В Польщі можуть узаконити нищення національних українських пам’яток

0
12
В Польщі можуть узаконити нищення національних українських пам’яток
У Польщі "український націоналізм" можуть прирівняти до комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, а значну частину українських пам'яток - віднести до символів тоталітаризму і демонтувати. Про це пише Укрінформ.

Це передбачається змінами до закону Про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах вулиць, будинків і об'єктів громадського користування, який вже викликав протести представників національних меншин Польщі.

"Іншим (окрім комуністичного - ред.) тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український та литовський націоналізм, прусський, російський і німецький мілітаризм... Особи, організації або події, які символізують комунізм або інший тоталітарний устрій, не можуть вшановувати або пропагуватися пам'ятниками", - йдеться в пропозиціях до закону.

Крім того, проектом передбачається зобов'язати місцеві органи влади до демонтажу такого роду пам'яток.

У Сеймі Польщі на засіданні комісії з питань національних і етнічних меншин деякі польські політики і представники національних меншин висловили стурбованість проектом цих змін, зазначивши, що це викличе напругу в стосунках польської держави з нацменшинами країни, а також і сусідніми країнами.

"Це дуже серйозна проблема, яка може привести до війни з пам'ятниками", - заявив депутат Сейму, представник німецької меншини в парламенті Ришард Галла.

За його словами, це особливо вдарить по німецькій, українській, литовській, білоруській і словацькій меншинах і, відповідно, може негативно вплинути на відносини з цими країнами.

Від любові до ненависті. Проблеми українців у Польщі

Під час обговорення проекту закону відомий польський історик Гжегож Мотика наголосив, що в "українському націоналізмі" при бажанні можна звинуватити будь-кого з українських історичних персон.

"До українських націоналістів можна зарахувати, наприклад, отамана Симона Петлюру, який був союзником Юзефа Пілсудського, але він зараховувався радянською пропагандою до націоналістів", - заявив Мотика.

Він додав, що знає в Польщі людей, які зараховують до українських націоналістів навіть Тараса Шевченка.

У свою чергу голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима наголосив, що закон недопрацьований і містить багато прогалин. При цьому він наголосив, що "можуть почати з'являтися абсурдні ініціативи щодо демонтажу, наприклад, пам'ятників Шевченку".

Зміни до цього даного закону можуть прийняти в польському парламенті вже цього тижня.

Як повідомлялось, в жовтні у Польщі на кладовищі в селі Верхрата вандали зруйнували пам'ятник українцям, які загинули в роки Другої світової війни, в тому числі і воїнам УПА.

Через кілька днів у Польщі перепросили за цей інцидент. Заяву опублікував глава Фонду Міжнародної Солідарності, екс-міністр закордонних справ Польщі Кшиштоф Становський.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні