Пальне зросте на гривню, - експерт

0
2
Пальне зросте на гривню, - експерт
Вартість нафти на міжнародному ринку зростає. Пов’язане це зі скороченням обсягу видобутку ресурсу країнами-імпортерами. На українському ринку нафтопродуктів подібні зміни можуть спровокувати подорожчання пальна десь на гривню, проте цей потенціал до зростання ціни може й не реалізуватися.

Про це у коментарі УНН зазначив експерт нафтового ринку, директор спеціальних проектів “Психеї” Геннадій Рябцев.

“Зростання вартості нафти йде достатньо вже довго. І пов’язано воно з очікуваннями фінансових спекулянтів та скороченням обсягів видобутку країнами-експортерами. Оскільки нафтові котирування прив’язані до котирування з нафтопродуктами, а Україна завозить близько 80% нафтопродуктів з Європи, то зрозуміло, що на кордоні нафтопродукти подорожчають протягом декількох тижнів. І кожен 1% здорожчання на кордоні — це близько 10 копійок потенційного зростання цін на бензин і дизельне паливо. Протягом останніх двох тижнів нафтопродукти, я наголошую не нафта, тому що нафтові котирування є виключно спекулятивними, а саме нафтопродукти подорожчали десь на 10% — це означає, що у нас сформувалися економічні підстави для зростання вартості бензину і дизельного палива у роздрібі десь на гривню.
Цей потенціал не обов’язково буде реалізованим, оскільки зараз настає мертвий сезон і це означає, що будь-яке суттєве зростання вартості бензину в тій чи іншій мережі буде призводити до відтоку споживачів. Тому є економічні підстави для зростання десь 10%, а це означає, що десь біля 1 гривні можемо побачити найближчим часом ріст”, — розповів він.

За словами експерта є ще два чинники, які можуть позначитися на вартості бензинів і дизпалива.

“При цьому є ще дві речі, які ускладнюють ситуацію. Перша це те, що з 1 січня, якщо буде прийнято бюджет і відповідні зміни до податкового кодексу. Там передбачається уніфікація акцизу на дизельне паливо на рівні 125 євро за 1 тис. літрів. Це означає, що через уніфікацію акцизу, на дизельне паливо може зрости ціна, знову ж таки, на гривню.
І ще одна проблема, це те, що напередодні новорічних свят трейдери мають закупити великі обсяги нафтопродуктів, тому що протягом свят ніхто нічим не торгує. Тобто, знаючи все це, виробники будуть підвищувати гуртові ціни, а попит буде великий саме на гуртовому ринку, і знову ж таки, це також може сприяти реалізації потенціалу зростання на гривню, про який я вже сказав”, — пояснив Г.Рябцев.

Нагадаємо, як повідомлялося, за прогнозами експертів, до кінця року газ на АЗС подорожчає ще на 15%.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні