Субсидія - це реанімація, на якій довго не протягнеш, - голова Держенергоефективності у Луцьку

0
-5
Субсидія - це реанімація, на якій довго не протягнеш, - голова Держенергоефективності у Луцьку
Обласний центр Волині відвідав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

Посадовець приїхав на Волинь в рамках прес-туру для журналістів «Історії успішної термомодернізації ОСББ. Луцьк».

У Луцьку він відвідав ОСББ "Відродження" (проспект Відродження, 22-а) та ОСББ "Авангард-Луцьк" (проспект Перемоги, 12), які свого часу пережили комплексну модернізацію. Також він побував у міському Центрі енергоефективності та енергозбереження.

ЛУЦЬК – ЛІДЕР, НА ЯКОГО ПОТРІБНО РІВНЯТИСЬ


Голова Держенергоефективності Сергій Савчук нагадав, що минулого року Волинська область залучила на впровадження енергоефективних заходів близько 16 мільйонів гривень. Ця сума – найбільша в Україні.

Посадовець також відзначив, що саме луцьке ОСББ «Явір 2011» першим взяло два мільйони у кредит на комплексну модернізацію будинку та взяло участь у програмі «Теплі кредити».
У Луцьку Сергій Савчук розповідав про перспективи державної програми «Теплі кредити»
У Луцьку Сергій Савчук розповідав про перспективи державної програми «Теплі кредити»

З його слів, перевага Луцька в тому, що тут свого часу прийняли місцеву програму підтримки ОСББ, які впроваджують енергоефективні заходи. Подібні програми нині діють в більше, ніж 200 українських міст.

«У Луцьку міська рада повністю взяла на себе відсотки за кредитами, залученими на енергоефективність. Люди знають, що їм не доведеться платити відсотки і відповідно створюють більше ОСББ і наважуються на впровадження більшої кількості енергоефективних заходів», - пояснив Сергій Савчук.

ЦЕНТР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ПОТРІБЕН УСІМ ОБЛАСНИМ ЦЕНТРАМ

Голова Держенергоефективності позитивно відзначив створення Центру енергоефективності та енергозбереження у Луцьку.

«Це приклад того, що потрібно робити в кожному місті. Луцьк сьогодні – на першому місці по енергозбереженню в багатоквартирних будинках і я закликаю усі органи місцевого самоврядування в інших областях, містах створювати такі ж центри і працювати так само», - наголосив посадовець.
Посадовець у луцькому Центрі енергоефективності та енергозбереження
Посадовець у луцькому Центрі енергоефективності та енергозбереження

Він зауважив, що у кожному місті є ініціативні люди, які не бояться брати на себе відповідальність і просувають ідеї енергоефективності. У Луцьку – це голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк та керівник Ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук.

«ТЕПЛИМ КРЕДИТАМ» БУТИ

Сергій Савчук також розповів про перспективи програми «Теплі кредити», яка дозволяє повертати з державного бюджету до 40% кредиту, залученого на енергоефективність.

З його слів, цьогоріч на цю програму виділили 400 мільйонів гривень. Однак, це не означає, що лише ця сума буде витрачена на енергоефективність. Адже більшу частину грошей виділять самі мешканці будинків та місцеві бюджети.

Він запевняє, що 400 мільйонів цілком достатньо, аби допомогти утеплитись близько тисячі ОСББ. Якщо ж попит перевищить пропозицію, в середині року Держенергоефективності попросить Міністерство фінансів виділити додаткові гроші на «теплі кредити». Можливо навіть вдасться додатково залучити до 1,5 мільярда гривень.
Будинок на перемоги, 12 якраз скористався державною допомогою
Будинок на перемоги, 12 якраз скористався державною допомогою

УТЕПЛЕННЯ СВОГО БУДИНКУ – НАЙКРАЩИЙ БІЗНЕС

Сергій Савчук розповідає, що можливість платити в кілька разів менше за комунальні послуги, ніж сусіди – не єдина причина для утеплення будинку. Адже після впровадження енергоефективних заходів вартість квартири стрімко зростає.

«Є приклади, коли квартири в утепленому будинку продаються за 85 тисяч доларів, а в сусідньому неутепленому і за 48 тисяч не продаються. І це при тому, що в утеплення власник вклав лише вісім тисяч гривень. Сьогодні найкращий бізнес – це утеплення власної квартири», - наголошує експерт.
Сергій Савчук та Юлія Сабатюк розповіли журналістам, чому будинки потрібно утеплювати
Сергій Савчук та Юлія Сабатюк розповіли журналістам, чому будинки потрібно утеплювати

При цьому, з його слів, процес модернізації будинку повністю виключає корупційну складову, адже власники квартир самостійно обирають підрядників та матеріали – ніхто вказівок з Києва не дає. Єдина умова, аби останні відповідали нормам ДСТУ та були енергоефективними.

СУБСИДІЯ – ЦЕ РЕАНІМАЦІЯ, А ЛЮДЯМ ПОТРІБЕН СПОРТ І ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Голова Держенергоефективності пояснює, що за нинішніх умов в Україні субсидії дійсно потрібні. Однак, це екстрена міра, якою не можна зловживати.

Якщо порівнювати з лікуванням людини, то субсидія – це реанімація, яка необхідна в складних ситуаціях, однак більшості людей часто потрібне простіше лікування, а загалом – здоровий спосіб життя та спорт.

«Людина не може постійно жити в реанімації, вона повинна пройти якийсь курс лікування і врешті зайнятись спортом і почати жити іншим життям. Так само і з субсидіями – потрібно провести модернізацію власних будинків і в подальшому жити без такої допомоги», - зазначив посадовець.
Будинок на Відродження - також приклад енергоефективності
Будинок на Відродження - також приклад енергоефективності
Посадовець запевняє, субсидія - це тимчасовий вихід
Посадовець запевняє, субсидія - це тимчасовий вихід

Він закликав проводити модернізацію й тим людям, які наразі отримують субсидію і нібито і так платять менше за комуналку.

«З часом в силу різних причин ви можете захотіти переїхати і утеплена квартира буде значно дорожчою. Хоча б з цих мотивів потрібно утеплюватись», - резюмував чиновник.

Віталія САХНІК

Фото автора

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні