Шукаємо, хто відповідає за яму, де втопилися хлопчики, – прокурор про трагедію в Мартинівці

0
-5
Шукаємо, хто відповідає за яму, де втопилися хлопчики, – прокурор про трагедію в Мартинівці
Покарання за незакриту пожежну яму у селі Мартинівка Луцького району, де 14 січня втопилося двоє хлопчиків, може понести лише той, у кого на балансі вона перебувала.

У той же час, підприємство, яке орендує тут землю, сільрада і пожежники «відхрещуються» від цієї ями, розповів виданню «Волинь24» керівник Луцької місцевої прокуратури Артур Томашевський.

За його словами, прокуратура наразі встановлює, у кого на балансі перебував цей пожежний резервуар, адже покарати за недогляд можна лише того, хто офіційно ніс відповідальність.

«В Україні є схожа судова практика, ми аналізували вироки у подібних справах. В Запоріжській області був випадок, коли дитина впала в каналізаційний люк, який розташований на території школи. Але службових осіб освітнього закладу виправдали, бо виявилося, що цей люк не перебував на балансі школи», – розповів прокурор.

Слідство уже з’ясувало, що пожежний резервуар не перебував на утриманні місцевого ТОВ «Городище». Його збудували ще в 80-х разом із будівлею ферми. Проте коли колгосп розпався і майно приватизували, пожежна яма фактично лишилася «безхозною».

«Ми залучали землевпорядника і з’ясували, що яма – все-таки знаходиться на землі, яку орендує «Городище». У той же час, коли виїжджали на місце події, візуальний огляд показав, що вона – за межами паркану підприємства», – повідомив прокурор.

Слідство планує з’ясувати, чи є правомірним укладення договору оренди землі без зазначення об’єктів, які розташовані на земельній ділянці.

«З’ясувати, коли цей резервуар перестав бути на балансі сільськогосподарських підприємств, а також чи передали його сільраді – на даний час не вдалося. Відповідні документи відсутні у Державному архіві Волинської області, архіві Луцької районної ради та Луцької райдержадміністрації, Городищенській сільській раді», – розповів Артур Томашевський.

У Городищенській сільраді, куди входить село Мартинівка, теж запевняють, що яма не перебувала в них на утриманні. Також цього резервуару немає у списку Управління з надзвичайних справ, куди заносять усі об’єкти пожежогасіння.

«У селі добре знали про яму, наказували дітям там не гуляти. Тим не менше, впродовж тривалого часу вона не закривалася. Маємо інформацію, що місцеві її використовували для зливу нечистот, наразі перевіряємо такі відомості», – зауважив Томашевський.

На даний час досудове розслідування триває, проводяться необхідні та можливі слідчі дії, спрямовані на повне, всебічне та неупереджене дослідження усіх обставин кримінального провадження, запевнив прокурор.

Нагадаємо, в результаті трагічного випадку згинуло двоє братів 2002 та 2006 року народження. У суботу, 14 січня, близько 18.30 один із хлопців під час прогулянки впав до пожежної водойми, що була посеред засніженого поля. Брат кинувся його рятувати, проте теж загинув.

Невеличку яму, яка забрала два дитячі життя, нарешті закрили
Невеличку яму, яка забрала два дитячі життя, нарешті закрили

Передрук заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні