--> У волинському музеї на автентичній лірі зіграли «Щедрика» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У волинському музеї на автентичній лірі зіграли «Щедрика»

0
4
У волинському музеї на автентичній лірі зіграли «Щедрика»
На автентичному інструменті роботи волинського майстра Віктора Іщука грав рівненський лірник Андрій Ляшук.

Справжня волинська ліра, яка довгий час мовчала у краєзнавчому музеї, знову зазвучала. Вірніше, це точна копія тієї, яка експонується, - пише Волинь-нова.

На жаль, заграти на тій, давній, уже не можна, і працівники замовили копію у волинського майстра автентичних народних інструментів Віктора Іщука.

Це вже 17 ліра, яку він змайстрував. Тепер про цей інструмент можна дізнаватися не з розповідей працівників музею, а з його звучання. А зіграв на ньому вихідець із Ковельщині, а нині рівненський лірник Андрій Ляшук.

Піснею «Ой, зійшла зоря вечоровая...» та колядкою «Щедрик» лірник Андрій додав колориту різдвяній виставці в музеї, від чудових атрибутів якої повіяло давнім звичаєм. Пан Андрій відзначив добру якість колісної ліри та її гарний стрій. Розповідає, що отримав чудові враження від музейної виставки.

На лірах раніше грали сліпці, в основному пісні моралізаторські, часом гумористичного жанру. Колись лірництво було дуже поширениим на Волині, тут діяла навіть школа мандрівних музик. Тепер почути гарну гру на цьому інструменті не так легко, адже справжніх лірників в Україні всього 15.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні