--> Імпортери м’яса звинувачують волинських митників у зловживанні | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Імпортери м’яса звинувачують волинських митників у зловживанні

1
0
Імпортери м’яса звинувачують волинських митників у зловживанні
Низка підприємств, які здійснюють митне оформлення на Митному посту «Луцьк», звернулася до Всеукраїнської асоціації імпортерів м’яса та м’ясопродукції.

З 3 грудня оперативна група Міжрегіональної митниці ДФС розпочала затримку вантажів з м’ясною продукцією, що надходить з різних країн ЄС, - інформує Громадське.Волинь.

Затримання супроводжуються відборами для лабораторії ніби-то для визначення коду товару. При цьому дані дії проводяться з порушенням правил відбору та транспортування на основі “ризиків”, встановлених даною групою в ручному режимі, – кажуть імпортери. Уже затримано понад десяток автомобілів від різних виробників. Товари, що надійшли з ЄС під митним кодом 0209 (сало), намагаються перекваліфікувати на код 0203 (м’ясо, свинина).

Поки авто стоять, імпортери зазнають фінансових збитків.

«3 грудня я оформляла сало заморожене, фірма «Глікон», місто Дніпропетровськ. Прийняв в базу держінспектор Мочанов Віталій Віталійович. Прийшло повідомлення, що спрацювали ризики. Інспектор повідомив, що приїде оперативна мобільна група з Києва. Просять, щоб я організувала, щоб цей товар можна було витягти і перерахувати. Я сказала, що не буду цього робити, бо на вулиці температура 0 градусів, буде порушено температурний режим.

Вирішили, що приїдуть на термінал і оглянуть на митній зоні. Приїхала автівка, вийшло троє мужчин, вони не представилися, взяли в інспектора Мочанова супровідні документи. Один з опергрупи в тому одязі, без рукачичок, без халата, без медичної книжки, заліз туди, вийняв ніж з кишені і відрізав там шматок сала з прожилками. Я не знаю, яких спор він мені туди насипав. Тикнув мені в обличчя той шматок.

Потім вони пішли на пост, але передзвонили і сказали, що база зависла. Потім повідомили, що буде відбуватися відбір зразків. Знову прийшов чоловік з сокирою, яка була просто вийнята з багажника, її не обробляли спеціальними розчинами. Відібрали зразки і на них було накладене митне забезпечення.

Вирішили, що ці зразки залишать в машині, бо на посту нема можливості їх зберігати. Машину опломбували. Зробили акт фізичного огляду і там я вперше побачила прізвища працівників: Кухар Анатолій, Сидоревич і третій… я не розгледіла. В понеділок 5 грудня інспектор попросив мене підписатися на акті відбору зразків заднім числом. Тобто вже порушення. 3 грудня акт не складався.

Я написала відмову, бо вважаю, що відбір був не санкціонованим і в порушення санітарних норм. Не було оброблено розчинами і не було одягу відповідного. Окрім того, в акті не було підписів представників оперативної групи. Ці зразки були відвезені у митну лабораторію у Львові. 13 грудня прийшло на пост заключення з лабораторії.

Потім його передали в Римачі, там прийняли рішення по тарифах, а сьогодні я його отримала на руки. Було змінено код із сала свинного на свинину обвалену заморожену. В нас були спроби, щоб відібрати зразки для проведення незалежної експертизи. 8 грудня я написала заяву на відбір зразків. Досі мені відповіді ніхто не дав. Мене не допускають до машини, щоб я не могла відібрати зразки», – розповідає митний брокер Світлана.

«Не перший рік ми імпортуємо продукцію з країн Європи. Ніколи не порушували закони, вчасно платили податки, створювали робочі місця. Виникла незрозуміла ситуація: 3 грудня приїхала машина з салом, зробили фіктивну експертизу, інкримінують, що ми веземо м’ясо. Хочуть, щоб ми заплатили, як за м’ясо.

А це на 3-4 тисячі американських доларів більше. Простій рефрижератора коштує 100 євро на день. На сьогодні це вже 1200 євро. Це нікого не хвилює, крім нас самих. Ми навіть не можемо потрапити до свого товару. Нас не допускають», – розповідає власник товару, представник фірми «Глікон» з Дніпра Валерій Мельников.

Імпортери-члени асоціації прибули на Волинь, щоб поспілкуватися з керівництвом області і митниці. На Митному посту «Луцьк» коментувати ситуацію відмовилися, знімати на відео заборонили. Інспектор Інна Нінічук сказала, що ситуація на посту патова, «можна сказати вибухова».

Цього дня заступниця начальника митного поста Світлана Демиденко, яка до цього виконувала обов’язки керівника, пішла у відпустку. Самого начальника Олександра Щуцького нема на робочому місці ще з 1 листопада. Президент Асоціації імпортерів м’яса Василь Король, який цього дня прибув на Волинь через скарги підприємців, зателефонував начальнику Волинської митниці Віктору Кривіцькому.

Той пообіцяв зустріч. Коли Кривіцький прибув на пост, повідомили, що він готовий прийняти одного представника від імпортерів. Проте, делегація висловила бажання спілкуватися з головним митником області у повному складі. У кабінеті Віктор Кривіцький вимагав вимкнути камеру і пропонував «поговорити відверто».

Гості не були налаштовані на «відверту розмову», їх цікавила офіційна позиція керівника. Кривіцький повідомив, що все відбувається в правовому полі, а кожен митник несе відповідальність за свої дії, адже діє він не від власного імені, а від імені держави. Порадив підприємцям подавати до суду, а не перекривати дороги.

«Я не можу когось звинувачувати. Я бачу тільки те, що є в документах. Були відібрані зразки, вони пройшли лабораторну експертизу, вона показала, що там є пісні частини. Відбулось класифікаційне рішення. Ніхто нікого не звинувачує. Може, вони самі не знали, що їде в їхніх машинах», – каже головний митник області.

Далі власник товару, машину з яким затримали, представник Дніпропетровської фірми «Глікон» попросив дозволу сфотографувати, або відзняти на відео свою ж власність. Начальник Волинської митниці, порадившись з інспектором Інною Нінічук, дав добро. Але дорогою до митної зони, супроводжуючий представник митниці повідомив, що фото і відеозйомка заборонені. Попри це Валерію Мельникову вдалося зробити два знімки, які він одразу надав нам, аби продемонструвати сировину, яку на Волинській митниці розмитнюють, як м’ясо.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Блок сала, що на фото визнали м'ясом? Та щоб ви тільки таке м'ясо їли. Придурки . Таке тільки у нас можливо. Напевне фірмач не заплатив в карман.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні