--> У грибах з Камінь-Каширщини виявили п'ятикратне перевищення радіації | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У грибах з Камінь-Каширщини виявили п'ятикратне перевищення радіації

0
0
У грибах з Камінь-Каширщини виявили п'ятикратне перевищення радіації
У 2017 році в лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів виявили п’ятикратне перевищенням норм вмісту цезію-137 в сухих грибах з Камінь-Каширського району.

Безконтрольне споживання такої продукції може негативно впливати на стан здоров’я населення, - повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

Особливо актуальною ця проблема настає з періодом заготівлі ягід та грибів, адже дикоросла сировина лісів Камінь-Каширського, Любешівського і Маневицького районів є найбільш небезпечною по вмісту радіонуклідів.

Радіаційна ситуація є стабільною, але в грунті “спочивають” радіонукліди, які потрапили ще під час аварії на ЧАЕС.

Значному зниженню вмісту радіонуклідів в харчовій сировині сприяє правильна технологічна і кулінарна обробка. Починати її доцільно з механічної очистки харчової сировини від забруднення землею, що містять радіонукліди.

Тому гриби, ягоди необхідно добре промивати в проточній воді. Наступний етап обробки – вимочування в чистій воді протягом 2-х годин — це дає змогу зменшити радіоактивне забруднення до 40 відсотків.

Єдиним доцільним способом термічної обробки харчової сировини (гриби) в умовах підвищеного радіоактивного забруднення є варіння. При варінні значна частина радіонуклідів переходить у відвар.

Довівши до кипіння і проваривши сировину протягом 5 – 10 хвилин необхідно злити відвар і продовжувати варити у новій порції води.

При значному забрудненні радіонуклідами грибів воду доцільно зливати 2 – 3 рази.

Смажити сировину (гриби) в випадку підвищеного забруднення радіонуклідами — недоцільно. Під час смаження всі радіонукліди залишаються в сировині, а через випарювання рідини їх концентрація навіть збільшується.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні