--> «Якщо в неділю буде вихідний, базар можна закривати», - працівники луцьких ринків | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Якщо в неділю буде вихідний, базар можна закривати», - працівники луцьких ринків

5
6
«Якщо в неділю буде вихідний, базар можна закривати», - працівники луцьких ринків
На сайті Луцької міської ради збирає голоси петиція, автор якої просить зробити неділю вихідним днем для ринків. Аргументація проста – у базарників теж є сім’ї, а також бажання сходити у храм, зрештою - відпочити.

До кінця голосування - ще три дні, а петиція практично набрала необхідний мінімум у 300 голосів, аби її розглянули у мерії. Однак, голосувати за неї могли далеко не лише працівники ринків, а й люди, які до торгівлі не мають ніякого відношення.


Видання «Волинь24»
поцікавилось думкою підприємців та продавців, аби з’ясувати, що ж думають про ініціативу ті, кого вона безпосередньо стосується. Виявилось, позиції є кардинально різні.

ВИРУЧКА – ТО ТАКЕ, В НЕДІЛЮ ТРЕБА ВІДПОЧИВАТИ

Продавець домашніх капців Оксана, яка працює на Центральному ринку, каже, що хотіла б у неділю мати вихідний. Жінка вважає, що її дохід від такого нововведення не зміниться.

«Прийдуть у вівторок на ринок, в суботу, інший день. Хай люди знають, що неділя – вихідний день», - каже продавчиня, однак з сумом додає, що покупців зараз однаково мало – що в неділю, що в будній день, мовляв люди грошей не мають.

«Я тільки за те, щоб неділю зробити вихідним, тому що потрібно трохи працювати і трохи відпочивати. В неділю, звичайно, більше покупців, але всі мають вихідні в суботу і неділю, а в нас – тільки понеділок неробочий день. Нам теж треба два вихідних – неділю і понеділок. Нехай люди вчаться ходити в інші дні на ринок», - наголошує Леонід, власник контейнера з побутовою хімією.

«Звичайно, в неділю кращий торг, але виручка – то таке, треба відпочивати», - констатує бізнесмен.

Олександр, який торгує чаєм та кавою, також каже, що підтримує вихідний у неділю, однак зробити його собі самостійно не може, хоч і є підприємцем – занадто дорого така ініціатива йому обійдеться.

«Зараз я собі сам не можу зробити вихідний, бо в мене місце проплачене, патент проплачений, пенсійне заплачене. Якщо я не вийду один день на роботу, то в мінусах просто буду. Мені, щоб на нуль вийти, мусово щодня працювати, не кажучи вже про якийсь прибуток. А якби всі разом мали вихідний, це зовсім інша мова», - пояснює «базарник».

Галина більше 20 років торгує на ринку солодощами і зізнається, що до пропозиції зробити у неділю вихідний ставитьсядобре, адже «в неділю треба йти до церкви, а не на ринок».

«Дуже хочу вихідний, хоч я і підприємець. В неділю, звичайно, торг найкращий, але його зараз великого ні в який день нема, тому зважати на це не варто. А найкраще, щоб були вихідні і в неділю, і в понеділок. Як зроблять так, то люди може почнуть правильно жити. У всіх містах, країнах неділя – вихідний і нам теж так треба», - наголошує підприємець.

Натомість її колега по «солодкому цеху» Василь має протилежні погляди – він воліє працювати щодня, взагалі без вихідних.

«Я навпаки за те, щоб усі дні робочими були. А до чого тут церква? В церкву, як захотів, то й пішов, ринок тут не заважає. Думаю, якщо зроблять в неділю вихідний, втратимо гроші. Я б ще й в понеділок пішов на роботу», - зауважив чоловік.

ЯКЩО В НЕДІЛЮ ЗРОБЛЯТЬ ВИХІДНИЙ, ТО НАМ ТУТ ВЗАГАЛІ НЕ БУДЕ ЩО РОБИТИ

Поспілкувавшись з десятком підприємців на Старому ринку, здалось, що більшість з них підтримує запровадження ще одного вихідного дня. Однак, перейшовши на іншу сторону базару, виявилось, що настрої там геть інші.

«Ні, неділя на ринку – робочий день. В понеділок є у нас вихідний і досить цього, а в неділю більшість людей відпочиває і йде за покупками. В неділю якраз найбільший виторг. Я власник і думаю, що це суттєво вплине на мої прибутки. Якщо таке рішення приймуть, ми відстоюватимемо свій бізнес. Мене така пропозиція не влаштовує», - різко відрізає Алла, яка торгує алкоголем.

Не менш емоційно реагує на запитання Тетяна, продавчиня жіночого одягу та взуття. Жінка теж зізнається, що протестуватиме, якщо в мерії вирішать забрати у неї «торговий день».

«Спокійно дивитись на це і мовчати не будемо. Ми дуже багато платимо за місця, патент, оренду. За свій контейнер за оренду я плачу біля 600 гривень на місяць. Сама торгую, бо винаймати продавців дуже дорого. А неділя дає виторг майже за чотири будні дні. Якщо в будні я виторгую до тисячі гривень, то в неділю можу взяти чотири тисячі. Мені вигідніше в неділю вийти на роботу, а на три будні дні контейнер закрити», - розмірковує підприємець.

З її слів, «базарників» ніхто не змушує йти на роботу, тому хто хоче, може йти до церкви чи залишитись вдома.

Схожої позиції дотримується й Микола, який два десятки років торгує чоловічими куртками. Чоловік каже, якщо неділю зроблять вихідним днем, на ринку взагалі не буде що робити.

«Якщо село сюди не приїде, базар можна закривати. А неділя – це єдиний день, коли люди з села сюди приїжджають, бо там не можна нічого робити в цей день. Це єдиний день, коли можна щось наторгувати. А міських покупців тут десята частина. Люди, які тут на місці, мають менше роботи і йдуть в «Там-Там» чи ще кудись», - підкреслює підприємець.

«Якщо вже хтось хоче робити вихідний, то хай зробить у вівторок, середу чи четвер», - резюмує пан Микола.

ПРОХАННЯ ЗРОБИТИ В НЕДІЛЮ ВИХІДНИЙ ДО НАС НЕ НАДХОДИЛИ

Перший заступник Волинської обласної спілки споживчих товариств, яка є власником щонайменше двох найбільших луцьких ринків, Володимир Горгут в коментарі «Волинь24» розповів, що спілка надає послуги зі здачі в оренду місць на ринках і йти всупереч волі орендарів не буде.

«Якщо наші погляди розходитимуться, ми муситимемо йти на поступки, але до нас не надходили звернення з проханням зробити неділю вихідним днем. Думаю, більшість хочуть працювати в неділю, бо у цей день на ринку найбільші торги», - наголосив він.

«Петицію нехай навіть 300 людей підтримає, а на луцьких ринках працює близько 6-7 тисяч людей», - додав Володимир Горгут.

А от заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко запевнив, що позиція міської ради – не втручатись в господарське життя підприємців.

«Звернулось три чоловіка, які хочуть відпочивати, а є ще й ті, які хочуть працювати. Якби до нас звернулось більше половини людей, які працюють на ринках або облспоживспілка, питань нема. А так – це думка кількох окремих людей, вона заслуговує на повагу, але ми не будемо на це реагувати», - наголосив «зам» мера.

«Так само по «Там-Таму» два працівника звернулось з проханням обмежити режим роботи. Ну як ми можемо? Це господарська діяльність, економіка. В мене є друзі-підприємці, які кажуть, що найбільше заробляють в неділю. В них може бути весь тиждень мертвим сезоном, а в неділю – торги. На нашу думку, це недоречна пропозиція, ну як ми можемо заборонити людям торгувати?», - резюмував Сергій Григоренко.

Віталія САХНІК

Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кому потрібно щось купити - то це буде чи неділя чи субота чи середа....різниці немає.. піде і купить. Хто купляв в неділю - купить і в інший день тижня. А в неділю більшість ходять як на екскурсію... людей побачити і себе показати.
Відповісти
у інші дні люди, якщо дехто не розуміє, ПРАЦЮЮТЬ по роботах, а не швендяють по базарах
Відповісти
Пишуть ті кого жаба душить . Хочу вихідний то роби собі.
Відповісти

Thanks regarding supplying these types of amazing information.

Вижте и страницата ми

http://thinktoy.net/bbs/board.php?bo_table=customer2&wr_id=147971 SEO оптимизация

=777?
Відповісти

Surprisingly individual friendly website. Great details readily available on few clicks on.
Вижте и страницата ми

https://2011scape.wiki/index.php/SEO_-_%D0%9E%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%97%D0%B0_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8 Дизайн на сайта

=777?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні