У Луцькій мерії «розсекретили» монополістів, які виграють мільйонні тендери

0
1
У Луцькій мерії «розсекретили» монополістів, які виграють мільйонні тендери
Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця розкритикував роботу КП «Парки та сквери Луцька».

Про це чиновник написав у Фейсбуці.

«Одна із монополій, яка ще досі зберігалась у місті Луцьку — це монополія на послуги у сфері озеленення. В перелік таких послуг потрапляють: косіння трави/газонів, кронування/видалення дерев, обрізка кущів, обслуговування квітників та інші», - написав він.

І зазначив, що раніше всі ці послуги ішли однією великою статтею бюджету під назвою “озеленення”.

ЯК ЦЕ БУЛО РАНІШЕ

«Запити на 7-8, реально профінансовані послуги на 4-5 мільйонів гривень в рік. На початку року тендер оголошується на всю суму. Щоб взяти участь у багатомільйонному тендері, фірма мусить мати достатню кількість техніки, працівників, досвід роботи!», - додав посадовець.

А у Луцьку, з його слів, є тільки одне підприємство, яке може забезпечити виконання такого об'єму робіт — КП «Парки та сквери».

«Щонайменше останні 3 роки ситуація виглядала так:
- оголошується тендер на озеленення;
- в ньому беруть участь два учасники: МЖК і Парки та сквери;
- кожного разу виграє МЖК (бо давав нижчу ціну);
- потім МЖК наймає Парки та сквери і ті виконують більше 80% робіт по озелененню міста», - поділився «схемою» Моклиця.

В результаті виходило дорого і безперспективно. Фірми та організації, які хотіли б і могли б конкурувати у цій сфері, не можуть взяти участь в тендері, бо не мають досвіду виконання таких об'ємів робіт і відповідно засобів.

У 2017 - ДЕМОНОПОЛІЗАЦІЯ

«Тепер не буде великого тендеру по озелененню, а будуть менші тендери на окремі послуги по озелененню. Таким чином, ми даємо можливість малому та середньому бізнесу заходити на цей ринок, який у нас зовсім не розвинений», - зазначив чиновник.

І додав, що вже в лютому оголосять 6 тендерів через систему «Прозоро» на косіння трави у місті Луцьку. Загальна сума цих тендерів — 4 мільйонів. Середній розмір одного тендеру — 700 тисяч гривень.

«В результаті цього першого кроку на шляху до демонополізації ринку послуг у сфері озеленення місто отримає підтримку малого або середнього бізнесу, активізацію ринку послуг у сфері озеленення, здешевлення послуг, відкритість та публічність всіх процедур», - написав автор.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні