«Волинь чекає повне переформатування влади», - Анатолій Вітів

9
-1
«Волинь чекає повне переформатування влади», - Анатолій Вітів
Політичні події у Волинській обласній раді в останні місяці неодноразово виходили за межі області і ставали надбанням центральних ЗМІ. Думками про рівень політичного градусу та подальші вектори роботи обласної ради ділиться голова Волинської «Свободи», керівник фракції ВО «Свобода» в обласній раді Анатолій Вітів.

– Почнемо з інформації, що облетіла центральні ЗМІ, щодо нібито захоплення приміщення ОДА активістами блокади «торгівлі на крові».

– Насправді було не захоплення, а природня реакція громади, активісти якої прийшли до облдержадміністрації вимагати від влади негайно припинити побиття учасників блокади та «торгівлю на крові» з окупантами. Вимоги учасників блокади та активістів були цілком справедливими. Волинь стала поштовхом до масових акцій протесту проти «торгівлі на крові». Після Волині хвиля масових протестів охопила ряд інших областей, під багатьма ОДА горіли шини… Насправді для влади все завершилося ще доволі добре, оскільки гнів народу і його обурення наростають.

Такі події й призвело до екстреного скликання позачергової сесії облради, на якій депутати виступили проти торгівлі з російськими окупантами, чим повністю підтримали законні вимоги учасників блокади та українського суспільства.

– Під час акцій протесту в ОДА Ви заявили про те, що будете ініціювати відставку голови облдержадміністрації Володимира Гунчика...

– Я озвучував позицію фракції ВО «Свобода». Ми неодноразово говорили, що Володимир Гунчик не справляється з покладеними на нього обов’язками керівника виконавчої гілки влади – ні в політичному, ні в економічному плані. Він не зумів об’єднати політичні та економічні еліти, не дослухається до думки депутатського корпусу, ігнорує вимоги більшості депутатів. Через його управлінські провали сесія обласної ради не визнала задовільним його звіт за 2016 рік. А того вечора в присутності ветеранів АТО пан Гунчик публічно заявив, що він проти блокади «торгівлі на крові», фактично – за подальшу торгівлю з російськими окупантами, які за вторговані гроші купують танки і патрони та вбивають наших бійців! Вважаю, що після такої заяви він сам мав би піти з посади керівника виконавчої гілки влади в області, де абсолютна більшість населення – проти торгівлі з окупантами.

Наступного дня обласна рада практично одностайно висловила чітку позицію з цього питання, що відображає думку більшості волинян. Щоправда, на цій сесії не було жодного депутата з фракції БПП «Солідарність», у тому числі й Володимира Гунчика.

– Чому ж до відставки Гунчика справа так і не дійшла?

– В коментарях журналістам я зауважив, що кінцеве рішення буде прийматися після консультацій з іншими фракціями. В результаті вирішили зосередитися на питаннях загальнонаціональної ваги, які набули особливої гостроти в державі. Це питання блокади торгівлі з окупованими територіями та функціонування в Україні російських банків, які паразитують на тілі української економіки. Питання про відповідальність голови ОДА було зняте з розгляду позачергової сесії, але не з порядку денного обласної ради.

– Позиція «Свободи» залишається незмінною?

– Ми вважали і вважаємо: Володимиру Гунчику – не місце на посаді голови ОДА. Сьогодні тільки сліпий може не бачити, що він не справився з поставленими завданнями. Гунчик піде. Після того, як облрада не затвердила його звіту, стало очевидно, що йому недовго залишилося перебувати на цій посаді. За нашою інформацією, до таких висновків дійшли й на Банковій. Сподіваюся, слідом за ним підуть і такі одіозні постаті, як начальник облуправління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, начальник управління Держкомзему в області Василь Василенко, яким обласна рада вже висловила недовіру. Також буде змінено багатьох посадовців із «провальної» команди нинішнього голови ОДА рівня заступників і начальників управлінь.

Після Гунчика Волинь чекає повне перезавантаження виконавчої влади. Воно зачепить у тому числі багатьох голів райдержадміністрацій. Переформатування виконавчої влади може бути глобальним.

– На позачерговій сесії Ви виступили з жорсткою критикою «торгівлі на крові», назвавши владу «баригами», яким жадоба грошей затьмарила розум…


– Хочу нагадати, що Волинська облрада першою в Україні виступила проти «торгівлі на крові». Сьогодні на фронті щодня гинуть українці, але їх смерті давно стали статистикою для цієї влади. Баригам зносить дах від жадоби грошей. «Торгівля на крові» приносить шалені прибутки кланам і наповнює бюджети окупантів. Сьогодні весь світ не розуміє абсурдної, деформованої ита продажної логіки української влади, яка кричить про санкції, а сама торгує з ворогом і підтримує російських агресорів фінансово. Маємо усвідомити: поки олігархам вигідний такий стан речей, який у нас є, коли торгують на крові людей, доти війна на наших східних теренах не завершиться.

– Як Ви розцінюєте таку пильну увагу правоохоронних органів до обласної ради?

– Обласна рада чітко зайняла позицію відстоювання інтересів Волинської громади, а не лобіювання забаганок виконавчої влади. Поява в обласній раді озброєних автоматників у масках для вилучення документів, що є у відкритому доступі; спроби вилучити документи комунального підприємства облради «Волиньприродоресурс», що паралізувало би його роботу; вручення заступникам голови облради шитих «білими нитками» протоколів про нібито «корупційні» голосування за обрання керівництва ради – це не тільки правовий нігілізм і спроби грубого тиску на обласну раду.

Це свідчить про те, що влада Порошенка повернулася до методів влади Януковича. Вона не усвідомлює, що може закінчити ще гірше, ніж закінчили її попередники.

– Наступного дня після сесії облради РНБО прийняло рішення про припинення руху вантажів у ОРДЛО…

– Це фейкове гібридне рішення. Не треба сприймати його, як поступки вимогам української громади. Це такий же фейк, як і невдала «новоросія». Вчитайтеся: «Тимчасово до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення». На території ОРДЛО сьогодні немає жодної української юрисдикції. Фактично йдуть подальші торги, мета яких – повернення захоплених підприємств Ахметову. Після того, як влада не змогла силою й погрозами змусити українців змиритися, що вона торгує національним суверенітетом, вдається до хитрощів. Ми не повинні дозволити себе обманути.

Ніякі гібридні рішення РНБО не вирішать проблем України. Тільки прийняття закону про окуповані території. Тільки ухвалення закону про заборону торгівлі з окупантами. Українці не надавали права владі продавати країну за брудну готівку, ціна якої – знищені й скалічені життя наших громадян.

– Як відомо, «Свобода» давно настоює на необхідності таких рішень…

– «Свобода» весь час говорила про необхідність на законодавчому рівні заборонити торгівлю з окупантами. Аналогічно – щодо діяльності російських банків. Банки держави-агресора в Україні – це питання національної безпеки, їх функціонування містить загрозу обвалу української фінансової системи. Уявіть, чи могли би під час Другої світової війни в Англії діяти німецькі банки? Або ж навпаки. Це абсурд! Аналогічно – щодо подвійного громадянства. Народні депутати від ВО «Свобода» вже давно зареєстрували відповідні законопроекти. До нашої думки не дослухались, допоки це не призвело до блокування «торгівлі на крові».

Якби парламент, уряд і Президент вчасно робили те, чого вимагає «Свобода», більшості наявних проблем просто не існувало б. І ми не мали би багатьох ганебних наслідків, які зараз маємо. Треба діяти вчасно – тоді, коли про це говорять націоналісти, які завжди бачать, що потрібно робити задля захисту національних інтересів.

– Як Ви прокоментуєте те, що одні нардепи з «Народного фронту» виступають проти «блокади на крові», інші – за блокаду…

– Мене особисто не дивує позиція нардепа Лапіна, бо вона послідовна і така сама, як і в теперішньої корумпованої влади. Тобто, як в Арсена Авакова, Тетяни Чорновол та інших представників «Народного фронту». Але дивує позиція окремих депутатів, таких, як Ігор Гузь, які сидять у соцмережах і активно піаряться, як вони підтримують блокаду.

Чому ж вони тоді й надалі перебувають в одній партії з Аваковим, в одній коаліції з БПП та іншими противниками блокади? Не можна одночасно сидіти на двох стільцях і думати, що, може, вдасться сісти на шпагат і нічого собі не поранити. Не можна, як це робить Гузь, у Києві голосувати так, як влада, а приїжджати в округ – і говорити так, як опозиція. Як можна на окрузі критикувати той бюджет, який у парламенті він сам же й приймав? Одночасно бути владою і опозицією не вдасться. Ти або влада, або опозиція. Треба зробити вибір і заявити виборцям: я не поділяю таких методів влади, я виходжу з цієї влади, виходжу з коаліції. Інакше – це роздвоєння особистості, або ж елементарний обман виборця.

Розмовляв Степан Вознюк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вітів !!! - відправ Гунчика у відставку, тільки проконтролюй будь ласка , щоб усі його дебільні реформи які він поробів в тому числі в структурних підрозділах ОДА , коли проєкти наказів тягають по усьому Луцьку і багато їншого - він сука особисто повідміняв, а з собою забрав усю свору радників виколупаних з нафталіну. А сам завязувай бухати !!!
Відповісти
Згідний з Вітівим до безкінечності,що всю непотріб,яка різними маніпуляціями зашилась у владу,потрібно докорінно викорінити!!! Є люди,які хочуть і будуть працювати на розвиток нашої Волині.Тільки ПОВНЕ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ ВЛАДИ від обласної до сільської!!!
Відповісти
Я не чекав від Вітіва такого наївного інтервю. Треба міняти усю державу. Корупцією пронизане все - від голови сільради до президента. Навіть структура "Прозоро" була задумана як "криша" усіх корупціонерів. Гунчик і Волинь - це маленький гвинтик в величезному державному прогнилому механізмі. Це - 0,7% ВВП держави. Це просто хуйня на пісному маслі.
Відповісти
В інтерв'ю мова йде про Волинську владу!!! А,що діється в країні люди теж добре обізнані.
Відповісти
Боже! Позбав Волинь від таких тупоголових "політиків' , як Вітів. Нехай скаже що він особисто зробив для Волині і де це можна побачити? Наперед знаю що нічого.
Відповісти
От би ту СвоБлоту форматнути назавжди!!!
Відповісти
укропосвобода.
Відповісти
Кого ви слухаєте? Вітів був слюсарем і лишився на тому ж рівні! Лиже зад потішману за бабулєти(як він любить казати)))))
Відповісти
Перший корупціонер в " свободі " це Вітів. Невірете? Запитайте в Палиці.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні