--> На Волині відкрили новий дитячий садочок | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині відкрили новий дитячий садочок

0
1
На Волині відкрили новий дитячий садочок
У Володимир-Волинському районі відкрили новий дитячий садок, який облаштовували 4 роки.

Дошкільний навчальний заклад в селі Заріччя Володимир-Волинського району розрахований на 2 групи – середню та старшу і може вмістити 60 діток, - повідомляє прес-служба Волинської обласної партійної організації "УКРОП".

Завідувач ДНЗ Тетяна Кислюк розповідає, що раніше в селі працювала група неповного дня, яка розміщувалася в приміщенні сільради. Проте назвати це повноцінним дошкільним навчальним закладом було важко.

"4 години в день в невеличкій кімнатці змушені були тіснитися 26 діток. Туалет загальний – той що в сільраді. І так працювали з 2009 року", – пригадує завідувачка.

Мешканцям села, доводилося возити діток у садочки Володимира-Волинського та сусідніх сіл. Та це влітало в копійку для бюджету сільської ради.

«За те, що наші діти відвідують садочки в місті, ми з року в рік відшкодовували кошти. Спочатку платили 90 тисяч гривень за рік, а востаннє заплатили 150 тисяч гривень», – розповідає сільський голова Зарічанської сільської ради Ігор Пальонка.

Тож в 20012 році сільська рада вирішила облаштувати власний дитячий садок в будівлі колишнього будинку культури. За словами очільника громади, приміщення клубу руйнувалося, не опалювалося та затікало, проте в сільському бюджеті знайшли кошти та заходилися реконструювати споруду. Проте справа затягнулася.

«Рік будували, а потім почалися проблеми з казначейством, яке не відшкодовувало гроші. Будівельники роботу роблять, а держава не оплачувала акти виконаних робіт. Тоді ми попросили гроші з обласного бюджету», – розповідає Ігор Пальонка.

«У 2015 році, коли обласна рада виділила кошти для майбутнього садочка, забудовник виявився недобросовісним, гроші були неосвоєні і повернулися в бюджет. У 2016 році, коли обласна рада знову розглядала питання будівництва садочка, то це питання депутати ледь погодили, адже знали, що попередня сума коштів була невикористана», – додає депутат обласної ради, голова фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», радник голови облради Вячеслав Рубльов.

Загалом новенький садочок обійшовся в 6 мільйонів 400 тисяч гривень. Це і будівельні роботи і обладнання, і роботи по благоустрою, і меблі.

«В цій сумі – 1 мільйон 100 тисяч гривень – кошти сільського бюджету, 2 мільйони 540 тисяч – кошти фонду регіонального розвитку, і решта – кошти обласної ради. Ми довели те, що садочок необхідний для нашої громади і змогли його нарешті відкрити», – каже сільський голова.

"В планах – об’єднання навколишніх сіл в територіальну громаду, тому хоче облаштувати амбулаторію, відремонтувати дах та розширити садочок у селі Суходоли", - додає він.

Жителі Заріччя новому дитсадку не натішаться, адже заклад чекали дуже давно. Зарічанка Ольга Клопенюк розповідає, що в її сім’ї – шестеро дітей.

«В нас велике село, дітей багато і великий садочок був просто необхідний. До найближчого ДНЗ – 5 кілометрів, а це 40 хвилин пішки. Але ми дочекалися свого садочка – мій найменший син Максим буде тут навчатися», – каже мати шістьох дітей Ольга Клопенюк.

Голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді, радник голови облради Вячеслав Рубльов каже, що на Волині дуже багато важливих для громад об’єктів, які розпочали зводити, проте не добудували. Тому головним завдання для себе і депутатів обласної ради бачить завершення таких робіт.

«Наш план – максимально завершити саме ті об’єкти, які несуть соціальне навантаження. Це, в першу чергу – заклади освіти та медицини. Тому сподіваюся, що депутатський корпус, при розподілі бюджетних коштів, також передусім голосуватиме за виділення грошей саме на дитсатки, школи, ФАПи", - каже Вячеслав Рубльов.

"Проте є проблема, коли кошти з бюджету виділені, а їх не використовують, що призводить до замороження вирішення питань будівництва чи капітального ремонту об’єктів соціальної інфраструктури. Чому так відбувається, чому не освоюються кошти – ці питання до управління капітального будівництва облдержадміністрації. До прикладу, в кінці року в державний бюджет повернулися 21 мільйон гривень. Вважаю, що це злочин проти громади Волинської області», – зауважив чоловік.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні