На Волині судять скандального «французького терориста»

0
-2
На Волині судять скандального «французького терориста»
Цього тижня у маленькому райцентрі Любомль на Волині, неподалік від польського кордону розпочався суд у гучній справі про міжнародний тероризм.

На лаві підсудних громадянин Франції Грегуар Муто., якого СБУ обвинувачує у підготовці терактів під час цьогорічного Чемпіонату Європи з футболу, - повідомляє Deutsche Welle.

21 травня 2015 білий Renault Kengoo з французькими номерами під’їхав до українського прикордонного пункту Ягодин на Волині. Спокійно проїхавши через "зелений коридор" митниці, авто вже готове було перетнути лінію польського кордону, аж раптом кілька працівників Служби безпеки України (СБУ) зупинили його.

На відео, згодом оприлюдненому СБУ, видно як озброєні службовці грубо витягнули водія з машини. Як повідомила тоді українська спецслужба, за кермом виявився 25-річний громадянин Франції Грегуар Муто, а в багажнику Renault було знайдено цілий арсенал зброї: п’ять автоматів Калашникова, понад п'ять тисяч набоїв, два протитанкові гранатомети з 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу та сто електродетонаторів.

За два тижні голова СБУ Василь Грицак виступив із сенсаційною заявою: українська спецслужба викрила глибоко законспіровано терористичну групу, яка планувала низку терактів у Франції напередодні та під час проведення Чемпіонату Європи з футболу 2016 року. За його словами, затриманий громадянин Франції разом із спільниками планував використати зброю для одночасного підриву мостів та автобанів, офісу податкової, мусульманської мечеті та єврейської синагоги.

СБУ опублікувала одразу кілька відеозаписів: завантаження зброї в авто, затримання на кордоні, а також аудіозаписи ймовірних розмов Грегуара Муто., з яких начебто випливає, що француз був прихильником праворадикальних ідей і за допомогою терактів, планував боротьбу з "мусульманською навалою" у Франції.

Тихий зоотехнік
СБУ підозрює Грегуара Муто в правопорушеннях за трьома статтями Кримінального кодексу: незаконне поводження зі зброєю, контрабанда та тероризм. Остання обтяжена груповим характером злочину, на чому наполягає слідство. Це передбачає позбавлення волі на термін до 12 років.

Заяви СБУ викликали чималий резонанс на Заході. Здивованими виявились і французькі спецслужби. "Цей молодий чоловік невідомий французьким спецслужбам, і судові інстанції зараз схиляються до ймовірного випадку контрабанди зброї", - заявляв у липні французький прокурор Тома Пісо. У Франції справу передали у відомство з боротьби з організованою злочинністю після того, як засумнівалися, що йдеться про тероризм і загрозу національній безпеці.

Як тоді повідомлялось, французьким спецслужбам нічого не було відомо і про зв'язок Грегуара Муто - звичайного зоотехніка з невеличкого села Нан-ле-Петі на сході країни - з праворадикальними організаціями. Обшуки в його помешканні не виявили переконливих доказів, окрім футболки з символікою націоналістичної партії "Renouveau français" та "речовини, за допомогою яких можна виготовити вибухівку".

Однак джерела інформагенції Reuters, близькі до слідства, повідомляють, що виявлені речовини могли використовуватися і для виготовлення сільськогосподарських добрив. А в місцевому представництві партії "Renouveau français" знайомство з підозрюваним заперечили. Сусіди ж і співробітники описували його як "тихого, спокійного хлопця, далекого від радикалізму".

В Україні Грегуара Муто було поміщено під варту в одиночну камеру слідчого ізолятора СБУ в Києві. Адвоката він отримав через систему безкоштовної правової допомоги.

"Слідчі максимально обмежували його контакти з зовнішнім світом, вочевидь, оскільки намагалися викрити якесь терористичне угрупування, - розповідає захисник Олег Юрченко. - Та Грегуар і сам не йшов ні з ким на контакт, навіть зі мною спочатку - був трохи в шоці від несподіваного затримання".

Адвокат розповідає, що спілкується з підзахисним "ламаною англійською", для судових засідань перекладача шукає прокуратура.

DW намагалася передати через Олега Юрченка запитання Грегуару Муто, та підозрюваний відмовляється розмовляти з пресою. Такої ж тактики він дотримується і в спілкуванні з українськими та французькими слідчими. За словами адвоката, через це в липні СБУ хотіла направити його підзахисного до психіатричної лікарні для експертизи. Однак суд відмовив у такому клопотанні.

"Ми довели, що відмова від свідчень не є ознакою психічного розладу, а невід’ємне право підозрюваного. Однак змінити запобіжний захід так і не змогли", - пояснює Юрченко.

Спланована операція чи провокація?
У СБУ досі не коментували хід розслідування. Тим часом до суду вже передано обвинувальний акт. Згідно з цим документом, копію якого зі своїх джерел отримала DW, Грегуар Муто прибув в Україну в червні 2015 року. За версією слідства, він заздалегідь планував купити зброю для майбутніх терактів. У Маріуполі Грегуар Муто. познайомився з одним з бійців полку Національної гвардії "Азов", з яким обговорив можливу угоду.

Як повідомляється в обвинувальному акті, переданий арсенал зброї оцінено в 16 тисяч євро. У березні 2016 року - через дев’ять місяців після знайомства з Грегуаром Муто і через майже два місяці після отримання грошей - "азовець" "усвідомив серйозність намірів іноземця щодо скоєння злочину" і звернувся до СБУ, йдеться в обвинувальному акті. Усі подальші події відбувалися під повним контролем правоохоронців. 20 травня 2016 року в Харкові Грегуар Муто і боєць з "Азову" завантажили арсенал зброї в автомобіль Renault та вирушили в бік західного кордону України.

Сусіди та колеги затриманого в Україні француза описують його як "працьовитого" та "стриманого". Їх неабияк здивувала інформація про ймовірну підготовку підозрюваним терактів у Франції. (06.06.2016)
СБУ затримала француза, який планував теракти під час "Євро-2016"
Адвокат Олег Юрченко з обережністю коментує обставини справи свого підзахисного, та, на його думку, слідству в суді буде непросто довести як мінімум обвинувачення в тероризмі.

"Нам буде важко щось заперечити проти факту затримання підзахисного на кордоні з повною автівкою зброї, - каже Юрченко. - Але щодо тероризму, тут звинувачення ґрунтується на словах Грегуара у переказі лише одного свідка - тої самої людини, що продала йому зброю, і яка була з ним у машині при перетині кордону. Нема доказів і щодо групового характеру злочину".

Колишній очільник Головного слідчого управління СБУ генерал-майор Василь Вовк у розмові з кореспондентом DW називає справу Грегуара Муто "підозрілою", а заяви керівництва СБУ щодо розкриття терактів "передчасними".

"Судячи з версії слідства, мала місце така собі контрольована закупка. Але не можна виключати й варіант провокації, особливо враховуючи те, як гучно піариться на цьому СБУ, - розмірковує колишній слідчий. - Таке трапляється: знайшли іноземця, якому захотілось подивитись на війну, запропонували йому купити трохи зброї. Потім, запропонували не "трохи", а вже серйозні обсяги. Запевнили, що допоможуть провезти через кордон. Мені, насправді, важко уявити серйозного терориста, якому вистачить розуму везти повний фургон тротилу через офіційну митницю".

Адвокат Юрченко критикує ще й той факт, що суд вирішили проводити в українській провінції. На його думку, процес мав би відкрито слухатись у столичному суді. Однак Вищий спеціалізований суд постановив проводити слухання за місцем скоєння останнього злочину - тобто на Волині. "У Любомильскому районному суді лише троє суддів, усі вони беруть участь у нашій справі, запасних нема. Це має бути вигідно обвинуваченню - запхати розгляд справи якнайдалі від центру, щоб за нею ніхто не стежив", - вважає адвокат.

Наступне засідання у справі Грегуара Муто має відбутися 31 січня. Сам він до цього часу перебуватиме у Луцькому слідчому ізоляторі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні