Високий тиск у молоді - ризики

0
1
Високий тиск у молоді - ризики
Високий тиск у молодому віці призводить до швидшого старіння мозку. Так, людина, що страждає від високого артеріального тиску з 20-ти років, у 33 роки матиме мозок 40-річної людини, а в 50-65-річної. Таке встановили вчені з Каліфорнійського університетув США, пише газета "Експрес".

Було виявлено, що молоді люди з високим кров'яним тиском мають підвищені темпи старіння головного мозку, що супроводжується погіршенням основних когнітивних характеристик: інтелекту, пам'яті, логічного мислення тощо.

Учені проаналізували взаємозв'язок тиску й показників роботи головного мозку 579 людей, які були поставлені на облік понад 60 років тому з приводу гіпертонії.

Протягом цього часу їм регулярно перевіряли ступінь ушкодження мозку з використанням МРТ.

- Було встановлено, що швидкість виникнення структурних ушкоджень головного мозку в стані прегіпертонії збільшується приблизно на 12%, а при гіпертонії - на 30%. І що "молодша" гіпертонія, то швидше старіє мозок. Це так? - Звісно, адже у молодої людини де-факто не повинно бути підвищеного тиску, - каже Віталій Осташко, лікар-невропатолог вищої категорії. - А якщо гіпертонія розвивається у молодому віці, це, по-перше, вказує, що в організмі вже є порушення, а, по-друге, підвищений тиск призводить до подальших порушень та патологічних змін майже в кожному органі.

- Яким має бути тиск в нормі залежно від віку?

- Вважається, що нормальний артеріальний тиск повинен перебувати в діапазоні від 110/70 до 130/85 мм ртутного стовпчика. Проте для різних вікових періодів показники нормального тиску різняться. У віці від шістнадцяти до двадцяти років нормальним вважається тиск у межах від 100/70 до 120/80 мм, від двадцяти до сорока років - 120/70-130/80 мм, від сорока до шістдесяти - 140/60-140/90, а після шістдесяти років нормальним вважається тиск до 150/90 мм.

- Повернімося до дослідження. Мозок людей з високим кров'яним тиском мав на 6,5% менше обсягу в лобових частках, а у лобових і скроневих частках містилося на 9% менше сірої речовини. Крім того, було виявлено й ушкодження білої речовини. Що це все означає?

- З білої та сірої речовини складається нервова система. Під поняттям "сіра речовина" розуміють частину, яка складається з нервових клітин. А біла речовина утворена нервовими волокнами. Щоб було зрозуміліше, наведу приклад лампочки. Сама жарівка - це сіра речовина, а проводи зі струмом - біла. Проте лампочка не буде світитися при ушкодженні як білої, так і сірої речовини. Стосовно ураження лобових та скроневих часток мозку, то при хронічній гіпертонії виникають зміни у бокових шлуночках мозку. Це такі порожнини в головному мозку, заповнені спинномозковою рідиною. Власне, вони близькі до скроневих часток мозку. Й зміни білої речовини у шлуночках є одним з головних діагностичних критеріїв ранньої чи хронічної гіпертонії.

- До речі, про діагностику. Молоді люди навряд чи будуть вимірювати тиск чи перевіряти мозок. Як тоді знати, що тиск підвищений?

- Якщо людина не має досвіду й не знає, як проявляється високий тиск, то першою ознакою є біль голови в потилиці або тім'яній ділянці. Саме ці зони реагують на підняття тиску, тоді як біль у скронях, обличчі, у ділянці очей притаманний іншим проблемам - наприклад, мігрені. Під час підняття тиску також червоніє обличчя, пришвидшується серцебиття. Тож, якщо в молодої людини таке стається, є привід запідозрити ранню гіпертонію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні