«Маньоври», або «Дєлалі і будут дєлать». Репортаж із сесії Луцькради

5
-9
«Маньоври», або «Дєлалі і будут дєлать». Репортаж із сесії Луцькради
Гриміло, гаснуло світло, здавали нерви… За вікном – гроза зносила дерева, а в Луцькраді розглядали всього шосте питання порядку денного. Така вона, депутатська робота: перерва за перервою.

У цій залі часто звучали слова про «нову команду», про гроші на 27-му школу, і часто просили говорити «без політики». Уперше за тривалий час у дверях до сесійної зали постав нардеп від Луцька Ігор Лапін. І навіть вийшов до трибуни.

До трибуни 29-го червня Ігор Поліщук запрошував багатьох. А от Тарасу Яковлеву слова не дали. Він, щоправда, тільки усміхався.


НОВІ КАРТКИ ПО-НОВОМУ МЕТУТЬ

Під міськрадою у день сесії - людно.
Під міськрадою у день сесії - людно.


На «підходах» до міської ради - людно. Гурт жіночок прийшов добиватися добудови 27-ї школи. А спортивної статури молодики мовчазно вартували спокій господарів будівлі на Богдана Хмельницького, 19. Потроху відвідувачі міської ради «переймають досвід» тих, хто час від часу навідується у стіни обласної ради, і звикають до дивних людей під дверима, на сходах, у коридорах та навіть на підвіконні.

- Хачу бить пєрвим! Пачєму чєтирнадцятий? – традиційно напівукраїнською обурювався у кулуарах депутат Микола Дендіберін, поки ставив підпис.

Цього дня луцькі обранці отримували «на руки» нові картки. Очевидно, після скандалу з карткою Тараса Шляхтича, яка «проголосувала» без Шляхтича, нагрянули зміни.

Депутат Дендіберін демонструє новеньку картку
Депутат Дендіберін демонструє новеньку картку


Але не встигли обранці приступити до роботи, як пульти для голосування дали збій.

- Вірус Пєтя, - жартує тут же Ігор Поліщук.

Два слова про сморід у Луцьку, «Ніч у Луцькому замку», вітання з учорашнім Днем Конституції. Стіни сесійної зали підпирають міцні чоловіки. У порядку денному – й питання про зміни до програми, яка передбачає купівлю житла для учасників АТО. Тому частина з них – атошники.

Але чекати, доки обранці приймуть чи не приймуть запропоновані зміни до програми, їм довелося довго.

- Прогнозую, що ми тут на два дні, - згодом скаже лідер фракції луцьких свободівців Микола Федік. І не помилиться.

Народний депутат Ігор Лапін - у дверях.
Народний депутат Ігор Лапін - у дверях.


У сесійній залі з’являється народний депутат Ігор Лапін. Одне із найрезонансніших рішень, які планують прийняти на сесії 29 червня, - про внесення змін до бюджету, зокрема щодо зменшення фінансування добудови луцької школи №27 на 10 мільйонів. У Ігоря Лапіна тут «шкурний інтерес»: дещицю грошей на багатостраждальну школу, яку так амбітно почали зводити кілька років тому, «вибив», з його слів, саме він.

Але спершу слово просить підприємець Віра Максимова з ринку
«Львівський»: люди не хочуть, аби ринок закривали. За нею проситься до трибуни і адвокат Юлії Вусенко Оксана Комарницька. Мовляв, має інформацію по суті справи.

- З приводу повноважень Вусенко ми скликали позачергову сесію. Треба було приходити туди. Ставлю на голосування. Але не вважаю за доцільне сьогодні слухати ці виступи і шоу, - додає Ігор Поліщук.

Більшість підтримує. Але без шоу 29 червня не обійшлося.

ДЗВІНОК ПАЛИЦІ І ...ХІД ГРОЙСМАНОМ



Луцькі обранці вправно приймають порядок денний за основу. Радикал Сергій Була неочікувано «розряджає» напружену атмосферу, бо просить скинутися по 200 доларів на пару папузі у Луцькому зоопарку.

Далі – одразу до бюджету. Гроші на ремонти навчальних закладів, заміну ліхтарів, довгожданну дорогу в Прилуцькому…

- Щойно телефонував Ігор Палиця… - інтригує в.о. міського голови. – Він мав розмову з Володимиром Гройсманом. Додатково на школу 27 буде виділено 25 мільйонів. Окрім того, Ігор Палиця домовився з Володимиром Гройсманом і про виділення коштів на перинатальний центр. Володимир Борисович (той же Гройсман, - О.Л.) був здивований, чому стільки часу Володимир Гунчик не лобіював ці питання.

У сесійній залі – тиша. Чутно було б, як муха пролетіла. Якби пролетіла.

А Ігор Поліщук темпів не збавляв: нагадав і про те, як Ігор Палиця закладав камінь під 27-му школу. З Борисом Клімчуком.

Ігор Поліщук: і про дзвінок Палиці, і про Клімчука, і тричі про Гройсмана...
Ігор Поліщук: і про дзвінок Палиці, і про Клімчука, і тричі про Гройсмана...


Однак фракція УКРОП на чолі з Ігорем Поліщуком « в один голос» наполягає на тому, що дорога на одній із прилеглих вулиць у тому ж мікрорайоні значно необхідніша за школу. Це обурило і мешканців 55-го мікрорайону, і політичних опонентів.

Схоже, школа дійсно стає «заручницею» прийдешніх виборів міського голови. Хоча жителям довколишніх багатоповерхівок, думаю, однаково, хто і коли стане мером: їхніх дітей не надто охоче беруть у переповнені «по вінця» сусідні навчальні заклади.

- Гарно продуманий політичний хід: зіштовхнути лобами мешканців міста з двома найбільшими проблемами того району, - зауважує депутат Тарас Шляхтич («Самопоміч»).

У дискусію включається Григорій Пустовіт («Батьківщина») і говорить про «маньоври грошима» та «нову команду, яка прийшла до влади і почала щось робити». Микола Дендіберін і собі – про молодих людей, які «дєлалі і будут дєлать».

Апогей – до трибуни виходить Оксана Марищук. У віночку.

Луцька активістка Оксана Марищук - у міськраді частий гість...
Луцька активістка Оксана Марищук - у міськраді частий гість...


- Запрошую вас на підтанцьовку, - каже.

Хто-хто, а вона «танцювати» вміє.

Правда, що з приводу школи хотіла донести до обранців пані Оксана, так почути і не вдалося.

- Заспокойтеся, - вгамовував жінку Ігор Поліщук.

Пару випустили, а от проголосувати за зміни до бюджету у такому варіанті не змогли: забракло голосів. Потім ще раз…

Переголосовувати довелося аж після перерви. Та 10 мільйонів зі школи таки забрали.

СВІЙ РЕГЛАМЕНТ ДО ТІЛА БЛИЖЧИЙ?




У перерві можна було помітити на порозі міської ради і «праву руку» Ігоря Палиці Олександра Товстенюка, і Вячеслава Рубльова, лідера фракції УКРОП у Волиньраді.

Після неї у сесійну залу депутати-члени бюджетної комісії (а в обід відбулося засідання «бюджетки») повернулися не тільки з пропозицією переголосувати зміни щодо розподілу коштів, а й зі списком змін до регламенту. Яких? Ну, скажімо, про те, що депутат може головувати на сесії за відсутності секретаря чи мера. Або – що так звані «швидкі рішення» можна вносити на сесію і без розгляду комісії…

Фракції-опоненти спробували протидіяти намірам, оголошуючи перерву за перервою. Мліли у кулуарах жіночки, які прийшли дочекатися свого земельного питання. Терпляче очікували новин журналісти. А депутати усміхалися.

Неочікувано у Луцьку почалася гроза. У залі кілька разів згасало світло. За вікном - гнуло додолу ялини.

- Сама природа проти змін до регламенту, - чи то жартома, чи то співчуваючи, зауважив Микола Федік («Свобода»).

Перерва: Євген Ткачук намагається дійти згоди у розмові з лучанками.
Перерва: Євген Ткачук намагається дійти згоди у розмові з лучанками.


Три перерви по 20 хвилин – і як під команду, відредагували регламент, попри критику опонентів з депутатської меншості.

У такій атмосфері луцькі депутати, погодять створення наглядової ради в комунальних підприємства, проголосують за зміни до «житлової» програми для атошників.

- Давайте ще годинку, до 19-ї, - і перерва, - просить потерпіти колег-депутатів Ігор Поліщук.

Терплять. І навіть встигають розглянути кілька земельних питань…

Серед них - і дозвіл гр. Войту на відведення земельної ділянки для зведення багатоповерхівки на вулиці Глушець. Адвокату, який був помічником нардепа Андрій Козюри. Сам депутат Козюра проголосував, до речі, за.

Григорій Недопад. Гроза
Григорій Недопад. Гроза


***

Мовчки спостерігав за діями депутатів перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад. Ні тобі жартів, ні вигуків з місця, ні іронічних коментарів на камеру.

Усе частіше поза кулісами луцької політики можна почути, що саме він є тим "сірим кардиналом", якого нинішні господарі Луцької міськради готують до посади мера.

Чи плітки, чи правда… А те, що підопічному Григорія Недопада і синові керівника управління кадрів Верховної ради України Андрієві Максим’яку може незабаром дістатися місце керівника юридичного департаменту, рішення про створення якого прийняли цього дня, - факт. А ще недавно Андрій Віталійович опікувався юридичними справами у Ківерцівській райраді.

Олена ЛІВІЦЬКА («Волинь24»).
Фото автора.

Ігор Поліщук. Інтервю
Ігор Поліщук. Інтервю
Тарас Шляхтич (Самопоміч).
Тарас Шляхтич (Самопоміч).
Депутат Богдан Богонос (Свобода).
Депутат Богдан Богонос (Свобода).
Євген Ткачук (позафракційний), Сергій Була (РПЛ) і Костянтин Петрочук (РПЛ).
Євген Ткачук (позафракційний), Сергій Була (РПЛ) і Костянтин Петрочук (РПЛ).
Андрій Максимяк, новий юрист міськради
Андрій Максимяк, новий юрист міськради
За вікном - плакало небо.
За вікном - плакало небо.
...А хтось приберіг у фойє польові квіти й цукерки.
...А хтось приберіг у фойє польові квіти й цукерки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Марищук відпустили з дурки на канікули?
Відповісти
І приготували для неі польові квіти і цукеки!
Відповісти
Коли при владі будуть українці?
Відповісти
Тоді коли вибирати будуть розумом,а не за гречку і гарне бла-бла...
Відповісти
Як атошників прийняти , то зась, в чергу поставили , а Марищук аж до трибуни запросили, блазні!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні