--> На голках: Репортаж з сеансу акупунктури | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На голках: Репортаж з сеансу акупунктури

3
-6
На голках: Репортаж з сеансу акупунктури
Хворобу треба лікувати не за три дні до смерті, а за три роки до перших симптомів.

У цьому переконані китайці, традиційна медицина яких має древнє коріння: перші письмові згадки датуються понад три тисячі років до нашої ери. Східна медицина серйозно відрізняється від європейських методів збереження та відновлення здоров’я. Одним із основних напрямків китайської медицини є акупунктура – вколювання голками спеціальних точок на тілі людини.

Зараз в Україні все частіше цікавляться так званим «голковколюванням». Тим не менше, людині «зі сторони» непросто зрозуміти, як таке незвичне заняття може позитивно вплинути на її здоров’я.

Розібратися у тонкощах акупунктури ми вирішили разом із лікарем-рефлексотерапевтом, засновницею луцької оздоровчої студії «Яо Ван» Катериною Солованюк.


НА ВЛАСНІЙ ШКІРІ

Як не віриш – перевір, – каже народна мудрість, якою і вирішила скористатись при знайомстві з голками. Що це таке? Як вони, встромлені в моє тіло чи лице, можуть допомогти моїй, приміром, печінці чи хворим очам? І, зрештою: чи боляче це?

Наважитись – легко. А от не піддатись сумнівам – непросто. Тим більше, що «весь інтернет гуде» історіями про те, як голки в кращому випадку – нічого не дали, а всі знайомі (не маючи жодного досвіду) в один голос переконані: та тебе ж там «заразять»!

Тож «провідника» у світ такого пікантного методу оздоровлення шукала ретельно. «Підкупила» історія Катерини Солованюк. Її «стосунки» з голками почалися ще в ранньому дитинстві: акупунктуру практикувала ще її бабуся.

Дорогою до студії «Яо Ван» страшно нервувала. На що наважуюсь? Для чого воно мені треба? Та щойно переступила поріг, ніби хтось перекрутив якийсь внутрішній перемикач і перевів мене в режим суцільного спокою. Мабуть, атмосфера зробила своє: легкий запах ароматичних паличок, тиха музика, східні статуетки, ієрогліфи на стінах, але найпереконливішими, звісно, стали сертифікати китайською мовою.

Моя «провідниця» у світ акупунктури розповіла: коли почала вчитися у медичному інституті й опановувала традиційні знання про лікування, з’явилося ще більше питань про голки та їхні лікувальні властивості. Поїхала в Китай. А там – на власні очі побачила, який влив на життя місцевих має голковколювання.

«Китайці не віддають своє здоров’я винятково в руки лікарів, а самі за ним стежать змалечку, і акупунктура відіграє серйозну роль», – розповіла Катерина Солованюк.

Команда «Яо Ван»: Валерія Смедюк, Катерина і Володимир Солованюки
Команда «Яо Ван»: Валерія Смедюк, Катерина і Володимир Солованюки
Студія названа на честь китайського бога медицини - Яо-Вана
Студія названа на честь китайського бога медицини - Яо-Вана
Навіть якщо і є хвилювання, атмосфера відразу заспокоює
Навіть якщо і є хвилювання, атмосфера відразу заспокоює
А ще переконливішими є числені сертифікати
А ще переконливішими є числені сертифікати


МАГІЯ ДІАГНОСТИКИ

«То з чого почнемо?» – питаю, а самій вже, чесно кажучи, не терпиться швидше спробувати на собі, що ж це таке: голки в шкіру.

Та спершу довелося пройти ретельну процедуру діагностики. Близько години Катерина проводила огляд: вивчала пульс, оглядала руки і язик, проводила пальпацію живота... Розповіла, що перевіряє «точки мо» – так звані «точки-глашатаї», за якими можна визначити стан того чи іншого органу. В одній точці я відчула біль, сказала про це Катерині, а вона підтвердила: теж відчуває в цій точці недостачу енергії.

Далі – комп’ютерна діагностика. За її результатами програма «видала» табличку, де усі системи органів «оцінені» за наявністю в них енергії: де її забагато – червоний колір, замало – синій, якщо в нормі – зелений. Катерина пояснює: подібно тому, як нашими судинами тече кров, а нервовими закінченнями – імпульси, так само нашим організмом протікає енергія. Її баланс в кожному з органів – і є нашим здоров’ям.

«Ого! Тепер все це лікувати треба?» – чесно кажучи, навіть лякаюсь, дивлячись на свої «червоні» та «сині» лінії.

«Не лікувати, а звернути увагу і застерігати. У вас немає серйозних хронічних хвороб, але є речі, на які вже сьогодні треба звернути увагу, пройти обстеження і попередити хворобу. Саме в цьому і полягає секрет успіху китайської медицини», – пояснила Катерина.

Натальна карта визначає проблемні органи, які від народження є найбільш вразливими до хвороб
Натальна карта визначає проблемні органи, які від народження є найбільш вразливими до хвороб
Комп'ютерна діагностика підтверджує попередню інформацію
Комп'ютерна діагностика підтверджує попередню інформацію
Червоним позначені системи органів, де енергія - в надлишку, синім - де недостача енергії
Червоним позначені системи органів, де енергія - в надлишку, синім - де недостача енергії


ЛЯГАЮЧИ ПІД ГОЛКУ

Оскільки мета мого візиту – швидше експериментальна, ніж лікувальна, мені «приписують» процедуру, яка містить одночасно елементи оздоровчі та косметичні.

«Будемо колоти точки на обличчі», – каже Катерина й обережно дивиться на мене. Уже розказувала, що людям, які бояться голок, назначають масаж, або ж «лазеропунктуру», а мені отак відразу і – в обличчя. Стало навіть приємно, що не зачислили до боягузів.

Перед акупунктурою – масаж. Така новина неабияк тішить, а в ході процедури розумію: подібного не відчувала ніколи. Масажист – брат Катерини – Володимир, на мої допити лише усміхається. Відчуваю: не просто мне шкіру. Його руки – то теплі, то раптово стають гарячими – просто кип’яток… Крім рук, працює камінням – нефритом та місячним каменем.

Процедуру називають масажем гуаша. Кажуть, під час такого масажу працюють не зі шкірою, а із глибшими – м’язовими шарами. Гуаша покращує кровообіг, підвищує тонус обличчя, більше того – цей масаж роблять і в лікувальних цілях: при мігренях, головних болях, гаймориті.

Тоді – до головного.

Чи відчула я біль, коли в моє обличчя встромили першу голку? Можливо, щось і відчула, але точно не біль. Десь в одній чи двох точках із 25 голок таки відчувала вколювання, близьке до того, коли роблять укол. Але в кількох випадках у мене взагалі закрався сумнів, чи я жива істота, бо бачила, як Катерина вколює нову голку, а не відчувала абсолютно нічого!

Загальне враження: не боляче. Зовсім не боляче.

Тим часом лікарка пояснює: голки бувають різними, різної довжини, різного діаметра. І лише досвідчений лікар відчуває, на яку глибину їх вставляти, під яким нахилом.

«Я розповідала про енергію, яка може бути в надлишку, або якої може не вистачати. Так от – завдання голок якраз і полягає в тому, щоб відкоригувати ці енергетичні потоки: десь енергію «розворушити», додати, а десь – заспокоїти. Тому надзвичайно важливо потрапити до професіонала, людини, яка проходила спеціальне навчання, має сертифікати. Бо наосліп вставляти голки – дійсно можна наробити шкоди, наприклад, додавши ще більше енергії в точку, де її і без того забагато», – пояснює «як це працює» Катерина.

Мої 25 голок – і для корекції енергії, і для вирівнювання зморшки на лобі. Як з’ясувалося, косметологічні цілі – теж доволі популярні і серед китайців, і серед європейців. «Акупунктура може навіть підправити архітектоніку обличчя, підкорегувати певні моменти без пластики», – запевняє косметолог «Яо Ван» Валерія Смедюк.

Ще одна важлива деталь про голки, на якій наголошують: усі вони – стерильні, герметично запаковані й утилізуються після першого використання. Тож міфи про «чимось заразять» – не більше, ніж вигадки.

«Одноразове використання голки пов’язане не лише з санітарією. Голка забирає енергію, і вдруге з нею працювати не можна. Голка має бути не лише стерильна, а й енергетично чиста», – пояснює Валерія.

Перед голковколюванням - масаж
Перед голковколюванням - масаж
Які емоції? Приємне здивування, що таки не боляче
Які емоції? Приємне здивування, що таки не боляче
Голки - стерильні. Не лише через санітарію, а й для того, щоб не ''заразити'' чужою енергією
Голки - стерильні. Не лише через санітарію, а й для того, щоб не ''заразити'' чужою енергією


ХОЛОД, СОН І …СУЦІЛЬНИЙ СПОКІЙ

Із 25 голками, встромленими в обличчя, мені запропонували …відпочити півгодинки. Звучить нереально, але насправді голки не створювали жодного дискомфорту: не пекло, не чухалось, не боліло.

Реакція пішла із несподіваних сфер: раптово стало дуже-дуже холодно. Мабуть, лікарі це передбачали, тож вкрили мене ковдрою. Зрештою, холод почав відходити, і в стані напівдрімоти та повного розслаблення провела усі півгодини.

Виймала голки Катерина ще менш відчутно, ніж вставляла. Якщо когось цікавить – жодної крові не було. Ну, і дірочок в шкірі теж. Можливо, невелике почервоніння, але зовсім непомітне.

Запитую про незрозумілий напад холоду, Катерина пояснює: це не зовнішній холод, це – холод, який виходив із мене, бо його було забагато. Каже, це характерно для волинян і пов’язане з тим, що ми живемо в такому кліматі.

Питаю, які враження бувають в інших пацієнтів після голок. «Може бути сонливість або відчуття втоми, як ніби пробігли десять кілометрів. Але це – не побічна реакція, як може здатися. Це якраз і є прямий процес взаємодії з голками», – додає Катерина.

Лікарка розповідає, що загалом акупунктура працює із профілактикою захворювань, щоб не допустити їх. Але також здатна ефективно боротися з усіма хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бронхо-легеневої системи, больовим синдромом, остеохондрозом, наслідками інсультів, артеріальною гіпертензією, алергічними захворюваннями, розладами сну, неврозами, навіть деякими видами психозів тощо.

«Людям часто хочеться почути чіткий перелік хвороб: а що ж лікують голки? Але голки мають набагато більшу силу: вони лікують не одну конкретну хворобу, а загалом людину», – резюмувала Катерина Солованюк нашу зустріч-есперимент.



* * *

Написання статті я спеціально відклала на кілька тижнів після проходження процедури. Не подумайте: власні сумніви я розвіяла ще до того, як лягла «під голки». Але для того, щоб рекомендувати процедуру іншим, мусила пересвідчитись, що дійсно не буде негативних наслідків. Немає.

Наслідок лишився один – бажання пройти повний курс акупунктури, щоб окрім емоцій відповіддю на всі питання «і як тобі?» було ідеальне здоров’я.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже гарно написано ) для мене голкотерапія як "Добрий день ". З дитинства лікуюсь цим методом. Завжди після проходження курсу лікування відчувається ніби крила за спиною виросли ))) Всім раджу! В Яо Ван знають свою роботу на відмінно!
Відповісти
Доброго вечора.я теж неодноразово пересвідчився в ефективності голкотерапії.але хотів би трохи детальніше саме про цей центр бо я був в інших ,але туди дуже важко через багато людей трапити.тобто скільки коштує і як трапити на прийом
Відповісти
Мозго укалыванием лечитесь! Развод на ровном месте!
Прощупать органы это 5и класник сможет!!! Напад холоду?! Думай головой автор! Тебе иголки в нервные окончания пихали!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні