Голова Маневицької РДА зриває утворення Колківської ОТГ

3
4
Голова Маневицької РДА зриває утворення Колківської ОТГ
Об’єднання громад набирає обертів, адже 2017 рік може стати останнім шансом для сільських, селищних та міських рад зробити це добровільно.

Не винятком є громади Маневицького району, де на сьогодні створена лише одна ОТГ – Прилісненська, - повідомляє прес-служба Волинського "УКРОПу".

Допоки жителі району активно проводять громадські слухання щодо питання об’єднання і намагаються пришвидшити цей процес, влада в особі голови Маневицької райдержадміністрації Андрія Линдюка так само активно противиться створенню затверджених на законодавчому рівні громад.

Так, під час громадських слухань щодо створення Маневицької ОТГ, Андрій Линдюк заявив, що вважає – у районі повинні бути лише дві об’єднані громади – Маневицька та Прилісненської.

Проте така позиція абсолютно суперечить методиці, затвердженої Кабміном, де зазначено, що відстань від центру громади до найвіддаленішого населеного пункту має бути не більше 20 кілометрів. Варто зауважити, що Маневицький район є найбільший у області, тому вже хоча б, згідно із цим пунктом, створення лише двох ОТГ тут – неможливо.

Як розповідають жителі сільрад району, голова РДА їздить до сільських голів, які хочуть створити окрему від Маневич громаду, та «бунтує» їх проти створення ОТГ.

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ В КОПИЛЛІ: П’ЯНІ МОЛОДИКИ, ПОРВАНИЙ РУКАВ ТА ВІДМОВА ОБ’ЄДНУВАТИСЬ

Свідченням цього стали громадські слухання у селі Копилля, яке в перспективному плані повинне увійти до Колківського ОТГ. Жителька селища Колки Наталія Зубенко розповіла, що вона разом із селищним головою Колок Олександром Палінкевичем, сільським головою Старосілля Віктором Регешуком та ще декількома представниками Колківської селищної ради були присутні на слуханнях в селі Копилля. Вони приїхали, аби почути думки жителів сусідніх сільрад щодо об’єднання.

Проте присутність представників Колок виявилась дуже небажаною для голови Копиллівської сільради.

«Не всі жителі сільради навіть були проінформовані про збори. В залі був присутній педколектив, працівники сільради, декілька пенсіонерів та нетверезі молоді люди. Голова здійснював шалений тиск на присутніх і виступив проти об’єднання з Колками. Перед тим, як мало розпочатись голосування, нас попросили покинути залу. На виході нас чекав голова РДА Андрій Линдюк, повідомив, що громада Копилля не підтримала об’єднання. Хоча він цього не міг знати, адже голосування ще не закінчилось. Після завершення громадських слухань п’яні молодики почали агресивно поводити себе, відірвали нашому водію рукав куртки, погрожували з вимогою віддати відеозапис цих зборів. Серед нетверезих хлопців був і син сільського голови Костянтина Давидюка», – прокоментувала ситуацію у Копиллі Наталія Зубенко.

Ці слова підтверджує і помічник народного депутата України від УКРОПу Микола Васага.

Свою точку зору висловили і представники Копиллівської сільської ради. Зокрема, секретар ради Тетяна Шрамко стверджує, що п’яних на зборах не було, лише декілька чоловіків з «легким амбре».

«Населення було проінформовано через оголошення, які були розміщені в школі, магазинах, сільській раді. Я реєструвала присутніх на зборах. Зареєструвалось 63 людини. До кінця зборів багато хто покинув зал і тому голосувало лише 43 людини – 6 «за» об’єднання, 6 «утрималось» та 31 «проти», – каже секретар Копилівської сільради Тетяня Шрамко. – До нас приїхало досить багато людей на це слухання. Були присутні голова райради та голова РДА, голови Колківської селищної та Старосільської сільської рад. Інших людей я не знала, запропонувала їм зареєструватись, вони відмовились, тому при голосуванні сільський голова змусив їх покинути громадські слухання».

Секретар має надію, що депутати попросять голову сільради подумати і ще попрацювати з громадою щодо об’єднання з Колками. Проте, чи прислухається Костянтин Давидюк до своїх депутатів чи буде й надалі притримуватись лінії голови РДА покаже час. На сьогодні Копиллівська сільська рада залишається поки сама по собі, адже Колківська ОТГ буде утворена без її участі.

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ У БОРОВИЧАХ: ДИРЕКТОР ШКОЛИ ПІДТРИМУЄ ГОЛОВУ РДА


Боровичівська сільська рада, що межує з Копиллям, вирішила не повторювати шлях своїх сусідів. Тут на громадські слухання прийшло чимало людей. Секретар ради Тетяна Мельник особисто обдзвонювала місцевих жителів, адже розуміла наскільки важливе рішення буде прийматись на зборах.

«Наша громада є бідною. Виробничих підприємств ніяких на території немає, найбільше коштів надходить від організації «Баффало» за оренду землі. Самостійно ми не можемо нічого, тоді як потребуємо чимало, – зазначає працівниця сільради. – Ідея приєднання до Маневич є абсурдною, адже навіть зараз у нас із районним центром немає прямого сполучення, мусимо їхати із пересадкою. Разом дорога виходить 40 гривень. Тоді як до Колок є пряма маршрутка».

Об’єднання з селищем Колки підтримує й сільська голова Боровичів Тамара Мандзюк. Вона наголосила, що Колківська селищна рада – єдина надала офіційну пропозицію об’єднатись в одну громаду. Колківський голова Олександр Палінкевич також був присутній на зборах боровичівської громади. Він розповів про необхідність створення Колківської ОТГ та її фінансову спроможність.

«Колківська селищна рада буде найбільшим наповнювачем бюджету ОТГ, ми це розуміємо. Але я пішов на це об’єднання, перш за все для того, щоб зберегти Колківську районну лікарню. Вона обслуговує близько 23 тисяч жителів району. З 2017 року Кабміном розроблене положення, що фінансування таких медичних закладів покладено на місцеві бюджети. Якщо не буде громади, то не буде лікарні», – підсумував Олександр Палінкевич.

Детально методику формування громади для боровичан пояснив регіональний консультант з правових питань волинського відділення Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський. Експерт розповів, що на минулому тижні був присутній на громадських слуханнях у Маневичах.

Запрошуючи, повідомили, що голова райдержадміністрації створює адміністративний тиск та наполягає на створенні лише однієї Маневицької ОТГ.

«Створення однієї лише Маневицької ОТГ є неможливим. Населення такої громади буде 48 тисяч жителів. Рада складатиметься із 34 депутатів, тобто навіть не всі сільські ради матимуть у ній свого представника. Натомість у раді Колківської ОТГ кожна сільрада, а відповідно до перспективного плану їх має увійти шість, матиме декілька своїх депутатів», – зазначив Валентин Малиновський.

Також він наголосив, що бюджет Колківської об’єднаної громади разом із державною субвенцією на розвиток інфраструктури та ПДФО складатиме близько 60 мільйонів. Від так, громада зможе фінансувати школи, лікарню у Колках та інші соціальні об’єкти.

Більшість громади з цікавістю слухали спікерів та підтримували думку щодо об’єднання. Проте були й такі, хто тримався за «мрію» Андрія Линдюка про єдину Маневицьку громаду. Зокрема, з місця цю думку виголошувала директор місцевої школи Людмила Возняк. Попри всі пояснення Валентина Малиновського жінка не розуміла, де будуть братись кошти та в чому перевага об’єднання з Колками.

Сільський голова Старосілля Віктор Регешук зробив припущення, що на директора було здійснено адміністративний тиск з боку влади, так як і на більшість її колег. Проте Людмила Возняк спростувала це, зазначивши, що покладається лише на власну думку.

В результаті обговорення, більшість присутніх у залі проголосували «за» об’єднання з Колками. Можна зробити припущення, що саме відсутність представника райдержадміністрації дозволила громаді Боровичів зробити добровільний вибір.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво як реагуватиме губернатор? Вигонить взаший Линдючка чи буде покривати недолугого клерка, який саботує рішення ВР, кабміну.....
Відповісти
Геть Линдюка!
Відповісти
Чорнухинський район – лідер з реалізації проектів обласного конкурсу розвитку громад
http://podii.com.ua/news/chornuhynskyy-rayon-lider-z-realizaciyi-proektiv-oblasnogo-konkursu-rozvytku-gromad
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні