Як на Волині УПА воювала з нацистами: документи спецслужб - у вільному доступі

8
4
Як на Волині УПА воювала з нацистами: документи спецслужб - у вільному доступі
До річниці першого бою УПА — бою з нацистами — у вільний доступ виклали колекцію документів, які відображають збройне та інформаційне протистояння між німецькими окупантами та Українською повстанською армією і підпіллям Організації українських націоналістів зокрема і на території Волині.

Усього у колекції – 61 документ, йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам’яті.

Колекцію підготували Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом СБУ та опублікували на Е-архіві визвольного руху.

Її публікація є частиною національної інформаційної кампанії «УПА — відповідь нескореного народу».

Колекція документів містить біля 20 оригінальних бойових звітів про збройні зіткнення з нацистами: засідки на колони, напади на гарнізони та важливі об’єкти докладно описує напад на окружний центр м. Камінь-Каширський 19 серпня 1943 р. інфраструктури, бої з каральними експедиціями тощо.


Як розповів один з упорядників колекції, історик Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун, у документах можна прочитати про бої з німецькими окупантами не тільки на теренах Західної України, але й на Житомирщині, Київщині та Хмельниччині й Вінничині.

«Діяльність УПА досягала таких масштабів, що окупанти не могли не реагувати на неї. У колекції міститься переклад наказу командувача СС і поліції генеральної округи «Волині та Поділля» Вільгельма Гюнтера. Ч. 41 від 7 червня 1943 р. У ньому окупаційний посадовець наказує знищити «національні заворушення» та роздає конкретні розпорядження німецьким каральним підрозділам про те, як діяти проти УПА», — розповів історик.

Поруч із військовими силами німецькі окупанти застосовували пропагандистський апарат. У колекції представлено 10 найпоказовіших німецьких листівок, спрямованих проти українських націоналістів. У них нацисти обзивали українських повстанців бандитами, вбивцями та грабіжниками та звинувачували в роботі на СРСР і світове єврейство.

Водночас тут можна знайти і інформаційні антинацистські матеріали УПА: «Наш шлях не веде ані до Берліна, ані до Москви!», «Що ми закидаємо німцям», «На скін гітлерівських загарбників!» та ін.

Переглянути документи можна на Е-архіві визвольного руху за посиланням.

Довідково:

З 7 на 8 лютого 1943 року у місті Володимирець на Рівненщині відбувся перший бій УПА. Це — бій з німецьким військом. Сотня Григорія Перегіняка — «Коробки» атакувала німецький гарнізон.



Теги: УПА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а вбивання евреів заради золота та видирання зубів це також боротьба з загарбниками.або кидання молодих вчителів зі сходу до криниць.поясніть неграмотним
Відповісти
Хіба ж ти зрозумієш, ти ж неграмотний.
Відповісти
нетільки евреїв..своїх вбивали якщо не зними...ще е живі свідки...
Відповісти
І справді гарна казка. З часом вже все менше залишається людей які б змогли розказати, що справді робило УПА. А цими розповідями вони фільтрують свідомість молоді. Якій чомусь, я не знаю чому, батьки не розказують історію. Яку вони знають від своїх дідів.
А зараз вже приховують скільки простих нівчому не винних людей загинуло від руки учасників УПА
Відповісти
упа - это хуже, чем немецкие нацисты. смерть бандерам
Відповісти
Мальчик лайкай а то на пирожок не заработаєш, уволю.
Відповісти
ту історію вже перекрутили на свій лад...скоро будуть говорити що бандери берлін брали.....до чого ми дожилися вже..справжніх героїв даже неспоминають..бо тепер все радянське чуже їм зробилося..
Відповісти
Цікаво чи поляки вбили на Волині хоча б одного нациста? А що це за клоуни АК що бігли попереду фронту?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні