--> «Боротьба за пацієнта буде», - луцький медик про реформу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Боротьба за пацієнта буде», - луцький медик про реформу

1
1
 «Боротьба за пацієнта буде», - луцький медик про реформу
Головний лікар луцької поліклініки вважає, що з впровадженням нової реформи медики боротимуться за пацієнтів, але в розумних межах.

Про це Ігор Гнетньов розповів в інтерв’ю інформаційному агентству Волинські новини.

Головний лікар Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Гнетньов прокоментував реформу медицини, головний принцип якої: «гроші йдуть за пацієнтом». За новими правилами, розмір зарплати сімейних лікарів залежатиме від того, скільки пацієнтів заключать з ними контракт.

«Звісно, боротьба буде. Зараз нам гроші виділяли на кількість зареєстрованих в прилеглих мікрорайонах. Тепер же від місця реєстрації це вже не залежатиме і пацієнт матиме право вибору лікаря. І від цього вибору залежатиме, скільки коштів отримає заклад. Звичайно, від того, скільки підпише лікар договорів - від того залежатиме розмір його зарплати», - пояснив медик.

З його слів, за одного залученого пацієнта на рік держава платитиме по 210 гривень. Але не всі ці гроші підуть лікарю. З цієї суми ще потрібно вирахувати податок, забезпечити робоче місце лікареві, заплатити зарплату медсестрі. Втім, чоловік припускає, що зарплати лікарів можуть зрости до 10 тисяч гривень і більше.

«Спершу, звичайно лікар буде набирати пацієнтів «побільше», але рано чи пізно стане зрозуміло, що за набором криється й відповідальність. Тим більше, буде передбачена градація: якщо лікар, до прикладу, уклав контракти з 2 тисячами пацієнтів, за них платитиме держава по 210 гривень. А якщо більше 2 тисяч (можна ж і 10 тисяч набрати) – плата за пацієнта буде нижчою. Адже неможливо надати такій кількості людей однаково якісні послуги», - наголосив Ігор Гнетньов.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тут виникає багато суперечностей. Одна з причин – кваліфікація лікаря. Є ескулапи, які десятками років сидять в поліклініках на виписці рецептів і «оформленні» лікарняних листів. Вони жодного разу не їздили на підвищення кваліфікації, останню медичну книгу тримали в руках ще в медвузі, лікують діарею, нежить і кашель, стукають молоточком по коліну і на цьому їх кваліфікація вичерпується. Я про те, що цього лікаря потенційні пацієнти не засиплють контрактами і не стоятимуть до нього в черзі. Позаяк святе місце порожнім не буває, уся клієнтура хлине до спеціаліста, який, в кінцевому рахунку, буде мати більше паперової тяганини, ніж лікування. Чи я не правий? З однієї сторони, таке явище підчистить ряди медиків, примусить підтягнутись, працювати над собою, а з іншої – завантажить тих, хто лікує. Але в цій ситуації кількість обернено пропорціональна якості. Як тут бути, щоб не перегнути палку? Спеціалісти будуть перебиватись з хліба на натуральну ікру, а неспеціалісти – з хліба на ікру кабачкову. Якщо на неї вистачить. Повинні бути, очевидно, в «симпатіях» до лікуючих лікарів якісь кількісні обмеження? Якесь регулювання? Існує старий анекдот про те, як в Палату Лордів англійського парламенту прийшли два євреї: Сьома і Фіма. Сьома каже:
Я бачу, вам тунель потрібний під Ла-Маншем. Є пропозиція. Ми з Фімою будемо копати. Я – зі сторони острова, а Фіма - зі сторони материка. А потім ми зустрінемось посередині.
А що буде, якщо ви не зустрінетесь, - захвилювались лорди.
Ну, тоді ви будете мати два тунелі.
Я веду до того, що тут теж багато «тунелів» запропонують. Суть же в тім, щоб ми такою реформою багато не «накопали» і щоб ці, поки що не викопані «тунелі», не завели в блуд і лікаря, і пацієнта. Швидше за усе – останнього. Щоб пацієнти масово не хлинули до знахарів. Поясніть, хто розумний. Завчасно дякую.


Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні