Бухгалтерський аутсорсинг – альтернативна модель ведення бухгалтерського обліку підприємства*

1
9
Бухгалтерський аутсорсинг – альтернативна модель ведення бухгалтерського обліку підприємства*
Аутсорсинг бухгалтерського обліку розвивається у багатьох країнах світу, й Україна не є винятком. Послугами бухгалтерського аутсорсингу все частіше користуються приватні підприємці, малі підприємства та нещодавно відкриті компанії.

Про особливості такої моделі ведення бізнесу і як вона підвищує основні показники діяльності компанії, зменшує ризики ведення бізнесу розмовляли з директором Центру Обліку та Фінансів «Фін-Експерт» Михайлом ГОДЛЕВСЬКИМ.




Згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" , керівники мають право самостійно обирати форму ведення бухгалтерського обліку. Такою формою, відповідно до ст. 8 цього Закону, є "…ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою", іншими словами – бухгалтерський аутсорсинг.

Не зважаючи на те, що у США та країнах Європи аутсорсинг вже набув широкого застосування, для України це поняття є досить новим.

Аутсорсинг (out – зовнішній, source – джерело, ресурс) – метод оптимізації діяльності підприємства за рахунок концентрації зусиль на основному предметі діяльності та передачі функцій, що не є профільними для компанії, та корпоративних ролей зовнішнім спеціалізованим компаніям. Сутність аутсорсингу полягає в розподілі функцій бізнес-системи згідно з принципом "залишаю собі тільки те, що здатен зробити краще за всіх, передаю зовнішньому виконавцю те, що він виконує краще за інших".

Найбільш поширеними видами аутсорсингу є бухгалтерський, юридичний, кадровий, інформаційно-технологічний, логістичний та аутсорсинг персоналу.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО БУХГАЛТЕРСЬКИЙ АУТСОРСИНГ

Бухгалтерський аутсорсинг - це передача підприємством виконання функцій своєї бухгалтерії іншій організації.

Розрізняють два варіанти бухгалтерського аутсорсингу. Перший варіант передбачає ведення всієї бухгалтерії, другий – передачу функцій в окремих ділянках, наприклад, облік основних засобів, облік заробітної плати, тощо.

Компанії, переслідуючи різні цілі, виявляють зацікавленість в аутсорсингу фінансової функції, а саме:

- великі компанії, до складу яких входять дочірні підрозділи у різних регіонах, мають на меті спрощення складання консолідованої звітності. У цьому випадку компанія, що надає послуги із зовнішнього ведення бухгалтерського обліку, забезпечує збір та централізовану обробку інформації на всіх підприємствах групи;

- середні та малі підприємства, які прагнуть побудувати прозору систему фінансового обліку, в тому числі на основі МСФЗ, і впровадити ефективний внутрішній контроль та управлінський облік, зацікавлені в залученні кваліфікованого фахівця, що має досвід у галузі українського бухгалтерського та податкового обліку, МСФЗ, внутрішнього аудиту та бюджетування. У таких умовах тема бухгалтерського аутсорсингу в Україні є особливо актуальною.

Вартість бухгалтерського аутсорсингу залежить від низки факторів: від системи оподаткування, кількості працівників, обсягу документообігу, виду діяльності, кількості контрагентів, касових операцій,тощо.

Доцільно зазначити, що вартість послуги приблизно дорівнює заробітній платі штатних бухгалтерів, а у деяких випадках навіть нижча за неї. Проте переваг, які отримує замовник, є багато.

ЯКІ ПЕРЕВАГИ АУТСОРСИНГУ

Відбувається підвищення ефективності бізнесу в цілому за рахунок зниження витрат, пов’язаних із комерційною діяльністю підприємства, пошуку найбільш оптимальних режимів оподаткування, взаємодії з податковими органами та іншими інстанціями.

Мінімізуються витрати на утримання власної бухгалтерії, обладнання робочих місць, спеціалізовану літературу та програмне забезпечення, фінансування тренінгів та курсів підвищення кваліфікації.

Відбувається економія трудових ресурсів, що сприяє підвищенню ефективності функціонування компанії. В організаціях спостерігається посилення концентрації уваги на головних цілях підприємства.

Компанія, що надає аутсорсингові послуги, має у своєму штаті висококваліфікованих фахівців зі значним досвідом у розв’язанні складних завдань. Це свідчить про значне зниження ризику, пов’язаного з некоректністю відображення бухгалтерських операцій та помилками при складанні звітності.

Не існує ризику того, що хтось із працівників звільниться, скористається лікарняним або візьме відпустку. Аутсорсингова компанія має у своєму розпорядженні необхідну кількість співробітників, тому існує гарантія своєчасного та повного надання послуги.

РИЗИКИ ПІДПРИЄМСТВ У СПІВПРАЦІ З АУТСОРСИНГОВИМИ КОМПАНІЯМИ

Проте існують і деякі перешкоди на шляху розвитку бухгалтерського аутсорсингу в Україні.

Найбільшою загрозою є небезпека потенційно можливого витоку секретної інформації підприємства. Саме це найчастіше викликає недовіру в керівників підприємств до співпраці з аутсорсинговими компаніями. Але подібних неприємностей можна уникнути, якщо прискіпливо обирати аутсорсингову компанію, опираючись на її репутацію, та заздалегідь узгоджувати всі подробиці спільної діяльності.

Іншим ризиком для підприємства може стати банкрутство аутсорсингової компанії, адже це спричинить додаткові проблеми з пошуку іншої аутсорсингової фірми та передачі їй всіх справ.

Гальмує розвиток аутсорсингу також і відсутність необхідної законодавчої бази. Наявність чітких регулятивних норм щодо укладання угод значно підвищило б рівень взаємодії між компанією-клієнтом та компанією-аутсорсером.

ВИДИ РОБІТ ЗА АУТСОРСИНГОМ

Сучасний ринок бухгалтерського аутсорсингу в Україні знаходиться на стадії формування, але з часом набуває все більшої популярності. Вітчизняні компанії, що надають подібні послуги, пропонують такі види робіт:
- контроль за веденням податкового та бухгалтерського обліку;
- підготовка облікових регістрів та податкових процедур обліку відповідно до чинного законодавства;
- надання співробітникам бухгалтерії консультацій з питань податкового та бухгалтерського обліку;
- підготовка статистичних та фінансових звітів та надання їх у відповідні органи;
- підготовка обов’язкової щоквартальної звітності;
- ідентифікація, оцінка та мінімізація податкових та інших ризиків, притаманних бізнесу;
- розрахунково-касові операції;
- облік заробітної плати;
- облік матеріалів;
- облік основних засобів та нематеріальних активів;
- облік розрахунків з підзвітними особами;
- облік розрахунків з постачальниками і покупцями.

Довідково. Процедура користування послугами бухгалтерського аутсорсингу є такою: компанія-клієнт знаходить підприємство, що спеціалізується на аутсорсингу бухгалтерського обліку, та укладає з ним угоду про надання послуги.

Компанія-аутсорсер підбирає необхідний персонал, за який повністю несе юридичну відповідальність. У той час як компанія-клієнт не має жодних зобов’язань перед найнятими працівниками. Юридично залучені співробітники в ній не працюють. Заробітну плату їм виплачує підприємство-аутсорсер.

Для контактів: м. Луцьк, вул. Словацького 7, офіси 303, 309
www.facebook.com/finexpert.ua
info.finexpert@gmail.com
телефон: +38 050 714 22 00
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
так, це дійсно зручно і працює, але не в нашій країні.
Захистити комерційну інформацію у нас майже нереально.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні