--> Українці зможуть отримати гроші з Фонду енергоефективності, - Роман Бондарук | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Українці зможуть отримати гроші з Фонду енергоефективності, - Роман Бондарук

0
-3
Українці зможуть отримати гроші з Фонду енергоефективності, - Роман Бондарук
Невдовзі в Україні запрацює Фонд енергоефективності – урядова установа, яка виділятиме кошти населенню на впровадження енергоефективних заходів.

Про особливості роботи Фонду Експерт Проектного офісу секторальної децентралізації з питань ЖКГ Роман Бондарук пише у блозі на «Волинь24».

З його слів, зобов'язання створити Фонд енергоефективності Україна взяла на себе, підписавши угоду про асоціацію з ЄС. Законопроект про цей Фонд розробляли майже рік. Й нарешті 21 березня 2017 року Верховна Рада схвалила його в першому читанні.

Його головне завдання – провести модернізацію житлового фонду і зекономити енергоресурси.

З Фонду виділятимуть населенню та ОСББ фінансову допомогу на проведення енергоефективних заходів: утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізацію освітлення, облаштування ІТП тощо.

Роман Бондарук каже, що основною вимогою для отримання коштів з Фонду енергоефективності буде проведення професійного енергоаудиту, який визначить клас енергоефективності будівлі та допоможе ідентифікувати місця найбільшої втрати тепла.

«Енергоаудитори видаватимуть сертифікат із інформацією про споживання енергоресурсів будинком та рекомендації для підвищення його енергоефективності. Це потрібно, щоб розробити ефективний комплекс заходів із модернізації житла. А далі Фонд компенсуватиме частину вартості проектів із запровадження заходів з утеплення та енергоефективності в індивідуальних та багатоповерхових будинках», - розповідає експерт.

Для полегшення й пришвидшення процесу види заходів розділено на 3 пакети: "Легкий", "Комплексний" і "Приватний". Пакети відрізняються оціночною вартістю робіт, терміном їх виконання та зменшенням у результаті модернізації будівлі платежів за газ і комунальні послуги. Домовласник сам обиратиме потрібний пакет, щоб отримати від Фонду грант на 20-50% загальної вартості проекту.

Для того, щоб отримати від Фонду гроші, власнику будівлі (або уповноваженій особі ОСББ) необхідно зібрати пакет документів: сертифікат енергетичного аудиту і документи для банку. Перелік документів для банку визначається складністю пакета.

Після узгодження пакета з банком клієнт укладає угоду з будівельною компанією і отримує кредит. Після завершення робіт Фонд виплатить компенсацію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні