ТОП-5 «засекречених» рішень Маяківської ради часів Ігоря Ярмольського

12
9
ТОП-5 «засекречених» рішень Маяківської ради часів Ігоря Ярмольського
Вдалося переглянути рішення сільради, які нинішній голова Луцької райдержадміністрації тримає «за сімома замками».

За правилами зберігання документів, рішення місцевих рад протягом трьох років мають перебувати в так званому оперативному зберіганні. Тобто – в самих радах, під рукою у чиновників та депутатів.

Попри це багатолітній голова Маяківської сільської ради Ігор Ярмольський, щойно став головою Луцької райдержадміністрації, усі напрацювання ради «забрав із собою». Якщо бути точнішим – відправив в архівний відділ тої ж адміністрації.

Нова голова Маяків, а тепер уже Княгининівської об’єднаної громади Олена Тердохліб, прийшовши на посаду у січні 2015 року, отримала у спадок скромну базу документів – лише із початку поточного року. До давніших рішень сільради та виконкому їй, як і решті бажаючих «всунути носа» у старі справи – доступ закрили.

Зателефонувавши в архівний відділ Луцької райдержадміністрації, кореспондент видання «Волинь24» теж отримав категоричну відмову у доступі до рішень Маяківської сільської ради. Начальниця відділу Зоя Сидорук повідомила, що перемістившись до архіву, рішення ради із публічної інформації перетворилися на конфіденційну, закриту для стороннього ока. На прохання аргументувати, порадила написати запит, на який вона обов’язково "дасть аргументовану відмову".

Проте ми вирішили не писати звичний для журналістів запит на отримання публічної інформації, а скористатися правом кожного громадянина на доступ до архівних матеріалів. Адже законодавство передбачає, що лише заява і документ, який посвідчує особу, необхідні для того, аби отримати для ознайомлення матеріали архівів.

Працівників архіву довелося переконувати, що рішення місцевої ради не можуть бути конфіденційною інформацією
Працівників архіву довелося переконувати, що рішення місцевої ради не можуть бути конфіденційною інформацією

Тим не менше, із першого разу отримати доступ до рішень сільради не вдалося. При зустрічі начальниця архівного відділу вперто відмовляла. Спершу відсилалася до захисту персональних даних, які можуть міститися в рішеннях, тоді – на те, що був неприйомний день, але зрештою заяву зареєструвала та пообіцяла «дати відповідь протягом місяця».

На ранок наступного дня свою думку, схоже, начальниця архівного відділу змінила. У телефонній розмові Зоя Сидорук повідомила, що затребувані документи готові і можна приходити, щоб переглянути їх.

В архіві планували знайти рішення, за яким Ігор Ярмольський отримав чимало землі в Княгининку та Зміїнці. Зокрема, під оцим маєтком в «царському» селі
В архіві планували знайти рішення, за яким Ігор Ярмольський отримав чимало землі в Княгининку та Зміїнці. Зокрема, під оцим маєтком в «царському» селі

Нас цікавили насамперед документи за 2007-2008 роки, адже згідно із декларацією Ігоря Ярмольського у цей час він та його дружина стали власниками п’яти ділянок у Княгининку площею трохи менше гектара та трьох ділянок у Зміїнці площею півгектара. На жаль, жодних рішень, які б вказували, на підставі чого у родини Ярмольських з’явилися ці наділи серед архівних документів за цей час – так і не знайшлося (про землю посадовця читайте незабаром).

Тим не менше, серед напрацювань сільської ради виявилося чимало іншої інформації, яку б не хотілося лишати поза увагою волинян. Тож пропонуємо п’ять найцікавіших рішень Маяківської сільської ради, прийнятих протягом 2007-2008 років.

1. Премії та надбавки. Кожна перша сесія поточного року розглядала рішення «Про преміювання, встановлення надбавки і виплату матеріальних допомог, грошової винагороди сільському голові». Приміром, на початку 2007 року «за інтенсивність роботи і високі досягнення у праці» депутати проголосували за +50% надбавки Ігорю Ярмольському. А ще – вирішили щомісячно преміювати голову у розмірі 25% від окладу з усіма надбавками і виплатити грошову винагороду «на оздоровлення» за усі 13 років роботи.

У січні 2008 року – нова надбавка «за інтенсивність» +50%, а розмір премії зріс до 75% поточного заробітку.

Крім того, наприкінці 2008 року проголосували за ще одне рішення на користь матеріального благополуччя голови Маяків – «Про призначення надбавки за вислугу років» у розмірі 25%, починаючи із 1 вересня 2007 року.

2. Готель замість радгоспу. Земельну ділянку під колишнім радгоспом продали за 23 тисячі гривень. Невдовзі тут з'явився готельно-ресторанний комплекс «Колобок».

Маяківська сільрада прийняла рішення «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для продажу у власність Покровському А.В. та Куренді А.М.» 28 грудня 2007 року. Щоправда, перед цим будівля пережила пожежу і ділянка, звісно, справді втратила в ціні.

На місці «Колобка» колись було приміщення радгоспу, яке згоріло
На місці «Колобка» колись було приміщення радгоспу, яке згоріло

Цікавим збігом є те, що під час розбудови готельно-ресторанного комплексу «Колобок» недобудоване приміщення знову горіло. Місцеві пригадують: на місце пожежі оперативно приїхав Ігор Ярмольський і переживав подію в таких сильних емоціях, що зрештою йому навіть викликали карету швидкої допомоги. В очевидців закралася підозра, що сільський голова має неабиякий інтерес в появі цього об’єкта.

Іще одна «полум’яна паралель» – новим власником землі і будівлі став Андрій Покровський, нинішній депутат Луцької міськради, а на той час – власник мережі гральних закладів «Альфа-казино», найбільший із яких – у Луцьку на просп. Молоді – теж згорів.

3. Мобільна вишка. На початку 2007 року депутати віддали в оренду «Київстару» на 49 років землю для встановлення базової станції стільникового зв’язку. За таку оборудку попросили скромні гроші: 100 гривень за квадратний метр на рік. Фактично, без малого півстоліття місцевий бюджет буде отримувати копійки за стратегічний об’єкт від солідної компанії.

4. Твердохліб і аптека. Протистояння Ігоря Ярмольського із Оленою Твердохліб почалися задовго до політики. Повернувшись із заробітків, жінка надумала відкрити в Маяках цех із пошиття одягу, надивилася приміщення, яке багато років стояло пусткою, проте ніяк не могла домовитися із сільським головою.

«Відмовити» – таким було рішення сільради на чисельні прохання дати в оренду приміщення колишньої аптеки. Ярмольський аргументував відмову тим, що в будівлі неодмінно знову має здійснюватися продаж медикаментів.

Зрештою, голова сам знайшов «підходящого» претендента і здав будівлю в оренду «Волиньфармпостачу» …за 1 гривню.

Олена Твердохліб замінила на посаді сільського голови Ігоря Ярмольського, який керував Маяками 20 років: із 1994 до початку 2015
Олена Твердохліб замінила на посаді сільського голови Ігоря Ярмольського, який керував Маяками 20 років: із 1994 до початку 2015

5. Оренда за 15 гривень. Серед рішень Маяківської сільради – чимало тих, що стосуються продажу чи оренди землі. Суми, тим більше у порівнянні з нинішніми ринковими, вражають своєю скромністю: близько 200-400 гривень за оренду десяти соток та десь близько 20-30 тисяч за продаж.

Знайшлося кілька взагалі шокуючих цифр. Приміром, 15 соток в Маяках здали в оренду на 49 років підприємству «Горизонт» за …40 гривень на місяць. А підприємцю Наталії Богданович повезло іще більше: оренда 12 соток під міні-маркет у Зміїнці їй коштувала 15 гривень в місяць.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)

Передрук заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кретини! Горизонт фірма Заїки, земельного начальника району.
Відповісти
Мудак Ярмольський і злодій. Знаю людину яка хоче його кокнути за справи темні. Надіюсь скоро тут нікролог прочитати.
Відповісти
І що ж тут такого? Це ж рішення колегіального органу, а не голови. Через рік- два про твердохліб буде в 10 разів більше гівна, як про Ярмольського. Є правило: якою міркою міраєш, такою тобі відміряється.
Відповісти
ярмольський крав все пiдряд!!! це що вилiзло то квiточки в порiвняннi з тим що вiн накрав! i пiдлабузникам своiм кiстку пiдкiдав, того тут так його захищають... досить!!! час розплачуватись за все,як не на цьому свiтi то на тому будете вiдповiдати!злодii i брехуни!
Відповісти
Нікролог можливо буде, але ти його вже не прочитаєш. Придурок ти - " лом"
Відповісти
Ярмольский - ходячий довідник по корупції. Який Гунчик така і команда. Одним словом - ЗЛОДІЇ
Відповісти
А я не проти Ярмольського. В свій час, коли мені було трудно, вчились в інших містах двоє дітей, він мені дуже допоміг. І нічого не взяв, і ніколи мені за це не нагадував. Поступив так, як і треба. А хто на його місці був би собі ворогом? Я б теж собі взяв би пару ділянок. І дітям взяв би. Я - виходець з села, з хліборобів. Закінчив університет, спеціальність "міська". Мріяв збудувати власну хату. Не склалось. Тоді, коли були гроші, не давали землі. Сьогодні - ні грошей, ні землі. Мешкаю в хрущовській "сірниковій коробці". І не заздрю нікому, і Ярмольського не кляну. На все божа воля. Смачної усім куті. І Ярмольському - теж.
Відповісти
З 52 млн украінців стало за 25 років 40 млн - то теж майбуть петрович винен?
Відповісти
такi як ти - бiда нашоi краiни!!! якби був при владi, набрав би побiльше!!??
Відповісти
Перевірте всі сільські ради! Премії і добавки і не тільки це мають голови, а голосують за це депутати!
Відповісти
А ти б ходив в порваних штанах і харчувався б однією редькою? Патріот хУєв.
Відповісти
вас треба виловлювати як собак... от тодi може щось змiниться..



Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні