Найдорожчі подарунки чиновникам і нардепам у 2015 від «Наших грошей»

0
-2
Найдорожчі подарунки чиновникам і нардепам у 2015 від «Наших грошей»
Програма «Наші гроші» Дениса Бігуса склала рейтинг чиновників і суддів, які отримали найбільше задекларованих подарунків минулого року.



На вершині рейтингу – народний депутат Денис Дзензерський. Рекордні 35 млн грн народному обранцю з «Народного фронту» подарував батько-бізнесмен. Гроші депутату потрібні, бо річна зарплата Дениса Дзензерського всього лиш 75 тис грн. Весь результат роботи Дзензерського за цей рік: 0 депутатських запитів і аж 8 законопроектів. Нардеп не часто з’являється на робочому місці і навіть пропустив голосування за бюджет на 2017 рік.

З готівкою пощастило і нардепу-бютівцю Сергію Власенку. Мама подарувала йому півтора мільйона гривень. Нардеп Власенко вважає такий подарунок «нормальним» і неохоче про нього говорить:

– Ви сказали, що це «нормально», що у Вашої матері є півтора мільйона Вам на подарунок?

– Це нормально, так. Чому ні? Ви вважаєте, що це не «нормально»?

– Вона ж пенсіонерка. Не кожен пенсіонер може півтора мільйона подарувати.

– Не кожен.

– Вона, може, має якусь високу пенсію?

– Ні.

– А звідкіля тоді півтора мільйона гривень?

Дружина нардепа-радикала Віктора Галасюка (з нульовим доходом протягом останніх 3 років) отримала півмільйонний подарунок від самої себе. Втім нардеп запевняє, що це помилка. За його словами, презент дружині подарували її батьки.

Непогані подарунки депутатам роблять і діти. Футболіст Олександр Шуфрич приватизував будинок на 700 квадратів у Козині у 2012, а минулого року подарував його батьку Нестору. Нардеп пояснив:

«Це мій син переписав на мене дім, який ми будували і ми визначалися, що він буде в ньому жити, але потім він вирішив жити в місті, отримав квартиру в якій я проживав в місті і він переписав, точніше подарував мені дім, який ми будували». Вартість будинку за декларацією 10 млн грн. Та у віце-президента клубу «Говерла-Закарпаття» Олександра Шуфрича залишився ще один, поруч із батьком, на 300 кв.м. Приватизований у 2011 році.

Прокурору Шевченківської прокуратури Роману Киту – задарували дружину. 26-річна Марія Хохол за 2 роки отримала в подарунок будинок на півтисячі квадратів поруч із помешканням генпрокурора Юрія Луценка в селі Стоянка. Потім – земельні ділянки, квартиру, згодом ще одну квартиру і машиномісце. Щоправда на прокурорський автопарк цього машиномісця все одно не вистачить: Audi Q7 2008 р.в., Honda CR-V 2014 р.в. та Ford Mustang 2009 р.в.. Кожне з авто щонайменше в кілька разів дорожче за річний дохід подружжя. До речі, Роман Кит місяці тому звільнився з прокуратури за власним бажанням і нічого не захотів коментувати.

Протилежна ситуація у родині очільниці Печерської податкової Оксани Датій. В неї – обдарований чоловік. Максим Мухін, донедавна теж податківець, отримав подарунків на майже 7 млн грн, переважно готівкою.

Обдаровують і поліцію. Ольга Татаріна працює у слідчому управлінні в Сумській області, але вже 4 роки у Києві у декретній відпустці. Дохід чоловіка полісменки у 200 тис грн не завадив йому зробити їй мільйонний подарунок. Ольга Татаріна пояснила, що чоловік купив квартиру і переписав на неї. Крім квартири, її чоловік купив MERCEDES-BENZ і HARLEY-DAVIDSON. Та слідча Татаріна замість пояснень погрожувала викликати поліцію.

Дружині керівника Держгеокадастру Олега Цвяха родичі-бізнесмени подарували розважальний центр, загальною вартістю у 5 млн грн. «Це центр сімейного дозвілля із закладом громадського харчування та земельна ділянка, на якій розташований цей центр дозвілля» – Олег Цвях.

З усіх судів найбільше задекларованих подарунків виявилося в Київському апеляційному господарському суді. Судді і отримували подарунки, і самі дарували. Суддя Калатай подарувала чоловікові нерухомість.

«Я йому переоформила шляхом дарування, не думала, гроші тоді йому не треба було, тому що це було дарування. Ой, не думала, що моя скромна декларація у вас питання викличе», – Надія Калатай.

Суддя Антоніна Мартюк подарувала сину квартиру: «Звичайно, щоб він був забезпечений, тому що йому хрещений батько подарував квартиру і я йому подарувала». Квартира-подарунок знаходиться у самому центрі Києва. В цьому будинку квартира такого ж метражу коштує 180 тис дол, тобто близько 5 млн грн, але саме суддівську квартиру оцінили у скромні для цього місця півтора млн грн. Крім квартир, у судді є будинок на 215 квадратів під Києвом. «Будували власними коштами, сім’я у нас досить працьовита. Батько в мене був директором цегельного заводу свого часу, у нас ще будматеріалів своїх стільки залишилося з того періоду, то ми за рахунок цього і побудували. І кум мені допомагав, він теж будівництвом займається, він допомагав будувати. Ну фактично це за суддівську зарплату і за ті збереження, які…ну в мене було декілька дійсно вдалих угод з нерухомістю» – суддя Антоніна Мартюк.

Судді Лесі Сітайло подарували квартиру. Ще суддя господарського суду отримала у подарунок у негрошовій формі від фірми «Тарас» щось на 207 тис грн.

Судді Владиславу Суліму з дружиною родичі надарували більше мільйона гривень. Суддя переконує, якщо вже атестаційна комісія не знайшла жодних проблем, то нам взагалі немає сенсу цікавитись. На питання, звідки кошти в родичів на подарунки суддя відповідає так: «Ще раз вам кажу, ця інформація про підтвердження джерел походжання в моїх, однією з осіб, тому що подарунок отримав один я, це зазначено в моїй декларації. Вони були подані до відповідних органів при проходженні мною атестації. Ці обставини перевірялися, запитань до мене не виникло, дякую».

Суддя Копитова із зарплатою у 200 тис за минулий рік змогла сама собі подарувати квартиру в центрі Києва за півтора млн грн, де ринкова вартість 1 квадрату – 2 тис дол.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні