Криза у Луцькраді уже мала прецеденти, - ЗМІ

3
1
Криза у Луцькраді уже мала прецеденти, - ЗМІ
В Україні вже були прецеденти судових ухвал на позови, аналогічні тому, який подала колишній секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко.

Зокрема, Вищий адмінсуд уже кілька разів розглядав справи щодо того, чи має право головуючий депутат підписувати рішення ради, йдеться у матеріалі ІА «Волинські новини».

Нагадаємо, колишній секретар Луцькради Юлія Вусенко подала до суду на Григорія Пустовіта та Луцьку міську раду. Юлія Вусенко вимагає визнати нечинним та скасувати рішення про свою відставку та зобов’язати Пустовіта утриматися від ведення пленарного засідання та підписання рішень міської ради.

Вусенко вважає, що рішення про її зняття не дійсне, бо підписане не секретарем ради, а депутатом, який вів сесію – Григорієм Пустовітом. Хоча водночас за це рішення проголосувало 24 депутати, що є більшістю від складу ради.

Видання «Волинські новини» описує схожі випадки, які уже траплялися в Україні і завершувалися судовими рішеннями.

* * *

У листопаді 2005 року депутати Вінницької міськради ухвалили рішення № 1517 та № 1518 про дострокове припинення повноважень секретаря Вінницької міської ради, та про обрання секретарем іншої особи. Звільнений секретар подав до суду на ці рішення і просив їх визнати протиправними та скасувати їх, і поновити його на посаді.

Крім того, позивач просив зобов’язати Вінницьку міську раду не вносити до порядку денного сесії міської ради питання щодо припинення повноважень виконувача обов’язки голови Вінницької міської ради або звільнення секретаря Вінницької міської ради до вступу на посаду новообраного Вінницького міського голови.

Суди першої та апеляційної інстанцій були програні. А секретар, якого позбавили повноважень, подав касаційну скаргу. Тож колегія суддів Вищого адмінсуду мусила розбиратися у цій справі 14 лютого 2008 року.

Як з'ясовано у матеріалах справи № к-17914/06, 25 листопада 2005 року сесію Вінницької міськради відкрив секретар ради (згодом звільнений). До проекту порядку денного також було включено питання «Про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради».

Секретар міської ради, який головував на сесії, покинув сесійну залу, головуючим на сесії було обрано депутата Івасюка І.Д., який і продовжив роботу сесії. Під час розгляду і обговорення питання про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради сесія міської ради прийняла рішення про звільнення Козака з посади секретаря Вінницької міської ради.

В день проведення сесії міської ради під час пленарного засідання, депутати правомірно вирішували питання згідно з затвердженим порядком денним.

У матеріалах суду йдеться, що, відповідно до п. 3, 7, 8 Регламенту міської ради, головуючий на засіданні сесії міської ради не міг закрити засідання сесії за будь-яких інших обставин, крім як на підставі проголосованого і прийнятого сесією рішення про закриття пленарного засідання чи вирішення всіх питань порядку денного.

Як встановлено судом, питання стосовно припинення повноважень секретаря міської ради розглядалось першим із 154 питань затвердженого порядку денного. Тож засідання продовжив і закрив уже головуючий, адже повноваження секретаря достроково припинені.

Пунктом 1 та 4 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачена можливість дострокового припинення повноважень секретаря міської ради за рішенням відповідної ради.

Виконання ним повноважень міського голови не є перепоною для прийняття такого рішення, оскільки такі повноваження надаються посадовій особі (секретарю міської ради), а не конкретній фізичній особі, яка перебуває в цей час на зазначеній посаді, аргументує суд.

Також суд визначив, що згаданий проект рішення розглядався на профільній комісії, тож це питання включене до порядку денного правомірно.

Окремої уваги заслуговує питання про те, чи мав право головуючий депутат підписувати рішення міської ради про дострокове припинення секретаря міськради.

«Не є порушенням регламенту і наявність рішення міської ради, підписаного депутатом Івасюком І.Д., тому що згідно з п.3.3.2 Регламенту міської ради в разі відсутності головуючого на засіданні сесії міського голови (секретаря ради) функції головуючого виконує обраний міською радою депутат. Обраний головуючим на сесії 25.11. 2005 року депутат Івасюк І.Д. відповідно до п. 3.10.2 Регламенту підписав рішення ради щодо дострокового припинення повноважень секретаря ради ОСОБА_1. та обрання секретарем ради ОСОБА_2», - йдеться в ухвалі.

Враховуючи вище викладене, звільнений секретар міськради так і не довів у судах, що рішення про дострокове припинення його повноважень було внесене і проголосоване неправомірно. Суд довів, що головуючий депутат мав право підписати це рішення.

* * *

У жовтні 2016 року ВАСУ розглядав касаційну скаргу, які виникли навколо двох рішень Херсонської обласної ради: «Про складення повноважень голови Херсонської обласної ради ОСОБА_16» та від 27 лютого 2014 року № 980 «Про головуючого на ХХХ сесії обласної ради шостого скликання».

Тут ситуація дещо інша: голова написав заяву про складання повноважень, правда, сказав, що це зробив під тиском, але не довів цього. Також в суді не довели, що це рішення було прийняте з порушенням.

Крім цього, Вищий адмінсуд також визначав, чи мав право головуючий депутат підписувати прийняте рішення та вести пленарне засідання.

Відповідно до частини 8 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у разі якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій цієї статті, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб'єктів, зазначених у частині сьомій цієї статті, або у разі якщо такі посади є вакантними, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради.

Частиною 10 цієї статті Закону визначено, що сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова, а у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, - секретар ради; сесію районної у місті, районної, обласної ради - голова ради або відповідно заступник голови районної у місті, районної ради чи перший заступник, заступник голови обласної ради. У випадку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради - один з депутатів цієї ради.

Після того, як голова Херсонської обласної ради склав свої повноваження, його посада була вакантною, а Голубенко Н.О. (саме цю людину депутати обрали головуючим – ред. ) є депутатом цієї ради, тому подальше обрання її головуючим депутатом сесії не порушує норм закону.

Отож, Вищий адмінсуд 20 жовтня 2016 року в ухвалі по справі № 821/2958/14 відмовив у задоволенні позову, чим підтвердив, що депутати Херсонської облради діяли правомірно, а головуючий мав право вести пленарне засідання і підписувати рішення.

«Якщо порівнювати цю ситуацію з ситуацією у Луцькій міській раді, то після того, як депутати таємним голосуванням вирішили достроково припинити повноваження секретаря міськради Юлії Вусенко та проголосували на пленарному засіданні за відповідний проект рішення, ця посада стала вакантною. І головуючий депутат діяв у межах повноважень, наданих йому чинним законодавством», - пишуть Волинські новини

* * *

Окрім згаданих двох судових рішень, в Україні є ще випадки, коли головуючий депутат підписував рішення про дострокове припинення повноважень секретаря.

Так було у 2014 році в Слов’янській міській раді та Херсонській міській раді. Обидва аналогічні рішення підписані головуючими на засіданнях депутати.



Відрізняє ці рішення від прийнятого депутатами у Луцьку добровільно написані секретарями заяви на складення повноважень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Піде Пустовіт на лаву підсудних. Використали падшого прапора.
Відповісти
Піде Вусенко нахер) а ні у Верховну Раду))))
Відповісти
Дивлячись на попередні прецеденти, вибори мінімум через 2 роки,що буде з містом?
ШОУ лише починається, запасайтесь попкорном- буде"весело"
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні