--> У луцькому ресторані дегустували елітні сири | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У луцькому ресторані дегустували елітні сири

4
3
У луцькому ресторані дегустували елітні сири
У ресторані високої кухні Patio di Fiori днями відбулася презентація елітних голландських сирів. Захід організував нещодавно відкритий у Луцьку фірмовий магазин «Сирне королівство».

Дебютну презентацію для гостей ресторану проводив Валерій Залата - сирний сомельє, який працює у луцькому магазині «Сирне королівство». Саме він допомагає покупцям обрати із величезного сортименту той сир, який підійде і до смаку, і до запланованого меню.

СИР + ВИНО = ІДЕАЛЬНА ПАРА

Гості дегустації насолоджувались не лише смаком сиру: куштувати його пропонували із спеціально підбраними винами. Із вибором напою допомагав винний сомельє Євген Одінцов.

Він пропонував для дегустації вина компанії-імпортера та дистриб’ютора «Укрімпорт ТД», яка є ексклюзивним постачальником кращих напоїв світу, основних брендів – Cricova, Shumi, J.P.Chenet, Baron Philippe de Rothschiud, Arthur Metz тощо.

Головне, за словами обох сомельє, аби у поєднанні вина і сиру жоден з них не домінував, а врівноважували смак одне одного.

ВІСІМ НОТОК СМАКУ

Сирний сомельє розповів, що сири мають різні періоди витримки – 1-2 місяці, 3-4 місяці і так далі. Чим довший період витримки, тим сир має більш насичений смак.

Загалом гостям Patio di Fiori запропонували спробувати вісім видів сирів.

Перший – молода "Гауда", до якої порадили італійське вино "Пінабріджіо" від Stellissimo.

Валерій розповів, що місто Гауда назване на честь сиру, а не навпаки. Невеличке поселення з’явилось у 10 столітті, сир – на одне-два століття пізніше, а місто Гауда засноване аж у 15 столітті, коли сир був вже добре відомим.

«Сир "Зелений песто" має зелений колір завдяки тому, що у його складі є значна кількість базиліка. Він також смакує до білого вина. Цей сир молодий, з’явився у 2006 році. Гарно смакує у салатах, піці, з брускетами», - продовжував презентацію Валерій Залата.

Сир із коров’ячого молока "Міллер Вермеєр" назвали на честь художника Вермеєра. Готується із знежиреного молока, вважається дієтичним сиром із фруктово-карамельним смаком. Куштуючи його, можна відчути крупинки, – це, за словами сирного сомельє, кальцій. Вина до цього сиру підійдуть білі, однак не надто кислі, можна спробувати і легке червоне вино.

«Сир "Старий Роттердам" виготовляється на півдні Голландії, теж із крупинками, є високомінералізованим продуктом, має медово-карамельний смак із нотками ванілі. Смакують із цим сиром насичені вина, приміром біле "Шардоне", червоне "Кабарне Совіньйон», - розповів Валерій, пропонуючи гостям ресторану скуштувати ще один вид сиру.

Львівський сомельє Євген запропонував разом із «Старим Роттердамом» спробувати сицилійське вино, яке врівноважує пікантність цього сиру.

Також гостей познайомили зі смаком козячих сирів. Як відомо, козячий сир набагато корисніший, ніж коров’ячий, оскільки містить більше фосфору, протеїнів тощо. Його можна додавати у їжу дітям, яким ще не виповнилось трьох років. Запропонований на дегустації козячий сир витриманий протягом двох місяців, має ніжний вершковий смак.

А от екстравитриманий козячий сир (9 місяців витримки) значно відрізнявся смаком, має у своєму складі крупинки. До цих сирів гостям Patio di Fiori подали рожеве французьке вино торгової марки "Жан Лерон".

Смакував дегустаторам сир "Гудбрандсдален", зроблений із суміші коров’ячого та козячого молока.

«Завдяки додаванню вершків коров’ячого молока, сир карамелізується, даючи коричневий колір та солодкий смак. У цей сир зовсім не додають цукру. Гарно смакує сир Гудбрандсдален з кавою, підходить для фондю та приготування піци», - наголосив сирний сомельє Валерій.

Особливу увагу на презентації приділили сирам із пліснявою. До слова, у магазині «Сирне королівство» представлені сири із білою ("Брі", "Камамбер"), блакитно-зеленою та червоною пліснявою. На дегустації гостям ресторану запропонували сир із блакитно-зеленою пліснявою "Бле д'Оверн".

«Сири з пліснявою корисні для здоров’я. Їх радять вживати тим, хто страждає серцево-судинною недостатністю, спортсменам… добова норма 50 грамів сиру з пліснявою, і ви здорові», - розповів Валерій.

«Французи до таких гострих сирів, на диво, радять солодкі або напівсолодкі вина… Ми пропонуємо сир з цвіллю скуштувати разом із білим напівсолодким вином "Блан Медіум Світ" виробництва Jan Paul Chenet», - додав сомельє зі Львова.

ЕМОЦІЇ ВІД СМАКУ

Гості сирної презентації поділилися враженнями, які виявилися доволі яскравими.

Лучанка Оксана завітала на дегустацію сирів з подругою, колегою по роботі. Жінки зізналися, що у Patio di Fiori вони завітали вперше, однак на сирних дегустаціях бувають часто. Цього разу вдалося почерпнути для себе багато нових цікавих фактів з історії виробництва сирів.

Інша гостя Наталка розповіла, що нещодавно повернулася з донькою з Амстердаму, де досхочу насолодилася голландськими сирами, тому тепер вважає себе сирною гурманкою. Жінка підтвердила, що на дегустації подавали дійсно голландські сири, смак яких незабутній і сплутати неможливо.

«Вина підібрані в тему, і закуски, що подавалися з сирами - влучні…» - зауважила пані Наталя.

Її подруга Оксана теж поділилась враженнями від дегустації. Каже, що для неї вона була пізнавальною і цікавою.

Подружжю Валерія та Анни смакували сир із коров’ячого молока "Міллер Вермеєр" та екстравитриманий козячий сир. Вони зізналися, що куштували їх уперше.

«Я не є сирним гурманом, більше моя дружина знається на цьому, тому мені було цікаво і спробувати, і послухати… Класно, що у нашому місті проводяться такі заходи», - поділився враженнями від дегустації Валерій.



Ірина КОСТЮК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зачьотні вуса у офіціанта)))
Відповісти
Хто ж у змозі зараз ті сири купувати? Пир во время чумы!!! :(
Відповісти
да вуса крепкі
Відповісти

хто ці всі люди????
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні