--> Купання в ополонці на Водохреща: поради лікаря | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Купання в ополонці на Водохреща: поради лікаря

2
2
Купання в ополонці на Водохреща: поради лікаря
19 січня для православних християн – велике свято різдвяно-новорічного циклу, Хрещення Господнє. У цей день прихожани святять воду, яка зберігає свої цілющі властивості протягом року, а також пірнають в ополонку.

До купання на Водохреща треба ретельно підготуватися й дотримуватись усіх правил безпеки, оскільки для організму подібні процедури – це значний стрес. Деталізовані поради – від Наталії Каспрук, доцента кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Буковинського державного медичного університету.

Щоб не зашкодити здоров`ю під час купання на Водохреща, слід дотримуватися правил безпеки. Перед тим, як пірнути в ополонку, необхідно обов`язково порадитись з лікарем, адже існує цілий перелік гострих та хронічних захворювань, при яких зимове плавання протипоказане.

До них належать:
– запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити)
– захворювання серцево-судинної системи (вроджені та набуті вади серця, ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії, перенесений інфаркт міокарда, важкий коронаросклероз, гіпертонічна хвороба ІІ та ІІІ стадії
– хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит), периферичної нервової системи (неврити та поліневрити)
– хвороби ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз)
– захворювання органів зору (глаукома, кон`юнктивіт)
– захворювання органів дихання (туберкульоз легень - активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема легень)
– хвороби сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит)
– хвороби шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит)
– шкірно-венеричні захворювання, наявність великих післяопікових рубців
– підвищена температура
– кровотеча
– онкологічні хвороби
– алкогольне сп’яніння.

Якщо ж рішення зануритись в холодну воду 19 січня на свято Водохреща таки прийнято, порада від медиків: пірнати в ополонку лише в тому разі, якщо Ви повністю здорові.

1. До пірнання в ополонку потрібно готуватись: організм повинен бути загартований. Для цього найкращий спосіб – контрастний душ: чергувати холодну та гарячу воду.

Ніяких алкогольних напоїв до купання! Вони сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло і людина замерзає.

2. Перед заходом у воду потрібно зробити зарядку, побігати, пострибати, словом, максимально розігріти тіло. Для занурення обов’язково вибирайте ополонку, де є обладнаний спуск до води, щоб не підсковзнутися і щоб можна було легко та швидко вийти з крижаної води. Пам’ятайте, що купатися слід виключно в присутності медичної та рятувальної служби.

3. Занурюватися в ополонку потрібно поступово: перебувати у воді можна не більше 10-15 секунд. Після цього одразу загорнутися у теплий, сухий одяг, випийте теплого чаю.

Стежте за тим, аби дітлахи не купалися у холодній воді без нагляду дорослих. Не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний.

За правильного підходу до зимового загартування, організм зміцнюється, можна позбутися багатьох хвороб. У «моржів» збільшується життєва ємкість легень, також зростає м`язова сила та загальна витривалість. Кількість простудних захворювань знижується в декілька разів, а тривалість самої недуги скорочується майже втричі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бажано усіх взяти на облік у дурдомі.
Відповісти
Головне не забути одіти вишиванку і привязати до шиї бардюру
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні