--> У Луцьку презентували книгу «Бандерівський інтернаціонал» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку презентували книгу «Бандерівський інтернаціонал»

0
3
У Луцьку презентували книгу «Бандерівський інтернаціонал»
У Луцьку презентували нову книгу історика, журналіста, головного редактора газети «Історія плюс» Олега Стецишина під назвою «Бандерівський інтернаціонал».

Видання про іноземців, які боролися за українську державу в УПА, автор презентував 23 березня у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, - пише інформаційне агентство Волинські новини.

Книга описує людей, які волею долі долучилися до лав УПА, проте вона не про українців, а про татар, узбеків, грузинів, вірмен, росіян, німців, євреїв, білорусів – загалом про представників понад 26 національностей.

Особливо цінним видання є для жителів Західної України, адже воно описує події, які відбувалися в межах історичної Волині.



«Книга важлива, зважаючи на сьогоднішню ситуацію, на ту війну, яку зараз ведемо з Росією. Думаю, її можна назвати третім національновизвольним змаганням, і цього разу ми також хочемо відстояти нашу незалежність. Однією з особливостей цього протистояння є дуже сильна пропагандистська, психологічно-інформаційна війна, яку нам нав’язав наш ворог. Елементами цієї війни є міфи, зокрема й історичні, покликані звинуватити українців у злочинах, котрі вони не чинили. Я думаю, що ця моя книжка спростовує такі міфи», – розповів про актуальність видання його автор Олег Стецишин.



Він зауважив, що спочатку прагнув написати статтю про роль іноземців в УПА, проте, коли почав збирати, опрацьовувати та узагальнювати матеріали (документи, праці з історії визвольного руху, свідчення вояків, їхніх близьких), виявив, що інформації настільки багато, що однією, навіть двома статтями не обійтися. Так виник задум підготувати книгу.

На презентації «Бандерівського інтернаціоналу» Стецишин також згадав про окремих упівців, про яких вдалося дізнатися трохи більше. Багато з них пройшли весь шлях УПА, а потім потрапили в радянські табори.

Автор відзначив, що, однак, випадки участі в УПА представників західноєвропейських націй поодинокі, більшість становили особи з країн Східної Європи та тих територій, що входили до складу СРСР. Найбільше в книзі росіян (102 особи) і азербайджанців (52).

Історик, представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук підкреслила, що автор нічого не приховує у своїй книзі, зображує і героїв, і тих осіб, які виявилися не готовими боротися до кінця й загинути на полі бою.

«Книга показує правду: якщо люди борються за вищі ідеали, не за збереження, а за незалежність, то немає місця навіть національним розрізненням», – сказала Леся Бондарук.

На її думку, справу іноземців в УПА зараз продовжують чеченці, зокрема, ті, яких очолював Іса Мунаєв, що загинули два роки тому в результаті російської агресії в Україні: «Ми повинні згадувати про них. Це трагедія чеченського народу, розділеного Росією. З одного боку – найманці Кадирова, з іншого – батальйон імені Джихара Дудаєва, який воює у складі української армії. Це та справа, яку варто підкреслювати: українці не просто вміли воювати за свою незалежність, вони вміли об’єднувати представників різних національностей заради боротьби».

Щодо питання місця видання, зважаючи на польсько-український конфлікт, Леся Бондарук зазначила: «Ця книга важлива, адже, наприклад, ніхто не згадує про переговори між Армією Крайовою та повстанцями, про спільну боротьбу з нацистами й більшовиками, зокрема про спільний бій у Грубешові проти нацистів. Це Москва стравлює український і польський народи, і зараз саме Росія є режисером нової хвилі антиукраїнської істерії у Польщі. І те, що зараз відбувається, ця «війна пам’ятників», я переконана, – це не справа рук українців і поляків, це справа рук московських агентів».

Усі, хто пропустив презентацію «Бандерівського інтернаціоналу» у бібліотеці СНУ імені Лесі Українки, мають можливість зустрітися з Олегом Стецишин 23 березня у книгарні «Є» в Луцьку о 18:30.

Книжки, своєю чергою, можна придбати в книгарні «На волі» або в книгарні «Є».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні