Як військові у зоні АТО знешкоджують міни

0
6
Як військові у зоні АТО знешкоджують міни
На Маріупольському напрямку дві позаштатні групи розмінування, до складу яких увійшли найкращі фахівці інженерно-саперного підрозділу 36-ї бригади морської піхоти Військово-морських сил ЗС України, виявляють та знешкоджують міни й інші вибухонебезпечні предмети та боєприпаси.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства оборони України.

Роботи для військових саперів вистачає щодня та найбільше її - після потужних обстрілів з боку незаконних збройних формувань або після здобуття нових позицій.

Терористи залишають по собі чимало «подарунків», особливо у лісосмугах та на дорогах.

Регулярно військові інженери перевіряють основні шляхи в зоні відповідальності, адже вже траплялись випадки, коли наступного дня після перевірки виявляли нові вибухові пристрої.

"Найчастіше ми маємо справу зі снарядами та мінами, які не здетонували, гранатами на розтяжках, протипіхотними мінами типу ПМН-2, ПМН-4 забороненими Оттавською конвенцією, різними видами перероблених чи виготовлених вручну вибухових пристроїв, зокрема і пострілами від АГС-17", — розповів командир інженерно-саперного підрозділу старший лейтенант Денис Шиманський.

Кожен боєприпас, який не розірвався, несе особливо велику та призупинену у часі небезпеку, адже їх детонатори можуть спрацювати від найменшого руху.

Для ліквідації таких «сюрпризів» сапери оцінюють ситуацію і стан боєприпасу, а потім приймають рішення про його переміщення для підриву на безпечній ділянці чи безпосередню ліквідацію на місці.

Для військових інженерів на передовій не вперше працювати також з боєприпасами, яких немає на озброєнні українського війська. Це міни типу МОН-50 та МОН-90 російського виробництва 2000 років, міни ПМН-2 2010-2012 років випуску, постріли до РПГ-7 з термобаричними зарядами.

Усі виявлені міни, снаряди та інші вибухонебезпечні предмети, які можна транспортувати, військові інженери знищують на спеціальній ділянці подалі від місць розташування особового складу.

У районі проведення підривів сапери оповіщають про свої наміри навколишні підрозділи та виставляють пости оточення. У глибоких ямах військові облаштовують закладки небезпечних боєприпасів, виявлених раніше. До кожного типу боєприпасу потрібна чітко визначена кількість вибухівки, тож, після проведення розрахунків, сапери встановлюють тротилові шашки й детонатори.

У середу, 1 березня, сапери трьома потужними вибухами знищили артилерійські снаряди, що не вибухнули, гранатометі постріли та інші пошкоджені боєприпаси.

Після підривних робіт військові також розповіли про численні випадки, коли по допомогу до саперів звертаються мирні мешканці Донеччини.

На прохання цивільних підрозділ старшого лейтенанта Дениса Шиманського здійснив понад три сотні виїздів для обстеження місцевості. Після перевірки територій військовими саперами вони знову стають безпечними для мирного населення.


Теги: ато
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні