Куди з Луцька поділися тролейбуси-«гармошки»

0
-6
Куди з Луцька поділися тролейбуси-«гармошки»
Після набуття незалежності Україною постала проблема поповнення тролейбусних парків новими машинами, оскільки тролейбуси «ЗиУ» та інші виготовлялися за кордоном.

Також існувала проблема із забезпеченням паливо-мастильних матеріалів автобусних парків, через що істотно збільшилась кількість користувачів електротранспортом. Тому було прийнято рішення почати виготовляти зчленовані тролейбуси з вітчизняних комплектуючих, - пишуть в інтернет-спільноті Громадський транспорт Луцька.

До Луцька перші чотири тролейбуси «ЮМЗ-Т1» прибули у 1993році. Жителям міста нові тролейбуси дуже сподобались, оскільки були зручнішими та просторішими за «ЗиУ» та «Шкоди», що експлуатувались.

Спочатку вважали, що це зчленовані автобуси «Ікарус-280», які до цього працювали та ще й мали схоже оранжеве фарбування.

Протягом 1994-1995рр. отримали ще 3 такі тролейбуси, але вже сірого фарбування та були зібранні у Павлограді. Нові тролейбуси отримали народну назву «гармошка» або «баян» та в основному працювали на найнапруженіших маршрутах №1 та 2.

Після будівництва тролейбусної лінії до міського кладовища в с.Гаразджа була традиція надавати «гармошки» на Провідну неділю, здебільшого ці тролейбуси здійснювали перевезення школярів по місту на замовленнях.

Через скрутне фінансове становище на Луцькому підприємстві електротранспорту в 2009 році від «ЮМЗ-Т1» почали відмовлятися, оскільки їх експлуатація потребувала більшої кількості коліс та електроенергії. Хоча і були плани їх переробити в "одиночні" машини, вкоротивши їх, як це робили свого часу в деяких тролейбусних підприємствах України.

Такі машини значно б менше потребували фінансових витрат на обслуговування. Проте, необхідно було придбати ліцензію на здійснення даних робіт, яка коштувала достатньо дорого.

Тому машини почали списувати: першим порізали у 2010р. борт 188, якому у 2004р. почали робити капітальний ремонт, який так і не завершили. Після цього в грудні 2014р. було списано 189 та 193, які перед цим 5 років простоювали.

В лютому 2013 року «гармошки» востаннє працювали на лінії, і всі 4 тролейбуси були списані в жовтні 2015 році.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні