--> Сенегал напав на Гамбію, щоб скинути правителя | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Сенегал напав на Гамбію, щоб скинути правителя

0
3
Сенегал напав на Гамбію, щоб скинути правителя
Збройні сили Сенегалу оголосили про початок військового вторгнення в сусідню Гамбію, щоб забезпечити передачу влади переможцю виборів в цій країні Адаму Барроу.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на Російську службу BBC.

Такий крок зроблено на тлі одностайного рішення Ради Безпеки ООН підтримати інтервенцію Сенегалу в Гамбії.

У резолюції засуджується небажання чинного глави держави Джамме покинути свій пост. За документ проголосували всі 15 країн - членів РБ, повідомляє Reuters.

Разом з Сенегалом свої війська в Гамбії відправить і Нігерія. Раніше стало відомо, що вона вже виділила на операцію кілька своїх літаків і як мінімум один військовий корабель.

Яхья Джамме, що правив Гамбією з 1994 року, в грудні відмовився визнати поразку на президентських виборах.

Це рішення не сподобалося Економічного співтовариства західноафриканських держав, визнав переможцем виборів Адаму Берроу.

У результаті в четвер Берроу вже приніс в Сенегалі присягу незважаючи на те, що Джамме так і не покинув пост у визначений термін.

Сенегальская армія ще в середу поставила Джамме ультиматум, пригрозивши йому вторгненням в країну в разі, якщо в ніч на 19 січня він не залишить посаду. Джамме проігнорував цей ультиматум і продовжує наполягати на своїй легітимності. Тим не менш негайного вторгнення з боку Сенегалу не було, бо не було рішення Ради Безпеки ООН. Тепер же сенегальска армія почала діяти.

Джамме, очолює Гамбію з 1994 року, в грудні несподівано програв чергові вибори президента. Його кандидатуру підтримали близько 36,7% виборців, в той час як за його конкурента Берроу проголосували 45,5% електорату. Спочатку Джамме визнав свою поразку на виборах, але пізніше все ж оскаржив результати грудневого голосування. Позов Джамме, в якому він заявляє про численні порушення в ході голосування, суд розгляне навесні. У зв'язку з цим термін повноважень Джамме був продовжений на три місяці.

Берроу і "ЕКОВАС" відмовилися визнати законність такого кроку, після чого Сенегал і Нігерія почали стягувати до кордону Гамбії війська, а з самої країни почали евакуювати туристів. Регулярні збройні сили Сенегалу налічують близько 20 тисяч осіб, а військовий бюджет країни становить приблизно 300 млн доларів в рік. Чисельність збройних сил Гамбії оцінюється в 2,5 тисячі осіб.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні