--> «В тролейбусі теж може бути пані» - лучанка пропонує декомунізувати слова-звертання | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«В тролейбусі теж може бути пані» - лучанка пропонує декомунізувати слова-звертання

16
15
«В тролейбусі теж може бути пані» - лучанка пропонує декомунізувати слова-звертання
Українці досі уникають звертатися до незнайомців «пан», «пані» і «панна», оскільки вважають ці слова «титулами ворожого буржуазного суспільства», - стверджує проректор Східноєвпропейського національного університету імені Лесі Українки Анна Данильчук (на фото).

Про це Анна Данильчук пише у блозі газети «День».

«Коли доводиться звернутися до незнайомої людини, милозвучна українська мова дає просто таки епічний збій системи. Люди перетворюються на дєвушек, маладих чєлавєків, жіночок, просто "ееее, ну" і решту варіацій», - пише лучанка.

«Чому, маючи офіційні форми звертання «пан», «пані» та для сміливих іще й «панна», ми так старанно їх уникаємо?», - дивується лучанка.

Анна Данильчук пише:

«Яка я тобі пані?» - огризнеться жіночка в тролейбусі, коли звернешся до неї так. «Пані в тролейбусі не їздять», - продовжить так, начебто я, а не недолуга економічна політика останніх десятиліть посадили її у цей вид громадського транспорту.

І отут відкривається головна проблема - офіційні звертання теж слід піддати декомунізації. Бо добра частина українців вважають, що «пан» - то такий собі титул ворожого буржуазного суспільства. Пан тобі не товариш.

А це ж не так, бо ще з давньоруських часів словом «пан» позначали й простих вільних селян і міщан.

Існують і інші аргументи спротиву – пан, то по-польськи. Але ж ні, «пане-господарю, радуйся» - пам’ятаєте?

Виходить, ключовим тут є не так небажання звертатися «пан» чи «пані», як внутрішній спротив поколінь бути «панами».

І йдеться тут не про гроші чи статус, а про повагу до себе та інших як вільних людей, тоді в тролейбусі чи на базарі можна теж бути пані.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
15

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В школах та дитсадках потрібно привчати до українського звертання.
Відповісти
Хотіла б я знати кім були предки цієї Ганни Данільчук ...
Відповісти
череп міряти будемо?
Відповісти
Ага, i мозги своi теж декомунiзовати!
Відповісти
А це не жінка славнозвісного вимагателя рекетира 2014років Данильчука П??????
Відповісти
вона. що П, то П.
Відповісти
Чуєш, брате мій, товаришу мій?
Відповісти
Предлагаю декоммунизировать Анну на Ганну
А потом пусть та пани учит других и мужа дол...а
Відповісти
Певно в універі вже лад навели ... коли останній раз викладачам хоча б фломастери для дошки давали? Чи хтось туалетний папір бачив у вбиральнях вузу? На землю спустіться... хто заважає навчати студентів культурі? Гаслами кидатись будь-хто може...
Відповісти
Може вона і пані - якщо її тато жулік і накрав при розвалі СРСР або якщо її чоловік сволота без совісті і грабив людей..Тепер вона на торбі доларів сидить пише фуфло.90% укранців злидні або біля того...це до них звертатись -пан, пані - підмахувати людей?
Відповісти
Краще б мовчала і не висовувалась, культурна. Цікаво, коли вона останній раз на тролейбусі подорожувала?
Відповісти
Треба спочатку декомунізувати мізки багатьом комуністичним" динозаврам",бо читаючи коментарі я зрозумів що комуністична гідра посіяла окрім ідей комунізму,ще й хамство і ввдчуття меньшовартості..І ніхто не задумується,що в статті йдеться про повагу до особистості
Відповісти
Зеленому - ти тупий.. Повага до особистості тоді коли особистість забезпечена роботою і належною зарплатою а діти особистості в нормальному садку і школі. А не так як в Україні - без грошей і перспектив - але пані...
Відповісти
гріну - собі мозги денацифікуй, може клепка зявиться
Відповісти
так пані засрані...дебілка...голову полікуй...давно стала ціею пані????....чи під пшеків підістроїлась????7
Відповісти
А скажіть, будь ласка, пані Данильчук, ви от все так добре знаєте , як в Європі по газетах пишете, як звертатися треба. Я у вашому університеті навчаюся на заочному відділенні, це так по-європейськи, щоб на все розцінки були, хочеш трійку -плати стільки то, за четвірку - вища такса, сам здавати не берись, хоч як хоч вчи , без грошей не пройдеш. Ви що пишете різну хєрню , то займіться своєю роботою і наведіть лад в університеті, бо там ситуація к цди гірша, ніж в тролейбусах
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні