Букет - Пустовіту, оскар - Яручику, трибуну - Покровському... Репортаж із сесії Луцькради

20
-8
Букет - Пустовіту, оскар - Яручику, трибуну - Покровському... Репортаж із сесії Луцькради
21-ша чергова сесія Луцькради не обіцяла бути сенсаційною. Останнім часом сенсацій було стільки, що тепер обранцям треба ще постаратися, щоб здивувати громаду. Ніхто вже не дивується "битвам секретарів", демаршам фракцій і полум’яним заявам. Єдине - напередодні гучно пішли з посад три заступники міського голови. Тому найбільше цікавило, хто - нові. І хоча імен цього дня не назвали, натяки все ж звучали (чи-то витали) у сесійній залі.

...Справи на Богдана Хмельницького, 19 потроху розвиваються, і сесія набирає ознак такого собі майданчика піару для майбутніх кандидатів. Не тільки на мерів, а й на заступників.

Разом із тим саме ця сесія стала до певної межі історичною, тому що луцькі обранці все таки дали неофіційний старт виборам: рішення про припинення повноважень міського голови Миколи Романюка нарешті прийняли. Тепер - слово за столицею.


“ВОЛЬНАЯ” - ВСІМ ТРЬОМ

Квіти - Григорію Пустовіту...
Квіти - Григорію Пустовіту...


Перш, ніж до сесійної зали ступила нога депутата, на підвіконні опиняється розкішний букет...

Той, хто цього разу купував квіти, чомусь вирішив традиційними трьома трояндами не обмежуватися. У депутата Григорія Пустовіта ("Батьківщина") наступного дня п1сля сесії - ще й день народження. Тому він приходить у піднесеному настрої і майже не випускає з рук телефона, повсячас приймаючи вітання.

За мить до сесії у залі можна було помітити і ще поки першого заступника Луцького міського голови Тараса Яковлева. Коридорами міської ради у спортивному костюмі походжав і ще один заступник - Юрій Моклиця. А от Сергія Григоренка не було.

Щоправда, після гучних слів про відставку 29 березня луцькі обранці проголосують за “вольную” всім трьом чиновникам. Мало того секретар ради Ігор Поліщук (УКРОП) оголосить: “завтра” назве імена кандидатів, щоби згодом обговорити їх у комісіях, а вже наступного тижня винести і на позачергову сесію. Святі місця двого порожніми не бувають...

Цікаво, що меншість не стала ігнорувати 21-шу сесію. Своє депутатське місце зайняла і вчорашній секретар, що ще бореться за крісло у суді, Юлія Вусенко ("Самопоміч").

Юлія Вусенко брала участь у сесії як депутат
Юлія Вусенко брала участь у сесії як депутат


Вона мовчки буде стерігати, як головуючий Ігор Поліщук вітає Григорія Пустовіта зі святом (останньому, як відомо, у протистоянні “Континіум-УКРОП” та секретарських баталіях була відведена одна з вирішальних ролей і виконана ним - бездоганно).

Черга Вусенко - післязавтра. 31-го березня - не тільки чергове судове засідання, де розбираються, чи законно “пішли” секретаря, а й день народження у Юлії Василівни.

- Вони обоє овни, - жартують у залі. - Можливо, тому і так трудно.

ОДНА - ДОБРА, ДРУГА - ТЕРАКТ

Новий секретар ради головував впевнено
Новий секретар ради головував впевнено


Ігор Поліщук у президії цього дня почувався упевнено. Під прицілом критичних поглядів колег оголосив сесію відкритою.

- А реєстрація, реєстрація?.. - пронісся гомін сесійною залою, навіть найменші “гріхи” нового головуючого обранці помічали одразу.

На початок сесії у Ігоря Поліщука - дві новини. Перша - добра: про день народження Григорія Пустовіта. Друга - тривожна: вночі обстріляли з гранатомета Генконсульство Республіки Польща у Луцьку.

- Це кричущий факт і, на мою думку, відверта провокація, спрямована на те, щоб погіршити стосунки із Польщею, - заявив Поліщук.

Пізніше Луцька міська рада прийме звернення і публічно засудить цей терористичний акт, не побояться обранці і заявити про “російський слід” у нічній стрілянині по вікнах консульства.

Згодом головуючий розвінчає і основну інтригу: на вчорашній погоджувальній раді обранці домовилися внести до порядку денного і багатостраждальний проект рішення про припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка. А також звернутися до Верховної ради з проханням швидше призначити вибори. Загалом же у порядку денному - більше сотні питань, з яких левова доля - земельні.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ, або “Я З ТРИБУНИ”


Андрій Покровський проявив промовисту активність
Андрій Покровський проявив промовисту активність


- Я знаю, що багатьом з вас є що сказати, але я просив би проголосувати цей проект без коментарів. Якщо ви захочете виступити - дамо право. Чи будуть запитання? Юліє Василівно, у вас буде виступ? - задасть тон розгляду найболючішого питання останніх кількох тижнів Ігор Поліщук, маючи на увазі питання про припинення повноважень Миколи Романюка.

Юлія Вусенко нехтувати мікрофоном не стала.

- Шановні присутні, сьогодні, напевне, історичний момент в нашому місті. Після мільйонних благань нарешті з п’ятої спроби внесене питання, яке мали проголосувати раніше. Єдине, що хочу сказати, це було б правильно робити через відповідну комісію. Бо в подальшому рішення може бути розглянуте комітетом ВРУ із зауваженням. На це хочу звернути особливу увагу, - зауважила ек-секретар і лідер самопомочівців.

- Я здивований виступом. Тоді виносилося правильно, а зараз неправильно? - не втримається від коментарів і Сергій Була, тримаючи в руках папірець зі старим порядком денним.

За мить Юлія Вусенко натякне, чому це екс-радикал (бо хоч фракція РПЛ існує, та Олег Ляшко запевнив, що порзбавив партквитка всіх трьох луцьких обранців, - авт.) такий активний. Мовляв, побачимо скоро. Чи не Сергій Була - один із претендентів на крісло заступника, бува?

Зрештою, рада голосує "за". Один із найваживіших етапів дорогою до обрання нового керманича у Луцьку пройдено: припинення повноважень дає можливість говорити про оголошення виборів. А після того, як відповідний проект підпише Ігор Поліщук, він же стане і в. о. мера.

- Я з трибуни... - з тими словами доповідати з наступного питання порядку денного вийде Андрій Покровський. Депутата від “Солідарності”, бізнесмена Покровського часто називають одним із ймовірних кандидатів на мерське крісло.

Саме він ініціював рішення про звернення до ВРУ.

- Почалася виборча кампанія... - мовить з місця Валерій Бондарук (“Батьківщина”), поки Андрій Покровський запевнятиме, наскільки важливо прийняти звернення до парламенту.

- Сказав би все те саме, але слово Я змінив би на слово МИ, - багатозначно резюмує полум'яний виступ колеги Олександр Кравченко (УКРОП).

Зрештою, депутати демонструють солідарність навіть і з “Солідарністю” і підтримують цей проект.



Так же майже одностайно звільняють з роботи і Тараса Яковлева, Юрія Моклицю та Сергія Григоренка.

- Чому вони так тікають з корабля, який тоне? - дивуватиметься Сергій Була.

- Чого це "тоне"? - багатозначно відповість запитанням на запитання укропівець Кравченко.

КЛЮЧІ ВІДДАЛИ, ГРАБЛІ - ЗАБУЛИ



На цьому сесійна зала на деякий час порине у звичну атмосферу.

Здається, депутати вже скучили за рутинною роботою з розгляду буденних проектів рішень. Вони передчасно оголосять “фініш” опалювальному сезону в Луцьку, активно обговорять питання ремонту доріг. Ігор Поліщук все затятіше входитиме у роль керманича. І навіть візьметься давати доручення працівникам департаменту.

- Думаю, причина успіху Набережної (а це дорога, де ремонт тримається вже років вісім і зроблений був ща за часів мерства Богдана Шиби, - авт.) в тому, що керівники, працівники департаменту і заступники щодня контролювали якість цих робіт. Будь ласка, нехай представники департаменту щодня виїжджають на об’єкти. Прошу постаратися, щоб якість ремонту тих об’єктів, які ми зараз робимо, була не нижча за якість Набережної.

- Я хотів би додати... - не давав забути про себе у битві майбутніх мерів Андрій Покровський.

Укропівці атакують Яручика: де - білив?
Укропівці атакують Яручика: де - білив?


Після перерви дебати з доріг перемістяться до ЦНАПу. Чи збільшувати штат установи на 10 одиниць? Поки своє слово не сказала керівник ЦНАПу Лариса Карпяк, обранці вагалися. Але успіхи луцького ЦНАПу - переконливі.

У перерві тривають перемовини. Укропівці “атакують” Миколу Яручика, жартома дипутуються, де ж то він білив ті самі 155 дерев (минулого разу Микола Яручик публічно і красиво пішов з сесії “білити дерева”, - авт.) і чи, бува, не зосталося фарби?

Андрій Покровський (а на диво, він цього дня був на сесії “від дзвінка до дзвінка”, - авт.) повсякчас провокуватиме на розмову Ігоря Поліщука і братиме слово чи не з кожного питання.

Ближче до кінця робочого дня сесійну залу окупувала втома. Періодичні перерви ставали все довшими. А перелік питань порядку денного здавався безкінечним.

- Змилуйтеся, працюємо далі...- благально кликала до роботи депутатів керівник секретаріату Тетяна Касьянова.

Уперше за останній час обранці мали змогу озвучити запити. Під час низки скандальних чергових і позачергових сесії до запитів справи не доходили.

Подейкують, претенденти на вакантні місця заступників мера вже відомі. Але не всім
Подейкують, претенденти на вакантні місця заступників мера вже відомі. Але не всім


А у фіналі луцькі таки підтвердили: працздатність до вечора, може, і втратили, а от з почуттям гумору - все нормально. Укропівці приберегли для Миколи Яручика (ще одного ймовірного кандидата у мери, - авт.) статуетку. Як запевнили, то “оскар”. За кращу роль...

- Приємно, що оцінили, - мовить позафракційний Микола Яручик і порадить зоставити “оскара” у кабінеті ...Ігоря Поліщука. Мовляв, “золотий”, тому там - доречніший.

А Микола Дендіберін уважно читав книгу про футбол. Хто сказав, що в політиці інші правила?
А Микола Дендіберін уважно читав книгу про футбол. Хто сказав, що в політиці інші правила?


***

Луцькі обранці завершили роботу вже тоді, коли сонце зайло за обрій. Юлія Вусенко більшу половину сесії проігнорувала. Не було цього дня і звичної армії активістів та громадських захисників, що традиційно відстоювали раніше інтереси “Самопомочі”. Єдина, хто у навідалася у перерві, то це Мар’яна Сорочук.

Обурилася:

- Організовую суботник, а тут - нема заступника.

Депутат Микита Рабан тут же запропонував:

- Вакансії відкриті, подавайте кандидатуру.

- Нема кому граблі видати, машину відправити зі спецкомунтрансу, - продовжує жінка.

- Обращайтєсь к нам, - відповідає звичною напівукраїнською, зачувши дискусію, Микола Дендіберін. - Ко мнє. Поможем.

- І машину? - дивується та.

- І машину. Знаєтє как мєня зовут? Дєндібєрін. Микола Дєндібєрін.

- Сьогодні напишу гнівний пост, - обіцяє Сорочук.

Гнів можна зрозуміти. Влада пішла. І ключі від сейфу віддала. І печатку. А граблі? Граблі - забула...

...Увесь день під час сесії Микола Дендіберін захопливо читав книгу "IQ в футболе. Как обыграть соперника до начала матча, выбрав правильную стратегию игры". Неспроста читав.

Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Фото автора.

На 21-шу сесію обранці реєструвалися активно
На 21-шу сесію обранці реєструвалися активно
Юрія Моклицю помітили у міськраді вже не в чиновницькому костюмі, а у спортивному
Юрія Моклицю помітили у міськраді вже не в чиновницькому костюмі, а у спортивному
Григорій Пустовіт не втомлюється приймати вітання...
Григорій Пустовіт не втомлюється приймати вітання...
...А волонтер Мирослав Ватащук - гроші
...А волонтер Мирослав Ватащук - гроші
На робочих місцях радикалів - партійні прапорці, хоч Ляшко і публічно вигнав обранців з партії
На робочих місцях радикалів - партійні прапорці, хоч Ляшко і публічно вигнав обранців з партії
Ігор Поліщук і Сергій Була
Ігор Поліщук і Сергій Була
Олександр Кравченко стає одним із найгостріших спікерів сесійної зали, хоч і не претендує на посади. Чи претендує?
Олександр Кравченко стає одним із найгостріших спікерів сесійної зали, хоч і не претендує на посади. Чи претендує?
Орися Залевська (УКРОП)
Орися Залевська (УКРОП)
Павло Данильчук (Народний контроль) ігнорувати сесію не став
Павло Данильчук (Народний контроль) ігнорувати сесію не став
А Олександр Козлюк згодом пересів поруч із Євгеном Ткачуком
А Олександр Козлюк згодом пересів поруч із Євгеном Ткачуком
Андрій Козюра (Батьківщина)
Андрій Козюра (Батьківщина)
До сесійної зали завітав нардеп з Рівненщини Сергій Євтушок (Батьківщина)
До сесійної зали завітав нардеп з Рівненщини Сергій Євтушок (Батьківщина)
Юлія Вусенко озброїлася регламентом
Юлія Вусенко озброїлася регламентом
Вітання...
Вітання...
Суперечки...
Суперечки...
Сергій Була. Чи не майбутній заступник мера?
Сергій Була. Чи не майбутній заступник мера?
Нарешті рада розглянула багатостраждальний проект рішення
Нарешті рада розглянула багатостраждальний проект рішення
Андрій Покровський: промова з трибуни
Андрій Покровський: промова з трибуни
Емоційно...
Емоційно...
Олександр Кравченко має питання...
Олександр Кравченко має питання...
Щойно перерва - інтерв
Щойно перерва - інтерв
Микола Яручик й Ігор Поліщук: віч-на-віч
Микола Яручик й Ігор Поліщук: віч-на-віч
Кава - в перерві
Кава - в перерві
Дехто замість кави читає книжки, Микола Дендіберін - про футбол
Дехто замість кави читає книжки, Микола Дендіберін - про футбол
Андрій Авраменко - небагатослівний, він, попри припущення, лишився у лавах Солідарності
Андрій Авраменко - небагатослівний, він, попри припущення, лишився у лавах Солідарності
Розмова серйозна, судячи з промовистих поглядів
Розмова серйозна, судячи з промовистих поглядів
Сесію закрили пізно увечері. Як анонсували, наступного тижня - позачергова
Сесію закрили пізно увечері. Як анонсували, наступного тижня - позачергова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пустувіту-сухарі, Поліщуку- лікування в наркодиспансері.
Відповісти
Чому так не гарно відзиваються про звільнення трьох заступників, вони дуже гарно і чемно поступили.
А от Поліщук гнида разом з Пустовітом, вже так скоро знайшли заступників. Робіть висновки.
Відповісти
Гарно! Це ті які рвали на грудях рубаху, що захищають містян, а захистили перевізників і біснес своїх друзяк. Гарно це підісрати цілому місту, на останок, ну звісно вони ж в них не їздять. І судячи по тій самій їх логіці що всіх депутатів купили які були проти Вусенко, то скільки ж вони самі положили в карман від перевізників за такий подарок. Вибачте, але це вчинок чмошника, нічого зробити не можу, але на кінець всеодно підсеру.
Відповісти
Вчора було чергове засідання міської ради з новим в.о.мера на якому могли це рішення відмінити....але цього не зробили...Робіть висновки.
Відповісти
Блєск і ніщета підарасів.І це прищаве чудо буде виконувати обовязки луцького голови?Ганьба.....
Відповісти
ооо, відразу відчувається звідки вітер дує, такі активісти вже відзначалися в сесійній залі. Заглянь спочатку на себе в дзеркало.... підрости.
Відповісти
Пішла і спокійно, нема львівського смороду. А глянути на дебільне обличчя Моклиці і противну пику Яковлєва... Григоренко вже досі теж розлучається, бо Лєна ж не буде жити з жебраком, якому ніде зараз вкрасти
Відповісти
нехай УКРОП сіє далі грошима, але благими намірами, як відомо, дорога до пекла. Лучани не такі вже й простаки, тому " думайте, брати мої, думайте добре" перш ніж обрати наступну владу, щоб не вовка в овечій шкурі.
Відповісти
Сморід лиш в коментарях залишився!)))
Відповісти
А ви й далі Самопомочі роздавайте посади! Для чого ті конкурси? Для масовки?
Відповісти
Ось і все Луцьком повністю контролює укроп. Думаю Луцьк в великій біді. Подивимось , що вони зроблять. Романюк не пускав їх красти і робив все для міста. тепер карти в руки. Оцінка людини ,яка повністю відавалась роботі буде поставлена в порівнянні. Хай Бог береже Луцьк від цих прищавих і лисих казнокрадів.
Відповісти
По коментах видно, що міська рада "працює"!!!!! Боти ще ті......
Відповісти
Нехай Самопоміч керує містом! що-що, а сміття у нас буде вдосталь((( Добре що і заступники стали на лижі. Однією рукою махаю платком, іншою витираю скупу сльозу
Відповісти
Час покаже.
Відповісти
Читайте законодавство, а не городіть дурниць!!!
Відповісти
Жах, всяке було, але щоб такий жах писали... модератори, ви що пропускаєте в коментарі? шановний вася, не рівняйте під себе всіх, запитайте краще свою маму про ваше зачаття!
Відповісти
"Ключі віддали , а .... граблі , граблі забули " Олена Лівіцька , ви найкращі ! Ну , просто шедевральні репортажі ! Талант
Відповісти
Просто Набережну контролював Стемковський, а Вам усім разом дуже до нього далеко! Без образ!!!
Відповісти
Любила жаба гадюку...
Відповісти
Покровського в мери!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні