--> На Волині знайшли амулет вікінга | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині знайшли амулет вікінга

2
4
На Волині знайшли амулет вікінга
Недавно в селі Пульмо Шацького району, було знайдено бронзову в позолоті накладку на ремінь із зображенням сюжету зі скандинавської міфології «Шлях воїна в Вальхаллу (дім-рай)».

Така річ могла належати тільки знатному воїну-вікінгу, котрий так просто не міг втратити подібного предмета, адже він уособлював його віру в потойбіччя, - повідомляє Кордон.

“Накладка розміром 2,7х3 см прикрашена випуклим литим малюнком. Зверху і внизу зображені «дах» та «підлога» Вальхалли, по краях «даху» знаходяться голови воронів. Боки предмета прикрашені двома вовками, центр – можливо двома зміями”,- розповів археолог Сергій Демедюк.

На Волині питання присутності північних воїнів є маловивченим, тому кожен предмет є дуже цінним.

До відкриття шацького музею, прикраса передана на тимчасове зберігання у Волинський краєзнавчий музей, де і знаходиться від 19 травня 2017 року, згідно акту передачі предмета.

Ширший аналог сюжету з накладки, зі слів Демедюка, знайдено на камені в місті Бірка, у Швеції. На якому зображено шлях воїна в Вальхаллу. Вершник на коні з мечем в руці. Його супроводжують два вовки – Гері і Фрекі. Вище зображено корабель Одіна “Скідбландір”, над яким видно ще двоє його супутників – ворони Хугін і Мунін. Все це увінчує зображення Вальхалли, яка схематично зображена у вигляді шатра.

Як зазначив неодноразовий керівник археологічних експедицій, це вже третій скандинавський предмет знайдений на цьому масиві в селі Пульмо. Також відомі прикраси вікінгів з інших навколишніх населених пунктів – з Шацька, Головна, Любомля.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Фото родили телефоном, нічого не видно
Відповісти
А коли знайдуть туалет вікінга?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні