Через таких дуже толерантних дибілів виживають такі слизняки, як в тому барі. Хав би твоя мати там свідомість втратила - поскакало б, дурне.
Відповісти
Про яку взагалі провину може йти мова???
Ти читай уважно, а тоді коментуй.
Жіночці 70 років це по перше. По друге вони там в своїй гадюшні нікого офіційно не оформляють, бо платити податки їм не вигідно.
3. Вони виродки наживаються на своїх працівниках, обманюючи їх.
4. Нехай би твоя мама пішла і пропрацювала б там, тоді б твої коментарі були б не такі.
Відповісти
Такі виродки наживаються на лохах,які не хочуть оформлятися. Якби вона оформилась,тоді б мала права і качала б їх.
Відповісти
Взагалі то вони просто бояця що їм ти не офіційно влаштованим людям щось буде а от ні пишеця заява шо ви там не працевлаштовані офіційно а працюєте і їх вздрюкоють на велику суму ....
Відповісти
Граматику вивчіть, а тоді пишіть свої коменти. Щось наплів. Сам такий, як ці "бізнесмени"?.
Відповісти
Перевірку на таких треба, щоб по повній їх зробила. Починаючи з санепідем станції закінчуючи податковою!
Відповісти
Одного разу зайшов туди поїсти. Дійсно, там жесть. І на кухні мужик нюхає якусь траву і йому добре.
Відповісти
о, бачиш !!!!!! що кацапу добре - нормальній людині смерть
Відповісти
ще той гендель,пиво пркисше,тошнотіки по ціні нормальних страв. зато дірєхтар понтовий
Відповісти
Таким підприємцям треба зробити 90 роки ,то значить приходити і забирати те Що винні і ще більше!!Коктейль Молотова в ту собачу буду щоб згорів !!
Відповісти
А може там притон наркоманський?!
Відповісти
Людські сльози впадуть на тих "дьяволів", і отканають за таке відношення вони і їх діти.
Відповісти
Тамарв Костянтинівна, напишіть мені свій номер телефону і я вам дам хорошу роботу.тільки сьогодні.0661337351 - це мій.
Відповісти
а як завтра напише свій номер, то роботи не буде?
Відповісти
Прийміть, ух ... це, як каже Ляшко скотиняка, ще та
Відповісти
Вареникам в ПортСіті це не допомогло. Закрились.
Відповісти
Не мають совісті зовсім! Та туди ж нормальна людина другий раз не зайде. Як же треба неповажати своїх клієнтів, щоб такою їжею їх кормити!
Відповісти
Тамара Костянтинівна, шановна, я не захищаю той ШАРДАН, бо я його не знаю, але я знаю ВАС, ви загребуща, обкрадлива, обважуюча жінка, ви ж маєте у Ліпанах кафе, навіть рахується дорогим і ви пішли у ШАРДАН, Щось точно задумала. Ну це п-ц
Відповісти
Щось ви путаєте або придумуєте. Скільки свят зроблено руками цієї жінки і всі були задоволені(сарафанне радіо).
Відповісти
І щей там працюють і Ваша Свєта, і друга дочка, і невістка і син. Заспокойтеся. Віддихайте. Дайте спокій усім.
Відповісти
Оце так поворот
Відповісти
Санта Барбара відпочиває
Відповісти
Хватить себе вигоражувати, поливаючи помиями іншу людину
Відповісти
Так ви признаєте, що ви її теж знаєте, що вона не бідна, як себе "виставила" і пішла влаштовуватись у якийсь ШАРДАН нещасний, і зарекомендувала себе нещасною пенсіонеркою, обіженою, бідною. Але може для неї нехватає грошей у своєму кафе у Липинах, тому що у неї всі алкозалежні, закінчуючи внуками. Жалко жінку-пенсіонерку, не відпочине до кінця життя. Для неї не хватить захватити цілий Луцьк, щоб зплатити, за всі п"яні витівки внуків і ді тей
Відповісти
якось прийшлось попити каву в тому барі.То не кава,а помиї.
Відповісти
Якось вирішив пообідати там! Якийсь прибліжонний чувак в томі барі сидів і харкав за столом! Весь апетит пропав на цілий день! Це вони так клієнтів заманюють???Відразливо, - не те слово!!!
Відповісти
А той прибліжонний це Катеринин ухажор.він хворий на сухоти.
Відповісти
А що це за хвороба? Я також чула як він постійно чи то харкає, чи кашляє
Відповісти
Ми заходили з невісткою в цей бидлан в зимку попити гарячого чаю але ми його не пили бож нам його добряче насолодили хоч ми пємо без цукру в нас не поцікавилися заплатили 20 грн за дві чашки чаю бесіда в пакетиках(( туалет не працює власникі відштовхуюця тим що то це базар...... працівники на кухні палять через вікна як сороки дивляця .... одним словом не рекоминдуююююююю
Відповісти
Це правда, вони курять на кухні, дим йде в зал. Взагалі, неприємне місце.
Відповісти
Ого! Двадцять гривень за два пакетика чаю!
Відповісти
Їх треба піз.... і то так сильно щоб на все життя запам'яталось.А такіх людей які влаштовуються за копійки дійсно шкода
Відповісти
Зато які ділові ходять! Якщо не вмієш працювати, то й не берися! Горе-бізнесмени.
Відповісти
Забігаловка, і цим все сказано! Забіг один раз і більше ні ногою.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні